|
Post by lucy on Nov 10, 2020 16:47:10 GMT
Tytuł: Kefaret - Pokuta Wytwórnia: 25 Film Producent: Fırat Parlak, Koray Şahin Reżyseria: Mesude Erarslan Scenariusz: Mahinur Ergun Kanał: Fox Emisja: 22 listopada 2020 - 29 lipca 2021 Dzień tygodnia: niedziela (1-32) | czwartek (33-35) Gatunek: Dramat Ilość odcinków:35 Serial ze względu na sprzedaż zagraniczną został przedłużony na wakacje. Jest to adaptacja powieści "Pokuta" pisarza tureckiego Zülfü Livaneli. Opis:Po 20 latach tułaczki ONA wraca do rodzinnej wioski, w której królował chłód i mróz. Wraca pod jarzmem grzechu, za który chce odpokutować. Jeden, jedyny dzień, który wywrócił całe jej życie do góry nogami ... Mroczna, wręcz ponura historia samotnego muzyka, szukającego swojego odbicia w lustrze ... Opis: (by julia): Serial "Kefaret" opowiada historię życia młodej kobiety o imieniu Zeynep, która wraz z mężem, synem Canem i małą córeczką Melek, mieszka w willowej dzielnicy małej miejscowości, gdzie sąsiad widzi sąsiada jak na dłoni. Ona jest nauczycielką muzyki w szkole, a mąż lekarzem, chirurgiem w miejscowym szpitalu. Ahmet i Zeynep są zgodnym małżeństwem. Szczęście rodzinne, praca i poukładane ,wygodne życie stają się codziennością. Jedną z sąsiadek, mieszkających tuż obok, jest nauczycielka angielskiego z tej samej szkoły, w której pracuje Zeynep - Meltem. Wydaje się, że nic nie zakłóci spokoju i szczęścia rodziny, ale to złudne wrażenie. Początkiem nieszczęść bohaterki była zdrada Ahmeta z jej przyjaciółką Meltem oraz porwanie trzyletniej córeczki. To zniszczyło jej życie i życie całej rodziny, zniszczyło spokój i zaufanie. Zeynep przez pięć lat niezmordowanie szuka dziecka, sprzedaje samochód, traci pieniądze, kradnie , wierzy jasnowidzom i naciągaczom, mieszka w pustostanie... Ma za sobą pobyty na oddziałach psychiatrycznych, ucieczki ze szpitali. Na jej drodze los postawił komisarza Sinana, który poprzez zbyt osobiste zaangażowanie w sprawę , został zwolniony z pracy, ale szuka Zeynep , która odcięła się od wszystkich, zatarła za sobą ślady i wciąż szuka córki. Punktem przełomowym staje się moment, kiedy zdesperowana kobieta chce skoczyć z dachu i w ostatnim momencie, gdy już, już przesuwa stopę poza murek, rozlega się telefon..... Obsada:Zeynep Gökmen Çınarlı (Nurgül Yeşilçay) Başkomiser Sinan Demir (Mert Fırat) Ahmet Çınarlı (Yurdaer Okur) Meltem Serez (Özge Özacar) Nil Anıl (Ege Kökenli) Arzu Kendir (Mine Kılıç) Münevver Demir (Ayşegül Cengiz) Ayşe Çandır (Ayşe Tunaboylu) Alp Hasanoğlu (Hakan Yufkacıgil) Kadir Kınar (Yusuf Atala) Mehmet (Efe Deprem) Emre (Ayberk Aladar) Zeki (Tolga Güleç) Sude (Lavinya Ünlüer) Can Çınarlı (Göktan Oktay Göztepe) Cansu (Bahar Ece Yılmaz) Melis (Senay Dede) Metin (Hakan Aydın) Fulya (Selcen Ezgi Dinçer) Zühre (Nazlı Kar) Sabri (Enis Yıldız) Okan (İlker Yiğen) Gürbüz Ayaz (Eray Eserol) Nurettin Anıl (Birol Denizci) Vildan (Nihan Durukan) Avukat Berna Dündar (Cemre Melis Çınar) Onur (Metin Yavuzoğlu) Berk (Kemal Erik) Kaan (Berkay Şahinoğlu) Betül (Olcay Gürbüz)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 11, 2020 16:41:48 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:28:10 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:29:16 GMT
Na tym foto Nurgul wygląda nieźle. Taka była kiedyś :
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:30:58 GMT
Protka ma dwójkę dzieci: Ege Kökenli gra była ukochaną komisarza Sinana (Mert Firat).
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:31:37 GMT
Takie klimaty: (od szefa planu Ömera Aytekina) Filmik: LINK
Prot będzie policjantem.
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:33:17 GMT
Jeszcze jedno foto z prezentacji: W obsadzie jest też Mine Kilic (z Zumruduanki). Z planu:
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:33:45 GMT
Fabuła: jest to historia Zeynep, nauczycielki muzyki i matki dwójki dzieci, której życie zmieni się całkowicie po pewnym wydarzeniu. Ciekawe jak to wyjdzie, bo książka ma w internecie bardzo negatywne opinie :hmm2:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 18:35:34 GMT
Zwiastuny mi się nawet podobały. Nawet się zastanawiałem czy nie zerknąć, jak będzie jakaś grupa tłumaczyć. I zobaczyłem że do obsady dochodzi Ege Kökenli i mój zapał się ostudził, wybitnie nie cierpię jej.
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:35:44 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:36:41 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 18:42:30 GMT
Widzę że motyw huśtawki jest ostatnio bardzo modny w tureckich serialach.
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 18:44:53 GMT
Kolejny zwiastun: youtu.be/hUkgyIlqEZI, youtu.be/61VQ0St3VJEZwiastuny mi się nawet podobały. Nawet się zastanawiałem czy nie zerknąć, jak będzie jakaś grupa tłumaczyć. I zobaczyłem że do obsady dochodzi Ege Kökenli i mój zapał się ostudził, wybitnie nie cierpię jej. Ja niestety nie mogę słuchać głosu Nurgul. W sensie od pewnego czasu. Po prostu mnie zabija tym "przepitym" głosem. I pomyśleć, że w Cenie miłości była taka cudowna
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 18:55:23 GMT
Ha ha, mi nawet nie. Oglądałem raz serial z nią o sułtance. Ale Ege Kökenli już nie przeskoczę, oglądałem dwa seriale z nią i w każdym doprowadzała mnie do kur***y.
|
|
|
Post by lucy on Nov 19, 2020 10:44:47 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2020 14:02:57 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 22, 2020 17:44:21 GMT
lucy jak przewidywania wyników, ty masz nosa do tego.
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2020 19:24:59 GMT
lucy jak przewidywania wyników, ty masz nosa do tego. Nie wczuwałam się w zwiastuny, bo serial ma u mnie szlaban przez ryki Nurgul, ale biorąc pod uwagę lockdown, jakieś 5% w totalu może zgarnąć.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 23, 2020 8:32:45 GMT
Świetny rating pierwszego odcinka.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 23, 2020 9:08:04 GMT
Gdyby nie to zdjecie z dziubkim, to bylbym przekonany, ze pani grajaca protagonistke ma sparalizowana twarz. 🤣
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2020 10:02:11 GMT
Gdyby nie to zdjecie z dziubkim, to bylbym przekonany, ze pani grajaca protagonistke ma sparalizowana twarz. 🤣 @rafaelcaen , nie oglądałeś Ceny Miłości? Reyting - Odcinek 1Total: 2. A. Riza - 6,77% ⬆ 4. Kefaret - 6,50% 🆕 11. Zadzwoń do mojego agenta - 4,11% ⬇ 12. Maria i Mustafa - 3,97% ⬇ AB: 3. Kefaret - 5,80% 🆕 4. A. Riza - 4,68% ⬇ 6. Zadzwoń do mojego agenta - 4,09% ⬇ 23. Maria i Mustafa - 1,72%⬆
|
|
|
Post by julia on Nov 23, 2020 11:33:34 GMT
Po pierwszym odcinku, jestem , jak najbardziej na tak kuul
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 23, 2020 14:30:25 GMT
Gdyby nie to zdjecie z dziubkim, to bylbym przekonany, ze pani grajaca protagonistke ma sparalizowana twarz. 🤣 @rafaelcaen , nie oglądałeś Ceny Miłości? Jeszcze nie, ale mam w planach. Ona jest tam protagonistka?
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2020 14:34:56 GMT
@rafaelcaen , nie oglądałeś Ceny Miłości? Jeszcze nie, ale mam w planach. Ona jest tam protagonistka? Tak, z tym, że w tym serialu Nurgul wygląda tysiac razy lepiej. Notabene super serial jak dla mnie. serducho Mocno polecam. Kiedy oglądałam go kilka lat (3?) temu w tv, to jeszcze wygrywał z upływem czasu. Mam nadzieję, że dzisiaj to się nie zmieniło, bo jakby nie patrzeć 10 lat minęło od jego powstania.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 23, 2020 14:55:01 GMT
Tak, to juz troche staruszek, ale mnie ciekawi. Nie za dlugi (tak w sam raz) no i w pierwszym odcinku sa sceny lozkowe, takze podejrzewam, ze w serialu scenarzysci mogli pozwolic sobie na troche wiecej.
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2020 15:05:42 GMT
W starszych serialach z Turcji było w ogóle bardziej hot. W CM wątek protów jest prowadzony wg mnie wręcz IDEALNIE (nie ma robienia widza w balona, ani robienia z niego głupka). Trudno dzisiaj spotkać serial, o którym można to powiedzieć. A CM ma jeszcze inne plusy. Jak zaczniesz oglądać i komentować to od razu dołączy do Ciebie największa fanka serialu tj julia.
|
|
|
Post by julia on Nov 23, 2020 21:36:51 GMT
W starszych serialach z Turcji było w ogóle bardziej hot. W CM wątek protów jest prowadzony wg mnie wręcz IDEALNIE (nie ma robienia widza w balona, ani robienia z niego głupka). Trudno dzisiaj spotkać serial, o którym można to powiedzieć. A CM ma jeszcze inne plusy. Jak zaczniesz oglądać i komentować to od razu dołączy do Ciebie największa fanka serialu tj julia . Jak najbardziej i natychmiast dołączę
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2020 21:41:06 GMT
@rafaelcaen, julia ma nawet awatar z Ceny Miłości
|
|
|
Post by julia on Nov 23, 2020 22:37:32 GMT
Jeszcze się nie wgryzłam w cytowanie Już tak nie przesadzajcie , że Nurgul jest przerażająca. Owszem w "Cenie miłości" była super pod każdym względem, teraz nie jest taka, ale cóż robić, panta rhei. Nurgul ma pełną twarz i powinna mieć włosy upięte albo opuszczone na twarz. W żadnym razie nie powinna rozpuszczonych zawijać za uszy. Ma wyraziste oczy i nadal ładnie się porusza. Nie znam się na medycynie estetycznej, ale wierzę Wam na słowo, że coś robiła z twarzą. Może rzeczywiście ciut botoksu za dużo, co daje efekt spłaszczenia w artykulacji, jej głos na mnie źle nie działa , więc przystąpiłam do pierwszego odcinka. Bardziej bałam się Yuradera Okura, który odstręczył mnie od oglądania "Yeter", ale okazał się w porządku, przynajmniej na razie. Temat nośny - porwanie dziecka i trauma matki po fakcie porwania . Każdy inaczej radzi sobie z rozpaczą, najlepiej , gdyby Zeynep udała się do pani doktor, przyjmującej w Czerwonym Pokoju , ale podobno na nią nie działały metody psychoterapii. Minęło pięć lat, Małej Elif nie ma, rodziny nie ma, bo Zeynep rozstała się z mężem Achmetem, lekarzem chirurgiem. Nie była w stanie sprawować opieki nad starszym ośmioletnim synem. Wciągnęła w niekończące się poszukiwania komisarza Sinana i mimo woli stała się przyczyną jego zwolnienia z pracy. Odeszła z domu, imała się różnych zajęć, opłacała wróżbitów, jasnowidzów.... W ostatecznej desperacji , weszła na dach wieżowca z zamiarem popełnienia samobójstwa. Wyznacza sobie godzinę na to, aby ktoś zadzwonił , że widział jej córkę, inaczej skoczy. Dostaje smsy pełne oburzenia :"Ja też straciłam dziecko i nie robię pokazówki". "Kim ty jesteś...., co ty sobie wyobrażasz..." Na dachu są: Achmet były mąż (zdradzał Zeynep z sąsiadką), Sinan, który szukał jej zawsze, gdy znikała, policja, lekarz...na dole tłum ludzi... Nie powstrzymuje jej nawet informacja Achmeta, że Can (trzynastoletni syn) coś zrobił Meltem byłej sąsiadce ( wprowadziła się do ich domu ).... I gdy ma nastąpić ten desperacki skok, dzwoni telefon. Zeynep nadal uważa, że to próba odwrócenia jej uwagi...na ekranie telefonu wyświetla się zdjęcie ośmioletniej dziewczynki, zdaniem Achmeta podobnej do ich Elif ...zadzwonił starszy mężczyzna....Kim on jest? Serial pokazuje kadry dziejące się aktualnie, które są poprzeplatane tymi z przeszłości. Zeynep wiodła spokojne życie na malutkim osiedlu, gdzie sąsiedzi zaglądali sobie w okna , a potem... wszystko wywróciło się do góry nogami. Co będzie dalej, co będzie tą tytułową pokutą, a może Zeynep jest w jej trakcie, chociaż to bardziej przypomina piekło Czy jakieś znaczenie miało życzenie pomyślane w dniu urodzin :"Obym znów mogła przeżyć szaleńcze momenty minionej młodości"?! Nastrój odcinka, wiadomo, ciężki. Teraz zapewne zacznie się poszukiwanie dziwnego mężczyzny (twarz , jak maska), który ma Elif... Po pierwszym odcinku, jestem jak najbardziej na tak .
|
|
|
Post by Matthias on Nov 24, 2020 15:43:20 GMT
julia jak pojawi się pierwszy odcinek z napisami, to przylecę do ciebie i skomentuję, bo nie mogę się oprzeć przed tym serialem .
|
|