emilia
Nowicjusz
|
Post by emilia on Jul 27, 2023 7:56:14 GMT
Czy pamiętacie jeszcze ten serial?
O co chodziło z futurystycznymi scenami z terapii nastoletnie/dorosłej Yaz Boran? Jak to się miało do całej reszty i happy endu?
Yaz miała traumatyczne dzieciństwo?
|
|
|
Post by lucy on Aug 9, 2023 13:45:13 GMT
Czy pamiętacie jeszcze ten serial? O co chodziło z futurystycznymi scenami z terapii nastoletnie/dorosłej Yaz Boran? (...) Yaz miała traumatyczne dzieciństwo? Tak, Ala (czyli Yaz w IG) miała mega traumatyczne dzieciństwo. Wychowała się w wielkim, konserwatywnym domu obok matki chorej na schizofrenię, ojca alkoholika i zakorzenionej mentalnie w tureckim patriarchalizmie babki.. Kiedy trafiła na terapię była tak bardzo zamknięta w sobie, że przez wiele czasu nie umiała wydusić z siebie ani słowa (tak o niej mówiła Gulseren). A te sceny z terapii Yaz były zapowiedzią kierunku, jakim miała podążać fabuła sezonu 3, niestety postanowiono z tego zrezygnować. Pewnie uznano, że byłoby to zbyt ryzykowne karmić widza (także międzynarodowego, który jednak woli lżejsze fabuły) taką ilością traumy i cierpienia (w wydaniu tureckim jest ono przecież tak ciężkostrawne, że aż odpychające).
|
|
emilia
Nowicjusz
|
Post by emilia on Aug 15, 2023 10:12:50 GMT
Tak, Ala (czyli Yaz w IG) miała mega traumatyczne dzieciństwo. Wychowała się w wielkim, konserwatywnym domu obok matki chorej na schizofrenię, ojca alkoholika i zakorzenionej mentalnie w tureckim patriarchalizmie babki.. Kiedy trafiła na terapię była tak bardzo zamknięta w sobie, że przez wiele czasu nie umiała wydusić z siebie ani słowa (tak o niej mówiła Gulseren). To jakaś zupełnie inna historia niż w serialu! Sureyya chora na schizofrenię, a Faruk alkoholik?? A babcia przecież bardzo się zmieniła. Rozumiem, że w książce wszystko mogło być inaczej. W serialu nic nie zapowiadało traumy, ani schizofrenii Sureyyi ani alkoholizmu Faruka, więc wyglądało to bardzo dziwnie i niezrozumiale. Pewnie uznano, że byłoby to zbyt ryzykowne karmić widza (także międzynarodowego, który jednak woli lżejsze fabuły) taką ilością traumy i cierpienia (w wydaniu tureckim jest ono przecież tak ciężkostrawne, że aż odpychające). a ponadto niespójne z tym jak poprowadzono fabułę wcześniej... Dzięki za odpowiedź
|
|
|
Post by Matthias on Aug 19, 2023 8:29:01 GMT
Reytingi uzupełnione. Jednak serial przekroczył barierę 10% w AB. Jakoś tego nie pamiętałem.
Jak dla mnie - jeden z niewielu seriali, który warto obejrzeć od A do Z. Zawiera wszystko to, co serial powinien zawierać.
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2023 11:19:46 GMT
Niech Onur wróci na dawną ścieżkę robienia seriali, bo to co dzisiaj wyprawia z fabułami zakrawa o... IG to jest jego najlepszy serial i niestety jak na razie nie zanosi się, aby spadł z piedestału. i.imgur.com/1IGggN3.jpg
|
|
|
Post by Matthias on Nov 22, 2023 16:55:44 GMT
IG bezapelacyjnie jednym z najlepszych seriali ostatnich lat. Bardzo lubię wracać do różnych scen z tej produkcji. Ach... Czasami mam ochotę jeszcze raz obejrzeć od początku do końca.
|
|
|
Post by lucy on Apr 14, 2024 19:53:52 GMT
Na tym foto jest prawie cała główna obsada.
|
|
|
Post by lucy on Jul 24, 2024 22:23:43 GMT
Czy ktoś poznaje tego najmłodszego? Matthias?
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Jul 25, 2024 8:46:15 GMT
Przypomina mi Artuna Kasapoğlu czyli Emira z Narzeczonej ze Stambułu
|
|
|
Post by Matthias on Jul 25, 2024 9:07:59 GMT
primavera właśnie też pierwsze co pomyślałem, to młody Emir z IG
|
|
|
Post by Matthias on Aug 10, 2024 9:02:46 GMT
lucy patrz, co mi wyświetliło w proponowanych Do tej pory uważam, że jest to jedna z najlepiej zakończonych historii.
|
|