|
Post by Matthias on Jul 24, 2022 20:51:20 GMT
Odcinek 5Pan Robert nigdy wcześniej nie widział Rahmana na żywo, stąd bardzo mu było miło go ujrzeć po raz pierwszy. Seriously? Chociaż... Pewne było, że nie mogło być inaczej ze względu na fakt, że jeszcze parę odcinków nam pozostało... Rahman ma przyszykować plan rzezi w Hagii Sophi - no to będzie BUM. Jednak czołówka z Musafem i tą bronią - czyżby domyślał się, że Rahman, to nie Rahman? I co on jeszcze knuje za plecami Emira? Mehmet próbuje przekonać Ahmeta, by ten zastanowił się, czy dalej chce to robić, wypytuje o rodzinę... I okazuje się, że Ahmet miał ojca, który stosował przemoc, oraz mamę, która nie chciała by wracał. Jednak teraz - pragnie jego powrotu i zorientowany nie wie co zrobić. Poznajemy imię kobiety, która została przysłana do Mehmeta. Nevi - bardzo dobrze, że rozumie naszego Akyurka, bo ile można siedzieć i nic nie mówić . Zeynep zostaje sprzedana, Ebu Zalim wkurzony, bo mu kobieta znowu uciekła. Chodliwy towar z tej Zeynep... Mehmet w końcu spotyka się twarzą w twarz z Zalimem - i czy się wyda? Myślę że nie. Akcja ze szpiegiem - znowu pogmatwana. Ja nie wiem jak można było napisać taki scenariusz? Chyba tylko po %...
|
|
|
Post by Matthias on Jul 26, 2022 11:44:05 GMT
Odcinek 6O kurka wodna! Czyli jednak Ilker przeżył! Można to nazwać cudem - tylko pytanie, co teraz będzie robił na tym targu niewolników, i do czego go zatrudnią... Czyli z całej czwórki bohaterów, na chwilę obecną tylko jeden zginął, i to definitywnie! Ebu Zalim zadał pytanie i się nie dowiedział niczego. Sam sobie odpowiedział na pytanie Fadil od razu spojrzenie wrogie na Rahmana - jakby mógł to by wszystkich tam wymordował. A może Zalim się domyślił, że Rahman to nie Rahman? Oczywiście wymiana informacji o tym szpiegu, że wciąż jest wśród nich. Jeśli dobrze rozumiem, są dwa obozy. Musaf i Emir, oraz Fadil i Ebu Zalim. Dość chaotyczne to wszystko jest. A Mehmet podsłuchuje i zachowuje te informacje dla siebie. Ilker zjawia się u Zeynep, a ta go od razu rozpoznaje. Skąd i jak on tu przyszedł?! Ja pierdzielę. Tyle miejsce jest, a oni akurat zbiegiem okoliczności wpadają na siebie w tej komórce. Mehmet spotyka się z Lamarem, który od razu go demaskuje. Domyślił się szybko, że Mehmet to nie Rahman. Ale co za zbieg okoliczności, że akurat Rahman jest czy też był tym, który zaplanowany miał zamach na Hagię Sophię... Lamara się pozbył prawdopodobnie po tej bójce. Dobrze, że ten młody powiedział, że Rahman naprawiał kamery, bo by Fadil mu nie odpuścił. Wszędzie ma rozmieszczonych "swoich". Wielki plus dla Nevi za to, że zajęła Fadilowi pewien okres czasu swoimi podziękowaniami, bo szybko by się rozprawił z Rahmanem. Ludzie Ebu Zalima szybko rozprawiają się z jedną z wiosek. W międzyczasie Mehmet zbiera wszystko to, co miałoby jakąkolwiek wartość nominalną. W końcu obiecał gościowi z targu, że przyjedzie i dopłaci mu za Zeynep. Zastanawiam się tylko, gdzie ona trafiła? Mehmet nagrywa "przypadkiem" Ilkera, który wychodzi z placu. Mehmet od razu go rozpoznaje. I od razu mu się buźka raduje. Czyli mamy sytuację następującą. Jesteśmy już praktycznie przez tym teoretycznym zamachem na Hagię Sophię. Ebu Abidinowi robi się gorąco po słowach Zalima, który poinformował że wyeliminował niewiernych i będzie dalej ich eliminował. Zeynep czeka u tego gościa z targu, aż w końcu przyjdzie po nią Mehmet. Ilker jest dokładnie w tym samym miejscu co Zeynep. Młody Ahmet został niestety zastrzelony :/. Jego mama już nie zobaczy powrotu syna do domu. Co gorsza, Fadil beż żadnego przemyślenia posyła mu kulkę... Nawet swojemu człowiekowi. Ahmet - czy dalej uważasz, że trafisz do raju za rozprawienie się z niewiernymi? Odcinek dość mocny, i znacznie lepiej się oglądało w porównaniu do poprzednich. Pozostały jeszcze dwa.
|
|
|
Post by lucy on Jul 29, 2022 15:14:14 GMT
Ja utknęłam po 2. odcinku.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 29, 2022 19:40:34 GMT
lucy to może trzeba Cię odetkać
|
|
|
Post by Matthias on Aug 2, 2022 10:48:22 GMT
Jak się uporam z reytingiem w Lali Devri, to sobie zerknę na 7 odcinek.
A tymczasem... 🔥 Platforma cyfrowa Disney Plus publikuje zapowiedź finału sezonu serialu „ Ucieczka / Kaçış”, dając tym samym do zrozumienia, że serial będzie miał kontynuację - drugi sezon!
|
|
|
Post by mira on Aug 2, 2022 11:06:05 GMT
Nie wiem, czy się cieszyć, bo jeszcze nie oglądałam. Obejrzę, jak już będzie całość. Ciekawe, czy Engin planuje wrócić do telewizji. O jesiennych serialach stacji Fox chyba niewiele jeszcze wiadomo.
|
|
|
Post by Matthias on Aug 2, 2022 12:03:26 GMT
mira jak będziesz miała zamiar oglądać - to chciałbym dać radę. Oglądaj uważnie, bo można się pogubić... Tak jest zagmatwane i poplątane. Jak skończę pierwszy sezon, to z pewnością zerknę i na 2.
|
|
|
Post by Matthias on Aug 11, 2022 18:50:01 GMT
🔥 Disney Plus kontynuuje kampanię promocyjną z gwiazdami platformy cyfrowej
|
|
|
Post by mira on Aug 12, 2022 7:09:50 GMT
Matthias , najpierw chyba obejrzę "Drzewno oliwne", potem wezmę się za ten serial, ale dzięki za radę
Chciałabym obejrzeć jeszcze "Klub" i 3 filmy (ten z Pinar, Burcu i Arasem, ten z Tolgą i Enginem, oraz ten z Burcu, Yigitem i Boranem) zanim zacznie się sezon jesienny, bo wtedy pewnie wkręcę się w jakiś serial telewizyjny.
|
|
|
Post by Matthias on Aug 23, 2022 18:41:55 GMT
Odcinek 7O kurka wodna. Czyli Ebu Zalim wie, że Zeynep jest siostrą Zarife... To dlatego jej tak bardzo poszukuje. Spodziewałem się, że szuka jej, by była jego panią, by się z nim obchodziła należycie, ale tu wychodzi na to, że szuka jej, dla Zarife... Co się stało tylko z Zarife?! Jeszcze akcja z tą babeczką, co nie chciała, by Ebu Zalim się dowiedział, gdzie została sprzedana... Mehmet szybko dostaje pieniądze na wykupienie Zeynep. Ebu Zalim się nie ceregieli. Przy pomocy hakera Aliego, szybko kłamstwo sprzedawcy wychodzi na jaw. Ciekawe, czy jednak coś piśnie chłopina. Wygląda na to, że Ebu Zalim jest stanowczy i zrobi wszystko, by dziewczyna była jego. W tym celu przesłuchuje sprzedawcę i swoją podwładną. Tak się spodziewałem. Spodziewałem się, że żadne cało z tego nie wyjdzie. I nie mamy już sprzedawcy, i zakochanej kobiety w Ebu Zalimie . Nieodwzajemniona Miłość Ona wyznaje mu miłość, a on umieszcza w jej sercu kulkę Jakież to romantyczne. Nareszcie nadeszła chwila, kiedy to Ilker spotyka się z Mehmetem. Ten na początku nie rozpoznaje w nim swego przyjaciela, ale w końcu dochodzi do niego fakt, że żyje. Piękna scena. Mehmet przygotowuje Ilkera do ucieczki. Wraz z nim ma się udać Nevi i Mihri. Oj, czuję w kościach, że z tej ucieczki nic nie wyjdzie. Mihri widzi w Mehmecie dobrą osóbkę. Wciąż nie może uwierzyć, że Mehmet znalazł jej lalkę we wsi. A końcówka była czymś, czego się spodziewałem. Ilker wraz z Tahlą zostają wyrzuceni na placu za sprzedaż bożków. O ile Tahla szybko ginie od kulki Ebu Zalima, tak Ilker żyje nadzieją na przeżycie. Mehmet nie ma serca go postrzelić w głowę, więc strzela w brzuch? Na serce nie wyglądało. Pytanie teraz - czy będzie w stanie z tego wyjść? Czy chociaż on się uratuje? Odcinek dobry, lepszy od poprzednich. Jednak zastanawiam się - czy na pewno powstanie drugi sezon? Zobaczę ostatni odcinek i ocenię sam.
|
|
|
Post by Matthias on Aug 23, 2022 19:28:26 GMT
Odcinek 8 - FINAŁ 1 SEZONUWielki Emir jest spanikowany. To widać. Ebu Zalim pozbywa się zaufanych osób Emira, więc każdemu zrobiłoby się gorąco pod nogami. W dodatku jeszcze publicznie zostają oni zabici. Emir postanawia przyspieszyć akcję, bo może jeszcze on przypłaci za to życiem. Ebu Zalim jakimś sposobem dociera do Zeynep I będą żyć długo i szczęśliwie . Ależ było jej spojrzenie, jak ten rozciął jej sznur wokół nadgarstków. Myślała, że zaraz ją tam wypatroszy zapewne, a tu zonk . No i nic się więcej nie dowiedzieliśmy. Z jakim stoickim spokojem wyjaśnił jej, że nie radzi jej uciekać albo odejść W myślach trzeba sobie dopowiedzieć "śmierć". Ebu Abiddin siedzi, jak to określono, po szyję w .... i wychodzi na to, że z każdej strony wbiją mu nóż. Zarówno Mister Robert, jak i Ebu Zalim. Ilker jednak nie przeżył Myślałem, że udało mu się jakimś cudem, mimo postrzelenia, wyjść z tego, ale zostało jego ciało wywiezione gdzieś poza miasto... Na stos innych ciał. Mehmet chociaż zorganizował mu należyty pogrzeb . Ciężko się ogląda takie sceny, ale w porównaniu do normalnej tureckiej TV, są jakieś chociaż emocje. Fiu, fiu, fiu... Zeynep poznaje imię kobiety/dziewczyny, która znajdowała się w tym samym budynku dwa lata temu. I to była jej siostra, która rzekomo uciekła. No pięknie, pięknie... Czy na pewno jednak uciekła? Ebu Abiddin zostaje zdemaskowany. Jak widać - pieniądze okazują się być dla niego ważniejsze. Zanim udaje mu się z Musafem dobiec do wyjścia, ekipa Ebu Zalima już jest na miejscu. Ach. Bajo bajo, dziadku. To za to, jak potraktowałeś Zeynep. Musaf samobójstwo popełnia, a Ebu Abiddin zostaje publicznie zamordowany . Ależ się dzieje. Mehmet szybko odkrywa, gdzie jest Zeynep, jednak ta z początku chce uciekać, później zmienia zdanie. Chce się dowiedzieć, gdzie jest jej siostra... Mehmet z Nevi i Mihri starają się uciec z miasta. Włamują się do Hakera Aliego, którego kneblują, a następnego dnia znajdują się granicy, gdzie ma po nich przyjechać wojsko tureckie. No cóż. Nevi zostaje postrzelona przez Ebu Zalima, jednak uświadamia sobie, że to nie jest Zeynep... Cała trójka bezpiecznie jest już po stronie Tureckiej. I po obejrzeniu ostatniego, ósmego odcinka jestem na 100% pewien, że powstanie drugi sezon serialu. Dlaczego powstanie 2 sezon? 1. Mehmet zostawia Zeynep u Ebu Zalima tylko dlatego, że Zeynep stara się odnaleźć swoją siostrę, która dwa lata temu uciekła z jego domu. Więc musimy się dowiedzieć, jak nowy szefuńcio zareaguje na powrót Zeynep... I co najważniejsze, gdzie jest ZARIFE? Obawiam się, że Nevi to tak naprawdę Zarife. Mogę się mylić, ale sposób w jaki Ebu Zalim spojrzał na tę dziewczynę wskazywałoby, że chłop właśnie odnalazł siostrę Zeynep. 2. Planowany atak na Hagię Sophię. W tym sezonie do niego nie doszło. Wygląda więc na to, że w następnym powinien on nastąpić. 3. Muszą także jakoś udowodnić, że Mehmet to Mehmet. Najważniejsze jednak to wątek z Zarife... Jeśli chodzi o cały sezon, oceniam go na 6,5/10. Początek dość chaotyczny, później zaczęło się układać. Ostatnie dwa odcinki były przyjemne do oglądania. Pod względem takim, że dość szybko akcja szła, wyjaśniały się poszczególne sprawy. Lecz początek - pozostawiał wiele do życzenia. I za każdym razem końcówka danego odcinka, była do przewidzenia jak się zakończy scena w następnym odcinku. Czy polecam? Obejrzeć można, ale ostrzegam - trzeba się skupić i uważnie oglądać. Czy obejrzę drugi sezon? Z pewnością.
|
|
|
Post by mira on Aug 24, 2022 6:33:49 GMT
U mnie ten serial wciąż czeka w kolejce, ale już bliżej, jak dalej Obejrzałam "Zeytin Agaci", obejrzałam film "Insanlar Ikiye Ayrilir", oglądam "Kulup" (zostały mi 4 odcinki). Jeszcze tylko dwa filmy ("Aşkın Kıyameti" i "Yolun Açik Olsun") i biorę się za "Ucieczkę".
Nie wiem, czy jestem gotowa na sceny pełne okrucieństwa, ale może jakoś przez to przebrnę.
|
|
|
Post by Matthias on Aug 24, 2022 9:31:47 GMT
mira w porównaniu do tureckiej darmowej TV, tutaj się nie pierdzielą. Jak strzelają, to strzelają. Żadnej cenzury, żadnej pikselozy. Część wątków się wyjaśniła, ale informuję, że drugi sezon w natarciu .
|
|
|
Post by lucy on Oct 24, 2022 17:14:11 GMT
Kacis ma być dostępny na całym świecie w listopadzie, a zaprezentowany międzynarodowej widowni ma być na początku miesiąca. Na ta chwilę nie wiadomo, czy będzie 2. Sezon.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 24, 2022 17:45:09 GMT
lucy wolałbym, żeby był... Urwane są wątki.
|
|
|
Post by lucy on Oct 26, 2022 17:15:59 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 30, 2022 21:22:24 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 30, 2022 21:27:56 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 31, 2022 10:15:53 GMT
Bardziej szczegółowy Opis: Mehmet, fotograf wojenny, który nigdy nie odniósł upragnionego sukcesu, jego przyjaciel Ilker, reporter, oraz Zeynep, aktywistka, dołączają do grupy z Niemiec i nielegalnie przekraczają turecką granicę, aby przyjrzeć się, jak żyje ludność w wiosce Yazidi. Wioska zostaje napadnięta przez radykalne ugrupowanie terrorystyczne, a bohaterowie zostają schwytani. Niektórzy członkowie zespołu giną, a Zeynep i inni zostają wzięci jako zakładnicy. Zeynep, jako kobieta, i Ilker, jako mężczyzna, który nie jest taki jak oni, zostają poddani różnego rodzaju okrucieństwom. Tymczasem Mehmetowi udaje się uniknąć pojmania i teraz próbuje przetrwać na własną rękę. Mehmet ma tylko jedno wyjście, by ocalić siebie i swoich przyjaciół: musi dostać się do organizacji i udawać jednego z jej członków.
|
|
|
Post by Marcoss on Oct 31, 2022 11:17:52 GMT
Ciekawe, kiedy premiera na polskim Disney+. W zapowiedziach na listopad serial nie został uwzględniony.
|
|
|
Post by lucy on Oct 31, 2022 11:33:51 GMT
W zapowiedziach na listopad serial nie został uwzględniony. O ile się nie mylę, Ben Gri też nie został, a ma premierę na całym świecie 16 listopada.
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2022 12:39:50 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 4, 2022 13:26:54 GMT
Harmonogram wydania oryginalnych seriali tureckich Disney+ (wg kolejności chronologicznej). Kacis wystartował jako pierwszy. i.imgur.com/PhEYjgQ.jpg
|
|
|
Post by lucy on Dec 4, 2022 17:28:24 GMT
Kacis będzie pierwszym tureckim serialem, który zostanie zaprezentowany przez platformę cyfrową Disney Plus podczas światowej prezentacji projektów, które ukażą się w 2023 roku. Także serial będzie wkrótce dostępny dla wszystkich abonentów Disney+ na świecie.
Engin napisał ta historię w 2017r.
/video/2
|
|
|
Post by lucy on Dec 16, 2022 22:18:52 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 20, 2022 12:54:39 GMT
|
|