|
Post by Matthias on Nov 9, 2020 18:14:36 GMT
i.imgur.com/RhREEvy.jpgTytuł: Kirmizi Oda Tytuł PL: Czerwony Gabinet Produkcja: OGM Pictures Reżyseria: Cem Karci Producent: Onur Guventam Scenariusz: Banu Kirmeitci Bozkurt (s1), Denise Gürlek i Melek Seven (s2) Kanał: TV8 Emisja: 4 września 2020 - 17 września 2021 Dzień tygodnia: Piątek Gatunek: dramat Ilość sezonów: 2 Ilość odcinków: 61 (42+19) Opis Do tzw. "Czerwonego Gabinetu", który zlokalizowany jest w pewnej klinice psychiatrycznej, przychodzą ludzie wraz ze swoimi historiami z życia. Opowiadają je swoim terapeutom, licząc na pomoc z ich strony. Za każdą historią życia, kryje się wiele emocji, od bólu, przez smutek, po radość i szczęście. Widz otworzy zatem zamknięte drzwi duszy każdego pacjenta. każdy znajdzie coś dla siebie, a przede wszystkim przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. Czas, aby sekrety pacjentów zostały ujawnione. Obsada: GŁÓWNI AKTORZY Aktor | Aktorka | Bohater | Bohaterka | Odcinki | Opis | Binnur Kaya | Doktor Manolya Yadigaroğlu / Doktor Hanım | 1- | Psychiatra, która jest właścicielką kliniki i posiada wieloletnie doświadczenie, jest bardzo szanowana przez swoich kolegów i klientów. W związku z profesorem Aydinem. | Gülçin Kültür Şahin | Sekretarka Tuna | 1- | Sekretarka kliniki. Jest osobą życzliwą, pomocną i o miękkim sercu, która nie może schudnąć, mimo że cały czas jest na diecie. | Sezin Bozacı | Pracownica kawiarenki - Aynur | 1- | Jest opiekunką kawiarenki w klinice. Odpowiedzialna za sprzątanie i catering na dole kliniki. | Baran Can Eraslan | Çaycı Hüseyin | 1- | Hüseyin jest młodym, jąkającym się pracownikiem w klinice. Jego zadaniem jest przygotowywanie gościom i pracownikom kaw i herbat. |
BYLI GŁÓWNI AKTORZY Aktor | Aktorka | Bohater | Bohaterka | Odcinki | Opis | Halit Özgür Sarı | Menadżer kliniki - Murat | 1-2 | Był dyrektorem kliniki. Wszelka działalność operacyjna kliniki jest obowiązkiem Murata. Doktor Murat jest zakochany w Piraye. | Meriç Aral | Doktor Ayşe Gölge | 1-22 | Piękna, młoda psychiatra z męskim kodeksem ubioru. Ayşe, najbardziej utytułowana uczennica doktora Deniza, jest w nim zakochana. Przeprowadza się do Ankary. | Tülin Özen | Doktor Piraye Artun | 1-30 | Jest odnoszącym sukcesy psychiatrą, która rozwiodła się z mężem po zdradzie. Ma bliźniaki. Opuszcza klinikę i przenosi się z Denizem do małego miasta. | Burak Sevinç | Doktor Deniz Saner | 1-30 | Przystojny terapeuta dziecięcy, zakochany w doktorze Piraye. Po rozwodzie. Opuszcza klinikę i przenosi się z Piraye do małego miasta. |
|
|
|
Post by Matthias on Nov 9, 2020 18:15:27 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 9, 2020 18:23:55 GMT
Serial został wyemitowany w:Kraj | Kanał | Rozpoczęcie Emisji | Tytuł | Szwecja | STV2 | 12 kwietnia 2021 | "Själens röda rum" - Czerwony Pokój Duszy | RPA | SABC3 | 8 kwietnia 2021 | "The Red Room" - Czerwony Pokój | Korea Południowa | Kuki TV | TBA | TBA |
Zapowiedzi odcinka 1 i serialu: 1. www.youtube.com/watch?v=hPSnp2m_wFU2. www.youtube.com/watch?v=ue_ykNvsFvU3. www.youtube.com/watch?v=elXZz-Dchys4. www.youtube.com/watch?v=PXiXqYGHM3w5. www.youtube.com/watch?v=4kpYN5TmGJ8Reytingi:🔥 Kirmizi Oda - Czerwony Gabinet (wyniki): 09.04.2020 - 18.02.2022, kanał - TV 8, 61 odcinków. ⚡Maksymalna ocena (TOTAL) – 9,58% (12 marca 2021, odcinek 28) ⚡Minimalna ocena (TOTAL) – 2,92% (17 grudnia 2021, odcinek 56) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (TOTAL) - 6,45% ⚡Maksymalna ocena (AB) - 12,74% (19 marca 2021, odcinek 29) ⚡Minimalna ocena (AB) – 3,45% (11 lutego 2022, odcinek 60) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (AB) - 8,53% ⚡Ocena początkowa (TOTAL/AB) — 4,25%/6,10% ⚡Ocena finału (TOTAL/AB) - 3,10%/3,78% ⚡Średnia ocena pierwszego sezonu (TOTAL) - 7,70% ⚡Średnia ocena sezonu I (AB) - 10,27% ⚡Średnia ocena sezonu II (OGÓŁEM) - 3,69% ⚡Średnia ocena sezonu II (AB) - 4,69% ⚡Maksymalna liczba widzów w Turcji to 8,06 mln osób. ⚡Minimalna liczba widzów w Turcji to 2,46 mln osób. Średnia liczba widzów w Turcji to 5,43 mln. 💥Główni zawodnicy: Akrep (I sezon), Son Yaz (I sezon), Arka Soklart (I-II sezon), Ramo (I sezon), Payitaht: Abdülhamid (I sezon), Seni Cok Bekledim (I sezon), Forward (sezon I), Hercai (sezon I), Aziz (sezon II), Bir Zamanlar Kibris (Sezon I), Kibris Zafere Dogru (sezon II), Ask Mantik Intikam (sezon II), Yalniz Kurt (sezon II), Kaderimin Oyunu (sezon II) *Z uwagi na to, że portal dizisi zamknął dane o bezwzględnej liczbie widzów, dane są wskazane w poście na podstawie obliczeń ręcznych (1% = 0,842 mln osób)
|
|
|
Post by Matthias on Nov 9, 2020 18:47:04 GMT
Obejrzałem 1 odcinek.
Powiem tak. Czułem, po obejrzeniu zwiastunów, zapowiedzi, że ta produkcje mnie nie ominie- Ba! Wręcz przeciwnie. Gdzieś mnie z boczku puknie, przyczepi się i nie puści. W końcu mówię, powiedziałem A, to trzeba powiedzieć i B. Dzisiaj włączyłem, obejrzałem z rosyjskimi napisami. I tak jak już wcześniej pisałem: Nasuwa mi się tylko: WOW. Po prostu, wow. Dlaczego? Akcja tak naprawdę rozgrywa się cała w jednym gabinecie. Czerwonym gabinecie. Jest tylko pani doktor oraz jej pacjenci. Pierwszy odcinek opisał w sumie 3 historie. Pierwsza z nich, pani Meliha, która chciała popełnić samobójstwo, została w ostatniej chwili uratowana przez córkę. Co takiego się wydarzyło, że pociągnęło ją do aż takiego kroku? Wszystko zostanie wyjaśnione w czerwonym gabinecie. Ale ostrzegam- emocje sięgnęły zenitu w połowie odcinka, kiedy na jaw wychodzą kolejne rzeczy z jej życia. Osobiście, mimo że jestem facetem, oczy się zeszkliły i łezki były. Jeszcze przepiękny podkład muzyczny w postaci melodii- po prostu majstersztyk. Druga historia, to widziana z zapowiedzi i zwiastunów, przypadek małżeństwa, w któym mąż bije żonę. Jaki jest powód tego? Dlaczego podnosi rękę na bezbronną kobietę. Dlaczego po pierwszym spotkaniu, umawiają się na kolejną z czarodziejską pani doktor? Trzecia - to przypadek bezsenności. Ale spokojnie. Czym została ona spodowana? No właśnie, zabawne to było. Chyba, żeby uspokoić nieco widza.
Reasumując- stopniowe wprowadzanie widza, cudowne sceny ilustrujące cofanie się w przeszłość wraz z pacjentami, obecność drastycznych scen, choć za nimi nie przepadam, w tym odcinku były jak najbardziej na plus. Przemoc jednak wobec kobiet jest czymś strasznym. Dodatkowo, jak wspomniałem, podkład muzyczny. Melodie + jedna na końcu piosenka dogłębnie poruszają widza. Nie jestem zaskoczony po obejrzeniu odcinka takich wysokich reytingów- zasłużone w 100%. Mam nadzieję, że inni doktorzy również zostaną pokazani w swoich rolach. Czarny koń piątkowego wieczoru. Jestem jak najbardziej za. Drugi odcinek jak najbardziej obejrzę. Nie zawiodłem się. Czekałem i się doczekałem. Czy polecam? Powiem tylko tyle...
Kawa czy herbata nie ma tu znaczenia... Zaparzcie i zasiądźcie wygodnie, bo kiedy wrota przeszłości się otwierają, wiele spraw ujrzy światło dzienne. I nie wszystkie są takie kolorowe...
|
|
|
Post by Matthias on Nov 9, 2020 18:48:36 GMT
No to przyszedł czas, aby coś od siebie napisać. 5 odcinków obejrzałem, 6 tak jak pisałem mam za sobą, ale wstrzymam się z opinią . Na początek: 1. Nesrin i Mehmet - historia, która po 4 odcinkach dobiegła końca. Została nam przedstawiona historia małżeństwa, które na początku było szczęśliwe, lecz z każdymi kolejnymi miesiącami sytuacja w rodzinie była coraz gorsza. Nesrin, zakochana w Mehmecie, przyjmuje jego oświadczyny, ale niestety nie była świadoma tego, przez co w dzieciństwie musiał przejść Mehmet. Efektem tego są późniejsze siniaki na ciele Nesrin, a także strata wobec niego zaufania. Mężczyzna, który doświadczył cierpienia, będzie chciał przelać całą nienawiść, której się nauczył jako dziecko. Było mi szkoda Nesrin, kiedy ściągnęła okulary, a pod nimi skrywała siniaki, powstałe po ostatniej drace. Widać było, że Doktor nie jest z tego faktu zadowolona, w końcu- kto by był. Być może miała wcześniej podobne przypadki. Jednak przyjście do tytułowego gabinetu sprawiło, że Mehmet otworzył drzwi prowadzące do jego przeszłości. Dowiedzieliśmy się, że był poniewierany jako dziecko, ojciec wyżywał się na nim, bo był słaby. Dlatego też, najmocniej wyżywa się na synu. Nesrin szukała ratunku o matki, która także była bita przez męża. Czy to przypadek, że jedna rodzina z przemocą napotyka drugą? Kiedy Mehmet rozmawiał z Doktor, odniosłem wrażenie, że walczy z samym sobą. Walczy, aby nie podnieść na nią ręki. Źle to by się skończyło. Jednak z odcinka na odcinek poznawaliśmy coraz więcej z historii Mehmeta. Ostatecznie otrzymal szansę od Nesrin, która nie mogła uwierzyć w "przeprosiny" męża. Szczerze przeprosiny. W każdej chwili mogą ich znowu umieścić w serialu, gdyby sytuacja się pogorszyła, albo gdyby uratowali małżeństwo i przyszli podziękować. Najdrastyczniejsza scena tej historii: popchnięcie przez Mehmeta ciężarnej Nesrin na fotel i niezainteresowanie się jej dalszym losem | Uderzenie Nesrin w samochodzie, kiedy wracali po spotkaniu, i przedrzeźnianie szefa banku, mówiącego że maluch podobny jest do Nesrin. 2. Salih - szkoda, że więcej razy nie pojawił się do tej pory. Chociaż jego historia miała tylko "poprawić" i rozweselić widzów po dramatach, jakich mogliśmy doświadczyć, zapadła mi w pamięć. Część widzów uważało tę historię za niepotrzebną. Ja mam inne zdanie. To właśnie ta "radość" na końcu sprawiła, że odcinek dość miło zapamiętałem (po 2h dramatu). Wygrana na loterii, 7 milionów... Pytanie się nasuwa- co my byśmy zrobili na miejscu Saliha? Też byśmy nie jedli i pili? Balibyśmy się, że ktoś nas napadnie i ukradnie czek? I co dalej zrobić? Ja szczerze powiedziawszy, chyba bym zakopał . Najdrastyczniejsza scena tej historii: Jak omdlewający przyprowadzony został przez obcych ludzi. Mogliby go wtedy już okraść... 3. Leyla - mała dziewczynka, która zamyka się w sobie. Rodzice nie są w stanie od pewnego czasu porozumieć się z córką. Od samego początku czułem, że w tej historii ta niania maczała swoje paskudne palce. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie zauważyli śladów na ciele małej? W końcu skoro Deniz zobaczył na szyi dziewczynki ślady "tortur", to dlaczego rodzice, np. przed kąpielą, nie dostrzegli?! To była krótka historia, ale poruszająca. W końcu chciano przedstawić nam fakt, że nie tylko dorosłych dotyczą problemy. Najdrastyczniejsza scena tej historii: Kiedy Deniz odchyla włosy i dostrzega ślady przemocy. Historie Alyi, Melihy oraz Ahmeta na chwilę obecną pozostawię, ze względu na to, że historie jeszcze nie dobiegły końca. Ale historia Melihy to mnie przeraża. Jeśli naprawdę jest oparta na prawdziwych faktach, to współczuję tej kobiecie takiego bagażu doświadczeń... Cieszę się, że postanowili producenci serialu opuścić co pewien czas gabinet pani doktor, i udać się do pozostałych terapeutów. Deniz ma obrączkę, ale coś mi nie pasuje... Czyżby nie był szczęśliwy w tym małżeństwie? Piraye z dziećmi pozostała sama. Mąż ją zostawił dla innej. Tuna- kochana kobiecina, która jest na diecie. Pracownicy, przyjaciele, urządzają dla niej imprezę z okazji urodzin- w końcu o wszystkich pamięta . Zastanawia mnie jeszcze, co się stało Huseinowi oraz historia pani Doktor, która w 6 odcinku nieco się rozjaśniła, w 5 również, ale to wciąż nie jest cała historia . Na plus właśnie daję to takie dawkowanie i ućkanie kolejnych minut, zazwyczaj ostatnich na przedstawienie pani Doktor . Na minus- po jasną ciasną usuwają scenki z odcinków, i umieszczają na tubce?! Człowiek szuka pełnych potem wersji i musi scalać, żeby był odcinek... Skandal .
|
|
|
Post by Matthias on Nov 9, 2020 18:49:02 GMT
Po obejrzeniu siedmiu odcinków, przyszedł czas wspomnienia o kilku postaciach i ich historiach, które miały swoje miejsce w przeciągu ostatnich trzech odcinków . Kolejne historie: 4. Pan Ahmet - akurat jego historia, można powiedzieć, dość często się przytrafia ludziom. On bogaty, ma piękną żonę, dzieci, w jego przypadku córkę... Kiedy czuję się niedoceniony, zwraca uwagę na jedną z pracownic, a co za tym idzie, bardzo szybko dochodzi do rozwodu. Bierze ślub z drugą, a tu się okazuje, że pierwsza na coś choruje albo umiera. Gdyby nie córka, Ahmet nie dowiedziałby się, że jego była żona Ceyda, choruje na raka. Przykra sprawa. Jego płacz od razu mnie przekonał, że jednak gdzieś tam w sercu, wciąż czuje coś do pierwszej żony. A Sibel, to tylko taka przykrywka- w końcu, szasta kasą, chodząca karta kredytowa. Dlaczego nie? Dość szybko zakończyła się ta historia, bo Ahmet wrócił do swojej pierwszej żony, nie zważając na to, co się wydarzy i jakie draki i akcje będą z Sibel. Przy okazji dowiadujemy się co nieco, odnośnie Piraye. Matka świeżo urodzonej dwójki dzieci, bez problemu dowiaduje się o zdradzie męża. Jeszcze ten specjalnie pozostawia telefon, by żoneczka mogła odczytać i ujrzeć zdradę na własne oczy. Potem sytuacja w gabinecie pani Doktor, i jej "złamanie się". Ciekawe jest to, że Piraye po tym wszystkim zaczęła pracę u pani Doktor . 5. Omer - krótka historia o pacjencie, który kiedyś już uczęszczał na terapie do pani Doktor. Agresywny, nie mogący zapanować nad swoimi emocjami chłopak, chociaż pojawił się tylko przez chwilę, Alya chciała rzucić się w obronie pani Doktor. Na szczęście, nic złego się nie stało, jednak jak później sie okazało, urodził się taki nerwowy, i nie przyjmowanie leku sprawiło, że stał się niespokojnym chłopakiem. I tylko pani Doktor była w stanie go uratować. Szkoda mi chłopaka. W końcu szpital na niego czeka . 6. Ipek - słodka mała dziewczynka, która została adoptowana. Jakie to przykre, ale prawdziwe. W końcu rodzice musieli poważną rozmowę przejść odnośnie tego, w którym momencie poinformować młodą o jej prawdziwej historii. Każde dziecko inaczej reaguje na to. Jedno potrafi bez problemu od początku się przystosować z tą wiadomością, drugie potrzebuje bardzo dużo czasu by oswoić się. Jednak tutaj wszystko poszło w dobrym kierunku, i co mnie ucieszyło- Ipek sama wie, że będzie miała braciszka lub siostrzyczkę, bo mamusia ma w brzuchu dzidziusia : I przy okazji dowiadujemy co nieco też o Denizie, którego marzeniem było i jest posiadać dziecko. Szkoda tylko, że jego żona nie jest w stanie wydać na świat ani jedno dziecko. Ponadto źle się z tym czuje, i kiedy wchodzi też opcja adopcji, po długich wspólnych rozmowach, informuje Deniza, że nie chce tego. Szkoda, że przez tyle lat, Deniz jest okłamywany przez własną żonę. Przykro mi z powodu tego, że musiała pogodzić się za każdym razem z poronieniem, ale nie każda kobieta jest zdolna wydawać na świat dzieci . 7. Meliha - oj, to był prawdziwy wyciskacz łez. Przez 7 odcinków, pojawiała się historia związana z tą kobietą, która niejedną osobę doprowadziła do rozklejenia się. Jako mała dziewczynka była świadkiem, jak ojciec zostaje zamordowany, a mama zgwałcona. Miała niespełna 9? 10? 11 lat? I już takie drastyczne sytuacje i momenty rozgrywały się na jej oczach. Chociaż to było "mocne", to jednak gwałt jej starszej siostry, był czymś potworniejszym. Samotne tułaczki dzieciaków po Stambule, zarabianie na jedzenie, oddając cząstki swojej duszy- biedna siostra Melihy przechodziła piekło, ale dla dobra swojego rodzeństwa, musiała znieść to wszystko. Meliha została przedstawiona jako pracowita, samodzielna dziewczynka, która w Stambule zaopiekowała się rodzeństwem. Nauczyły się dziecki liczyć, pisać, potem poszły do pracy, mimo młodego wieku. Meliha cały czas była dla nich. Stała się dla nich matką i ojcem w jednym. Szkoda tylko, że nie miała szczęścia w życiu. Przynajmniej do chwili opowiadania swej historii pani Doktor. Rodzeństwo poszło w swoim kierunku, każde zadowolone, ślubowało. A Meliha znów obok pana Namika przechodziła piekło. Był jeszcze Necdet, który od razu zwrócił na siebie moją uwagę. Myślałem, i dobrze myślałem, że historia Melihy będzie powiązana jakoś z tym młodzieńcem. Szkoda tylko, że kolejny raz dostała cios w serce- zdrada... Gdyby wtedy nie weszła, o niczym może by nie wiedziała. A tak? Najbardziej spłakałem się w 4 odcinku, kiedy Meliha opowiadała Doktor o pożarze, który wybuchł, moment, gdy jej córka Melek, o której przez 4 odcinki nie wspominała, prawdopodobnie się spaliła, gdyż nie mogli jej uratować. Tragiczna historia, która chwyciła miliony serc na całym świecie. Ta historia, choć jest prawdziwa, pokazuje nam, że nie każdy może wieść szczęśliwe życie. Historia Meliha mogłaby zostać podzielona na kilka innych odrębniejszych. Ale taka jest niestety prawda. Kobieta przeszła piekło, którą zgotował mąż, przeszłość i los... Mimo, że już 9 odcinków za nami, serial nie traci na swoich uroku. Szkoda tylko, że odcinki są takie długie. Ale to nie zmienia jednak faktu, że serial zasługuje na #1 -i to bezapelacyjnie :
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2020 10:49:35 GMT
Rankinkg seriali tureckich ze względu na oglądalność Odcinka 1 na Youtube
|
|
|
Post by lucy on Nov 14, 2020 10:30:29 GMT
Wczorajszy Odcinek 11 Dynamika: Total -0,14 AB +1,43%
1. Kirmizi Oda - 7,48% ⬇ 2. Niebezpieczne ulice - 6,87% ⬆ 5. Ramo - 5,40% ⬆ 8. Hercai - 5,04%⬆ 9. Dzieciństwo - 4,37% ⬇ 19. Prawo do tronu: Abdulhamid - 2,91% ⬇ 27. Babilon - 2,05% ⬆
AB: 1. Kirmizi Oday - 10,06% ⬆ 3. Ramo - 4,42% ⬇ 4. Niebezpieczne ulice - 4,29% ⬆ 5. Babilon - 4,29% ⬇ 6. Dzieciństwo - 3,80% ⬆ 13. Prawo do tronu: Abdulhamid - 2,96% ⬇ 18. Wietrznie - 2,41%⬆
|
|
|
Post by julia on Nov 14, 2020 12:39:48 GMT
To, co mnie ujęło w tym niełatwym w odbiorze serialu, to kolejne odkrywanie się pacjentów, na początku dalekich od zwierzeń. Pani doktor jest niezwykle cierpliwa, prowadzi też wewnętrzną rozmowę z sobą. Każdy pacjent, to inna traumatyczna historia , najczęściej, sięgająca dzieciństwa Chyba wszyscy byli najbardziej wstrząśnięci historią Melihy i Ayli, ja na pewno. Ostatnio pojawiła się "zaginiona" córka Melihy , która nigdy nie miała z matką wspólnego języka, nie znosiła nakazów, zakazów, chciała sie bawić, pociągał ją miasto, nocne spacery...wykorzystała pożar domu, aby być uznaną za zaginioną. Melisze przypominała jej własną matkę, która w przeszłości ,była prostytutką...koniec końców Melek też tak skończyła Ona uważa, że jej życie było tragiczne, ma żal, że matka nigdy się nie uśmiechała, była oziębła, córek nie przytulała.. Prosi doktor o opowiedzenie, jaka byłą jej matka - Meliha zmarła na wylew -ale doktor zasłania się tajemnicą lekarską. I tu nie do końca się zgadzam z jej postawą. Tym bardziej, że sama do siebie mówi :"Nawet nie wiesz Melek , jak jestem na ciebie zła, za to co zrobiłaś matce..." Melek była otwartą, niezabliźnioną raną w sercu Melihy i bez zrozumienia przeszłości matki, nie będzie w stanie tak do końca zrozumieć, dlaczego matka jej nie rozumiała i tępiła wszelkie przejawy próżności. Czy po śmierci pacjentki obowiązuje nadal restrykcyjne przestrzeganie tajemnicy Córka chce wiedzieć, dlaczego Meliha taka była, dlaczego nie okazywała im miłości. Uważam, że bez wdawania się w drastyczne momenty doktor powinna była opowiedzieć, że trauma z dzieciństwa, obawy , nie pozwoliły na wylewność i czułość. To pozwoliłoby Melek na zweryfikowanie swojej urazy i rozżalenia.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 14, 2020 12:43:02 GMT
Ja mam do nadrobienia jeden odcinek, szkoda mi że buraczka w tym serialu jak kot napłakał. Bo nie ukrywam zerknąłem na ten serial w dla tego że on tam gra. A raczej asystuje.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 14:01:29 GMT
Po wielu skargach ludzi, dzisiaj odcinek został (Odcinek 11) ponownie wgrany na tubkę, ale w wersji takiej jaka została puszczona w telewizji. Bo pierwotnie wersja ta miała 2:30, a normalnie ma 2:40. Zatem 10 minut zostało ucięte i wyrzucone . Ale dzisiaj powróciło
|
|
|
Post by lucy on Nov 14, 2020 14:43:38 GMT
A co takiego wycięli?
|
|
|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 14:58:56 GMT
Po prostu usunęli scenę jak Melek wybiega z gabinetu, potem doktor płacze, sceny bez słów kilku bohaterów... Już w jednym z pierwszych zrobili dokładnie to samo, ale np. wycięli scenę imprezy urodzinowej, piosenkę...
|
|
|
Post by lucy on Nov 21, 2020 9:44:13 GMT
Wczorajszy Odcinek 12:
Total: + 0,24% AB: - 0,21%
Total: 1. Niebezpieczne ulice - 7,74% ⬆ 2. Kirmizi Oda - 7,72% ⬆ 4. Ramo - 6,63% ⬆ 9. Hercai - 5,67% ⬆ 14. Dzieciństwo - 4,19% ⬇ 17. Prawo do tronu: Abdulhamid - 3,48% ⬆ 28. Babilon - 2,10% ⬆(finał)
AB: 1. Kirmizi Oda - 9,85% ⬇ 3. Ramo - 5,21% ⬆ 4. Prawo do tronu: Abdulhamid - 4,30% ⬆ 5. Babilon - 4,23% ⬇(finał) 6. Niebezpieczne ulice - 3,75% ⬇ 15. Dzieciństwo - 2,85% ⬇ 22. Hercai - 2,47%⬆
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 22, 2020 17:17:36 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 22, 2020 20:35:53 GMT
Next w końcu w serialu pokazuje co nieco, tworząc drewnianą "karuzelę" albo innego rzeczy . Ale nie spodziewałem się, że zajmuje się stolarstwem normalnie .
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 22, 2020 20:51:29 GMT
No tak coś tam zawsze tworzy z drewna.
|
|
|
Post by julia on Nov 25, 2020 13:43:20 GMT
Selvi, Hadiye i Ayla, to bohaterki 12. odcinka.
I znów inne historie, inne przeżycia, ale wciąż taka sama trauma, przemoc, przemoc, przemoc.... Obiecuję sobie, obiecuję, a i tak wracam. Selvi, wydano za mąż w wieku 15.lat za wdowca z dwójką dzieci, gbura, sadystę, pozbawionego uczuć nawet w stosunku do własnych córek. Bicie, poniewieranie, zakaz wychodzenia z domu, zamknięcie na klucz, spowodowały, że bohaterka przestała odczuwać potrzebę wychodzenia , a nawet odsłaniania okien... Co ciekawe w oczach sąsiadów jej mąż uchodził za przyjemnego, przyzwoitego człowieka, częsta prawidłowość u psychopatycznych , sadystycznych osobowości. Otoczenie postrzega ich zupełnie inaczej. Rozmowa z doktor odbywa się więc przez skypa. Jak niemal każdy pacjent nie wie od czego zacząć, bo tyle cierpienia nazbierało się w jej życiu, ale powoli, powoli tok wspomnień zaczyna się układać w całość. Selvi w pewnym momencie powiedziała, że jej marzeniem było wrócić na wieś i tam być bitą przez ojca, gdyż do obrony i pocieszania miała tam matkę. W domu męża była zupełnie sama, dobrze, że umiała przekonać do siebie pasierbice, też poniewierane. One wszystkie były jeszcze dziećmi, ale ona jako najstarsza musiała temu podołać...Jakież to barbarzyństwo, wydawanie za mąż dziewczynki za pieniądze Selvi była potrzebna mężowi do bycia służącą, nawet ubrania nosiła po zmarłej pierwszej żonie, no i oczywiście do spełniania "powinności małżeńskiej" krzyczy Dobrze, że ma syna, który bywa w ich wielkim domu pełnym smutnych wspomnień. Hadiye, to z kolei ofiara matki, która córkę zniewoliła bez reszty, pozbawiła życia osobistego. Na pozór, kochająca, podkreślająca, że ma wspaniałą córkę, a z drugiej zniewalająca ją, trzymająca na wyciagnięcie ręki. Tak było od dzieciństwa, zawsze zmęczona, z boleściami, typowy emocjonalny wampir zly , krew wyssie , a dziury nie zrobi. Zabrała dziewczynie młodość, uczyniła niewolnicą i w swoim strasznym egoizmie , na łożu boleści , dobija ją wiadomością, że...nie jest jej matką, bo...nie umarłaby w spokoju i jak stanęłaby przed Allahem Okazuje się , że taka informacja nawet dla dorosłego człowieka jest ogromnym szokiem. Na razie nie wiemy, dlaczego Hadiye została adoptowana (?)... Kłopoty i problemy są najróżniejsze. Syn pracownicy wybrał sobie dziewczynę, która nie podoba się rodzicom, choć jej nie znają Oni mają swoją kandydatkę, stosowną oczywiście. XXI wiek i takie podejście do życia , układanie go własnym dzieciom według własnych wzorców i oczekiwań. Beznadziejne, ale co robić, jak widać w Turcji taki tok myślenia nie jest niczym przedawnionym. Plus dla scenarzystów za pokazywanie tego bezsensu Na koniec , moja ulubiona Ayla. Doktor idzie z wizytą i ogląda dom , zaniedbany z zewnątrz , poszarzały , przygnębiający wewnątrz, a w środku ona Ayla bez radia, telewizora w starych ubraniach matki , która dzięki terapii powoli wraca do życia, zaczyna się uśmiechać. Doktor jest dobrym duchem...Ayla idzie na zakupy i wzorem kobiet, które zrywają ostatecznie z traumą przeszłości idzie do fryzjera obciąć włosy...Trzymam kciuki i chciałabym zobaczyć także jej przemianę zewnętrzną.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 25, 2020 21:44:02 GMT
Ja się wkręciłam w söz i zrobiłem se zaległości w ko.
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2020 10:54:39 GMT
💥 W najbliższy piątek widzowie serialu po raz ostatni zobaczą postać Melisy Sozen.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 26, 2020 11:00:02 GMT
Szkoda lubiłem bardzo jej postać . Ale jaka jest różnica między tym zdjęciem powyżej a początkach jej terapii. Nie znałem do tej pory tej aktorki ale rola w ko zrobiła na mnie wrażenia .
|
|
|
Post by Matthias on Nov 26, 2020 17:13:06 GMT
Świetna rola Melisy. Po prostu, ukłon w jej stronę. Jej gra aktorska - majstersztyk. Smutno mi się zrobiło, ponieważ przywiązałem się do jej bohaterki. A w 12 odcinku, to mnie rozkleiła, jak przywitała panią doktor w domu
|
|
|
Post by Alex on Nov 26, 2020 17:41:13 GMT
A w 12 odcinku, to mnie rozkleiła, jak przywitała panią doktor w domu Akurat tę scenę widziałam, bo miałam ją do przetłumaczenia. Niesamowicie wzruszyła mnie tymi przygotowaniami i staraniami serduszkoo
Ja mam takie zaległości w KO, że Alya jeszcze przez dłuższy czas będzie ze mną, ale strasznie szkoda, że to już koniec jej historii. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić ten serial bez niej.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 26, 2020 21:05:42 GMT
To tak jak ja, obejrzałem 7 odcinków. A przetłumaczonych do oglądania jest już 11. Co ja poradzę że mnie tak mocno söz wciągnął a raczej Ates i Nazli. Że tylko to oglądam .
|
|
|
Post by julia on Nov 26, 2020 21:39:48 GMT
Matthias, lucy, Next, Ayla była moją ulubioną bohaterką. Jej historia jest tak przejmująca, że widz to czuje i płacze razem z nią. Mnie jej historia poruszyła najbardziej. No, ale przychodzi kiedyś czas na zakończenie terapii, podobnie było z Melihą z tym ,że zakończenie jej historii nie było pozytywne.
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2020 21:40:50 GMT
A co się stało z Melihą?
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 26, 2020 21:41:24 GMT
Właśnie moją też . Bo meliha mimo iż przeżyła ogrom cierpienia to z czasem się to robiło nudne. A alya mi się nie nudziła.
|
|
|
Post by julia on Nov 26, 2020 21:49:13 GMT
Meliha zakończyła terapię, ale nie doszła do pełnej równowagi ze względu na Melek , swoją córkę, która rzekomo zginęła w pożarze. Koniec końców okazało się, że dziewczyna wykorzystała pożar do ucieczki z domu. Przyszła do doktor, aby powiedzieć, że Meliha zmarła na wylew, po śmierci jej pasierba, z którym Meliha była po śmierci męża, do momentu gdy dużo młodszy od niej partner ją zdradził. Next, no właśnie. Ogrom cierpień Melihy wydawał się największy, ale momentami jej postać wydawała się dziwna w swojej traumie.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 26, 2020 23:46:39 GMT
Ona była zaszufladkowana w tym sensie ze a jak tyle wycierpiałam to jeszcze mogę cierpieć. Ona chyba lubiła być męczennica.
|
|
|
Post by julia on Nov 27, 2020 15:50:27 GMT
Next, świetnie to ująłeś - Meliha przeszła wiele , niby doszła do równowagi, ale zupełnego pozbycia się lęków , stresu, rozpamiętywania wszystkiego, sobie nie wyobrażała.
|
|