|
Post by mira on Aug 21, 2023 11:14:49 GMT
Prawie rok temu zapowiadałam, że zamierzam obejrzeć ten serial, ale jakoś się nie składało. Dopiero teraz znalazłam czas. Jestem po pierwszym odcinku. Prześledziłam też cały wątek no i cóż - wiemy, że drugi sezon jednak nie powstanie, a pewnie szkoda. Co prawda dopiero rozpoczęłam przygodę z serialem, ale tematyka mnie zaciekawiła i chętnie obejrzałabym więcej odcinków, poza tym w komentarzach czytałam, że wątki są urwane, nie wiadomo, co z Zeynep itd. W opisie serialu pada nazwa miejscowości, ale nie nazwa kraju. Miejscowość Yazidi znajduje się (blisko tureckiej granicy) zarówno w Armenii, jak i w Syrii - z pewnością chodzi właśnie o Syrię, choć szczerze mówiąc wydaje mi się, że bohaterowie też ani razu nie użyli nazwy kraju. Może przeoczyłam, a może to jakaś dziwna poprawność polityczna? Wszyscy wiedzą, o co chodzi, ale nikt głośno nie mówi? Jeśli chodzi o sam odcinek, byłam zaskoczona, jak szybko przeszliśmy od rozmów o zdjęciach do akcji po drugiej stronie granicy. Tureckie produkcje przyzwyczaiły mnie, że wstęp do historii jest zwykle dość długi, a tu rach-ciach i wylądowaliśmy w Yazidi. Początkowo przeszkadzał mi też klimat tego odcinka, tak ciemno, mroczno, ciągle próbowałam rozjaśnić ekran, żeby cokolwiek zobaczyć, ale na niewiele się to zdało Fabuła póki co nie jest skomplikowana, ale oczywiście czytałam, że dalej robi się gęsto i trzeba oglądać uważnie.
|
|
|
Post by mira on Aug 22, 2023 12:57:46 GMT
Obejrzałam już całość i uważam, że zdecydowanie powinien być ciąg dalszy! Było w tym serialu wiele okrucieństwa, ale dla kogoś, kto nie żyje w takim kraju i na co dzień nie mierzy się z takimi sytuacjami, tematyka była bardzo ciekawa. Oczywiście widziałam wcześniej różne ujęcia z Syrii, czytałam artykuły, wywiady z osobami, które tam były, a mimo to niektóre sceny pokazane w serialu były dla mnie szokujące. A najbardziej szokujący jest fanatyzm religijny, kompletny brak refleksji, ślepa wiara we wszystko, co mówią przywódcy.
Postacią pierwszoplanową od początku do końca jest tutaj Mehmet. To prawda, że wraz z nim do Syrii przyjechało kilka innych osób i ich historia również została tutaj opowiedziana, ale kamera nieustannie wraca do Mehmeta. Engin, jak to Engin. Obejrzałam już tyle seriali i filmów z jego udziałem, że chyba znam wszystkie gesty na wskroś. Tu również było poprawnie, nie ma się do czego przyczepić. Obok Engina zdecydowanie wyróżniali się Aras Aydin i aktor grający Ebu Zalima.
Serial kończy się tak, że właściwie nic nie wiadomo. Mehmetowi udaje się uciec i zabrać ze sobą dwie osoby z wioski Yazidi. Zdaje się, że ma przy sobie pendrive ze zdjęciami. Ale jego towarzysze giną, co gorsza - Ilekr ginie z jego ręki i jest to nagrane. Co jeśli nagranie zostanie upublicznione? Czy Mehmet poniesie w Turcji karę? Co będzie z Zeynep, która w Syrii pozostała? Co z planowanym zamachem w Stambule? Czy plany mimo wszystko zostaną zrealizowane? Wielka szkoda, że nie będzie drugiego sezonu.
|
|