|
Post by Marcoss on Jan 16, 2024 6:01:40 GMT
Widziałem fragmenty i telenowela jest fantastycznie nakręcona. Nie wiem czy broni się pod względem fabuły, ale klimat robi wrażenie.
|
|
|
Post by man1000 on Jan 16, 2024 13:18:40 GMT
Opis (streszczenie): Joventino, jeden z największych farmerów w Pantanal, znika bez śladu, pozostawiając po sobie syna, José. Pięć lat później, podczas podróży do Rio de Janeiro, José poślubia Madeleine. Wkrótce na świat przychodzi ich syn, Jove. Madeleine tęskni za życiem w mieście i nie akceptuje samotności związanej z byciem żoną rolnika. Ponieważ jej mąż jest zawsze w drodze, jest zmuszona mieszkać z Filó, pokojówką, o której niewiele wie i której ufa. Madeleine nie wie, że Filó jest prostytutką, z którą José miał romans w przeszłości. Madeleine ucieka z rancza, zabierając Jove'a, który jest jeszcze dzieckiem, do Rio de Janeiro. Dwadzieścia lat później Jove wyrusza na poszukiwanie ojca. Choć są szczęśliwi z ponownego spotkania, José i Jove muszą stawić czoła różnicom kulturowym i charakterologicznym. Młody Jove zakochuje się w Jumie, córce farmerów. Młoda dziewczyna nie otwiera swojego serca przed nikim, broniąc się w ten sposób przed mężczyznami.
|
|
|
Post by lucy on Jan 16, 2024 17:32:24 GMT
Widziałem fragmenty i telenowela jest fantastycznie nakręcona. Nie wiem czy broni się pod względem fabuły, ale klimat robi wrażenie. Historia jest hitowa, w końcu 2 razy odniosła sukces (Globo sobie pewnie do dzisiaj pluje w twarz, że się nie podjęła produkcji pierwowzoru w 90r. i projekt powędrował do Manchette). Skoro realizacyjnie wymiata to zostaje scenariusz. Ten niestety we współczesnych telkach latino najbardziej i najczęściej kuleje.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 18, 2024 22:19:57 GMT
Czołówka:
|
|
|
Post by lucy on Feb 1, 2024 21:30:31 GMT
Chwilami miałam wrażenie, że ta czołówka jest wzorowana na Królu Lwie. Czy ktoś ma zamiar oglądać Pantanal?
|
|
|
Post by Marcoss on Feb 3, 2024 19:04:27 GMT
Ja zamierzam. Już się nawet przymierzałem kilka miesięcy temu do wersji z hiszpańskim dubbingiem
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 4, 2024 21:22:37 GMT
Zapowiedź.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 14, 2024 14:06:28 GMT
Zwiastun w Novelas+
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 17, 2024 21:04:15 GMT
|
|
|
Post by lucy on Feb 17, 2024 21:30:33 GMT
|
|
|
Post by lucy on Feb 21, 2024 15:34:03 GMT
Oglądał ktoś już 1.Odcinek? Ja czekam, aż się pojawi w serwisie C+.
|
|
|
Post by lucy on Feb 22, 2024 20:44:19 GMT
|
|
|
Post by Marcoss on Feb 23, 2024 19:20:32 GMT
Zdecydowanie wolę jaśniejsze kolory w telenowelach.
Niestety jeszcze nie widziałem nawet pierwszego odcinka. Czekam nadal aż pojawi się w Canal+ Online.
|
|
|
Post by lucy on Feb 23, 2024 21:36:13 GMT
Czekam nadal aż pojawi się w Canal+ Online. W C+ Online już można oglądać tą telkę, ale na bieżąco - jest nawet możliwość przewinięcia o kilka godzin (chyba 8) do tyłu.
|
|
|
Post by Marcoss on Feb 28, 2024 9:00:03 GMT
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć odcinki telenoweli z Novelas+? Niestety Canal+ dalej zawodzi.
|
|
|
Post by lucy on Feb 29, 2024 12:40:54 GMT
Marcoss, telka już trafiła do serwisu Canal+. Na razie jest wrzucony tylko 1.Odcinek.
|
|
|
Post by lucy on Mar 1, 2024 15:41:44 GMT
Jest już dostępnych 8 odcinków. Kto ogląda telkę?
|
|
|
Post by lucy on Mar 1, 2024 16:22:59 GMT
Nowy Zwiastun na Novelas+
|
|
|
Post by Marcoss on Mar 3, 2024 19:41:35 GMT
Zdążyłem obejrzeć na na razie dwa pierwsze odcinki, więc ciężko mi jeszcze wyrobić sobie konkretną opinię. Połowa pierwszego odcinka była dla mnie trudna do przebrnięcia, bo czułem się jakbym oglądał serial przyrodniczy, a nie telenowelę choć oczywiście bardzo doceniam zjawiskowe plenery i wysoki budżet tej produkcji. Wraz z podróżą Ze Leoncia do Rio zrobiło się już dużo ciekawiej. Podoba mi się aktorka grająca Madeleine. Ma w sobie coś przyciągającego i w sumie nie dziwi mnie, że kowboj od razu zwrócił na nią uwagę.
|
|
|
Post by lucy on Mar 5, 2024 17:28:11 GMT
Ja również obejrzałam 2 odcinki i mam podobne wrażenia, Marcoss. Choć na pierwszym się chyba wynudziłam jeszcze bardziej od Ciebie. Prot mi się niestety nie podoba. Przynajmniej na razie. Niby ma serce na dłoni, ale przez ten look i brak ogłady wydaje się kompletnie niepociągający. Do tego się przestraszyłam, że ta dziewczyna, która się szybko koło niego zakręciła jak tylko się pojawił w tej wiosce, w której się w efekcie osiedlił, to protka, ale na szczęście to nie ona. Jakoś mi nie przypadła do gustu, choć te kilka krótkich scen, w których się przewinęła to trochę za mało, żeby stawiać na niej krzyżyk. No gołym okiem widać, że dziewczę ma plan, który niestety nie wypali. Albo też będzie wymagał modyfikacji, bo coś mi się wydaje, że ona tak łatwo nie odpuści. Madeleine się rysuje postacią ciekawą, ale logicznie rzecz biorąc, albo jest tu villaną, albo ma rolę epizodyczną. Nie czytałam ani opisu fabuły, ani tez nie zaglądałam do spoilerów, więc spekuluję w ślepo. Wraz z podróżą Ze Leoncia do Rio zrobiło się już dużo ciekawiej. I jest to zasługa scenariusza, bo jeśli chodzi o samą akcję to się nie wydarzyło przecież ani nic konkretnego, ani nic szczególnego. Te wszystkie sceny to było istne lanie wody i nic więcej, a mimo to człowiek się na nich nie nudził i nie uśmiechał pod nosem (w ramach reakcji na poziom żenady). Niestety kolorystyka jest jak dla mnie okropna. Oglądając tureckie seriale przyzwyczaiłam się do żywych i dobrze oświetlonych kolorów, a tu taka "szarzyzna". Źle mi się na to patrzy. Nie polecam telki osobom z wahaniami nastroju, bo się tylko zdołują.
|
|
carlos
Początkujący
|
Post by carlos on Mar 5, 2024 18:15:28 GMT
Właściwa akcja telenoweli, jak i żywsze kolorki ruszają dopiero od 11 odcinka. PS. Uważajcie na krokodyle i anakondy.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 5, 2024 18:24:12 GMT
Proci się w zasadzie jeszcze nie pojawili tzn. pojawili się w dzisiejszym czyli 11. odcinku. Z resztą wraz z dzisiejszym przeskokiem czasowym mam wrażenie, że zamieniła się także kolorystyka na bardziej jasną. Trochę żałuję jednak, że po przeskoku zmienili się aktorzy grający Ze Leonsia i Madeleine. Bardzo mi się spodobali.
Sama telenowela mi się bardzo podoba. Pierwszy odcinek był bardzo słaby, nudny i chaotyczny ale czym dalej tym lepiej.
|
|
|
Post by lucy on Mar 5, 2024 23:30:24 GMT
3.OdcinekScena z jaguarem była świetna. Choć przyznam, że kiedy żona pogoniła męża z wody myślałam, że za chwilę się wynurzy jakiś krokodyl i ją zaatakuje. Swoją drogą aż trudno uwierzyć, że mąż tak łatwo dawał za wygraną kiedy go za każdym razem odpychała i trochę żal mi się go było... także dobrze, że się ten jaguar pojawił, bo przynajmniej rozpalił jej zmysły. No skoro się akcja rozgrywa w przeszłości, a żona nie chce uprawiać seksu, bo boi się utraty kolejnego dziecka, to pewnie w tej scenie na mokradłach zajdzie w ciążę i urodzi... dla odmiany dziewczynkę - protkę. Będzie się w niej pewnie kochał syn tej zakochanej po uszy w procie wieśniaczki, która się nie może doczekać jego powrotu z Rio. Zastanawiam się tylko który jest tu protem: ten, który żeni się z Madeleine, czy może ich wspólny syn, o którym jeszcze nikt wie, bo się dopiero począł. Znaczyłoby to, że i prot i protka się poczęli w tym samym czasie, choć w innych światach, bo ona w dżungli, on w aglomeracji. Niezły mix. Cały wątek wokół małżeństwa prota i Madeleine jest dla mnie niestety absurdalny. Już nawet pomijając, że tatuś oddał bez wahania rękę córki (prawie przypadkowemu) wieśniakowi, nie kminię jak mógł jej kazać pakować walizkę i jechać za mężem do dżungli. Przecież nie dość, że go kompletnie nie zna i nic, a nic o nim nie wie, to jeszcze bez zastanawiania zmusza córkę do życia, do którego nie została w żaden sposób przygotowana. Jak młoda panienka przyzwyczajona do luksusu i ciągłych balang na mieście ma się odnaleźć w realiach, do których nie sięga cywilizacja? A dopiero co mówił do swojej żony, że pragnie, aby Madeleine miała godne życie i niczego jej nie brakowało. Dziwnie chłop postrzega dobro córki, którą nieustannie rozpieszczał. PS: I słabe było ze strony prota, ze poleciał do teścia na skargę, ze żona nie chcę z nim jechać. Natomiast nie wydaje mi się, aby M tak łatwo uległa. Ciekawe co wymyśli. i.imgur.com/eI8YGqa.pngIlekroć widzę na ekranie twarz mamusi, zastanawiam się skąd wytrzasnęli tą aktorkę. Raz, że kompletnie nie pasuje na matkę Madeleine, dwa, że mogli już zafundować jej jakiś makijaż, bo wygląda tragicznie. i.imgur.com/SDe57Iv.pngi.imgur.com/Xod8mIv.png
|
|
|
Post by lucy on Mar 8, 2024 21:31:59 GMT
W serwisie Canal+ są Streszczenia odcinków. Odcinek 1 50 min Juventino uczy swojego syna José Leoncio, który jest jeszcze dzieckiem, jazdy konnej. Jakiś czas później Juventino postanawia osiedlić się w Pantanal. José Leoncio wyjeżdża w delegację, a Juventino decyduje się zostać w hacjendzie. José Leoncio spotyka Filó i nawiązuje z nią romans. Po powrocie do hacjendy José Leoncio nie zastaje ojca. Mijają dwa lata, a Juventino nadal nie ma. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 2 48 min Joventino, jeden z największych farmerów w Pantanal, znika bez śladu, pozostawiając po sobie syna, José. Pięć lat później, podczas podróży do Rio de Janeiro, José poślubia Madeleine. Wkrótce na świat przychodzi ich syn, Jove. Madeleine tęskni za życiem w mieście i nie akceptuje samotności związanej z byciem żoną rolnika. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 3 49 min María słyszy zbliżającego się jaguara i wpada w desperację, gdy Gil postanawia stawić czoła zwierzęciu. Udaje jej się odstraszyć dzikie zwierze, zanim zaatakuje Gila. Tian i Quim irytują Filó, sugerując, że jest zainteresowana szefem. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 4 47 min Antero zmusza Madeleine, aby udała się z mężem do Pantanal. José Leoncio daje Antero pieniądze na spłatę długów. Filó bardzo się denerwuje, gdy dowiaduje się, że José Leoncio się ożenił. Madeleine towarzyszy mężowi w podróży do Pantanal. Czas mija, a Madeleine nie przystosowuje się do życia w hacjendzie. José Leoncio mówi jej, że nie mogą jeszcze jechać do Rio de Janeiro.
|
|
|
Post by lucy on Mar 8, 2024 21:36:14 GMT
Źródło: Serwis Canal+ Odcinek 5 49 min Gil wyciąga Maríę Marruę z rzeki, gdzie próbowała popełnić samobójstwo. Madeleine zaczyna rodzić i wpada w rozpacz, ponieważ nie ma José Leoncio. Rodzi się Juve. José Leoncio jeździ konno ze swoim synem, a Madeleine nie pochwala postawy męża, kłócą się. José Leoncio ma wrażenie, że widzi ojca jadącego z synem. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 6 50 min Maria żałuje tego, co próbowała zrobić. Gil opowiada swoim przyjaciołom, że widział Marię zamieniającą się w jaguara. Mariana namawia Gustavo do poszukiwania Madeleine. Irma czeka na Gustavo przy barze i smuci się, że ten nie przychodzi. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 7 48 min Poplecznik zabija Gila, a María w zemście i obronie zabija poplecznika. José Leoncio dowiaduje się o wyjeździe Madeleine i wyrusza za synem do Rio de Janeiro. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 8 49 min José Leoncio decyduje się oddać Jove Madeleine. Irma kłóci się z Madeleine, gdy dowiaduje się, że jej siostra powiedziała Jove, że jego ojciec nie żyje. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
|
|
|
Post by lucy on Mar 8, 2024 21:38:27 GMT
Źródło: Serwis Canal+ Odcinek 9 48 min Pewien starzec ratuje życie Marii Marruá. Irma udaje się do Pantanalu i odkrywa, że Tadeo jest synem Zé Leoniusa. Irma mówi, że Madeleine powiedziała Juve, że jego ojciec zmarł. Zé Leoncio buntuje się. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 10 50 min Irma mówi José, że Juve myśli, że nie żyje. José sypia z Irmą. Antero umiera. Gustavo opuszcza Madeleine. Mija 20 lat. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 11 49 min María Marrua znajduje Mudę i udaje, że nie mówi. Juma prosi matkę, aby do niej nie strzelała. María Marrua znika, a Juma podejrzewa Mudę. Lucio nie rezygnuje i celuje z broni w Marię Marruę. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 12 49 min Irma próbuje wyjaśnić Joventino, dlaczego nie powiedziała mu o jego ojcu i zachęca go, aby napisał do José Leoncio. Juma słyszy jaguara w pobliżu swojego domu i wierzy, że to jej matka. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
|
|
|
Post by lucy on Mar 8, 2024 21:40:30 GMT
Cd.. Odcinek 13 49 min José organizuje imprezę na powitanie Jove w Pantanalu. Tadeo przywozi Jove z lotniska. José i Jove spotykają się ponownie. José jest urażony, ponieważ Jove nie je mięsa, za co Filó go karci. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
Odcinek 14 48 min Joventino i José Leoncio zaczynają dostrzegać wzajemne różnice. Jove mówi José, że nie ma zamiaru dłużej mieszkać w Pantanal. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
|
|
|
Post by lucy on Mar 9, 2024 18:49:02 GMT
|
|
|
Post by lucy on Mar 11, 2024 0:55:33 GMT
Dlaczego nic nie piszecie? Nie oglądacie już tej telki? Ja nadrobiłam już wszystkie odcinki i jak sobie pomyślę, że teraz mi przyjdzie oglądać po jednym, w dodatku nie przez wszystkie dni, bo w weekend jest brak emisji... to trochę żałuję, że się nie wstrzymałam i nie poczekałam aż się nazbiera więcej odcinków, żeby zawsze mieć coś w zapasie i móc odpalić w każdej chwili. Bo bardzo się wkręciłam. Czuję się jak przed laty kiedy oglądałam jeszcze Televisę i czułam w telkach tą magię. Dlatego mam nadzieję, że tutaj jej nie zabraknie. Tym bardziej, że Globo przejechała kosą po odcinkach i z niecałych 170 zrobiła 120. Aż boję się myśleć ile ważnych i pięknych scen wycięto. " style="max-width:100%;"] Trochę żałuję jednak, że po przeskoku zmienili się aktorzy grający Ze Leonsia i Madeleine. Bardzo mi się spodobali. Muszę się zgodzić. Mimo tego co pisałam na początku, zdążyłam się zżyć, szczególnie z Leonsiem i bardzo mi brakuje tamtych postaci. Łącznie z Filo, chociaż chwilami się jej bałam, że coś nawywija i rozdzieli małżonków. Jak wiemy nic takiego się nie stało, co więcej nawet próbowała zatrzymać Madeleine kiedy ta uciekała. No moim zdaniem dojrzali aktorzy nie zostali dobrze dobrani. Albo źle poprowadzono odtwórców postaci z przeszłości. Nie czuję bowiem między jednymi i drugimi żadnego współbrzmienia. Są zupełnie z innej bajki, i nie chodzi mi o wygląd (choć tutaj tez by się prosiło o trochę więcej podobieństwa), ale charakter i usposobienie. Najgorzej chyba wypada postać Madeleine, a najlepiej postać jej kochanka (tego psychoterapeuty/ psychiatry). Co do Leonsia to trochę się przyzwyczaiłam, no zaraz po przeskoku byłam bardzo rozczarowana, tak mi nie pasował. A widzę, że sam aktor to wielka gwiazda Globo. Także poczekam, może mnie przekona, bo z nową Madeleine się raczej nie polubię. Coś mi w niej nie pasuje i tyle. Natomiast młodzi proci, chociaż na razie niepozorni, przypadli mi do gustu. Tak samo jak i nowa Filo, chociaż nie nie jestem pewna, czy nie jest za ciepła/ zbyt emocjonalna, bo tamta z przeszłości aż taka nie była. No gołym okiem widać, że będzie miała świetny kontakt z synem Leonsia (nadal nie zapamiętałam jego imienia). Aktorzy już przy pierwszej scenie złapali ze sobą chemię. Mam tez wrażenie, ze Tadeo będzie zazdrosny nie tylko o chrzestnego i jego syna, ale także o własną matkę. Swoja drogą trudno jest wyczuć jakim typem postaci będzie, bo jak na razie robi wrażenie kogoś, w kim ważą się dobre i złe cechy. Czy się wykluje z niego czarny charakter, czy może wierny przyjaciel młodego prota... ? To samo się zresztą tyczy "niemowy"... Zjawiła się w złych zamiarach, ale w efekcie nie zabiła ani protki, ani jej matki. Niestety ciągle trudno wyczuć jaki ma plan i jakie są jej obecne intencje. I co ją nadal powstrzymuje przed odejściem z chaty protki... A może chce zabić jaguara? Swoją drogą bardzo mi się podoba naszpikowanie fabuły elementami fantastyki. Uwielbiam takie mixy. Fajnie, ze niedługo ciąg dalszy Sahmaran. Swoją drogą.. czy jest możliwe, że ten starzec, który się zmienia w anakondę (tak w ogóle, gdzie on był kiedy ginęła Dzika Maria ?) jest "zaginionym w dżungli ojcem Leonsia? i.imgur.com/MRzYdTk.jpeg
|
|
|
Post by lucy on Mar 16, 2024 17:25:07 GMT
Streszczenia | Odcinki 15-19 Odcinek 15 49 min Tiberio i Tadeo rozmawiają z Jove i Jumie, idą do baru tapas, ale ona wyrzuca ich obu. Jose Leoncio prosi Tiberio, aby pomógł jego synowi pozbyć się strachu przed końmi. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy Odcinek 16 49 min Jove i Guta uprawiają seks w rzece. Juve wysłuchuje skarg ojca na niego i postanawia wrócić do Rio de Janiero. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy Odcinek 17 49 min Starzec z rzeki prosi Jumę o pomoc w uratowaniu Jove. José Leoncio przyłącza się do poszukiwań Jove. Jednocześnie obwinia Tiberio za zniknięcie syna i zwalnia go. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy Odcinek 18 49 min Tiberio widzi Jove żywego. Madeleine i Jose kłócą się. Guta idzie do domu Jumy, która jej grozi. Jove wybudzi się i rozmawia z Jumą. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy Odcinek 19 51 min Jove dochodzi do siebie, a Juma prosi go o odejście z jej chaty. Tadeo mówi José, że Jove żyje, a on jest szczęśliwy, po czym rozmawia z Madeleine. Starzec z rzeki udziela rad Jove. Dostępność przez okres dłuższy niż 6 miesięcy
|
|