|
Post by Matthias on Feb 6, 2024 15:13:46 GMT
📌 Reytingi za 05.02.2024TOTAL:1. Kizil Goncalar (Odcinek 5) - 6.71% ⬇ (-0.28) 3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 11) - 5.85% ⬇ (-0.87) 8. Ömer (Odcinek 42) - 4.18% ⬇ (-0.04) 14. Safir (Odcinek 23) - 2.74% ⬆ (+0.18)AB:1. Kizil Goncalar - 9.01% ⬆ (+0.08) 5. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 5.03% ⬆ (+0.30) 6. Ömer - 4.42% ⬆ (+0.44) 32. Safir - 0.91% ⬇ (-0.27)ABC1:1. Kizil Goncalar - 9.43% ⬆ (+0.46) 6. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 5.19% ⬇ (-0.28) 8. Ömer - 4.43% ⬇ (-0.54) 24. Safir - 1.57% ⬇ (-0.34)
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Feb 6, 2024 17:02:46 GMT
Ojej, jak mi przykro…
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Feb 6, 2024 17:26:22 GMT
Ja aż sprawdziłem czy, któryś z dziennych seriali nie ma lepszego AB, ale jeszcze nie lecz za tydzień kto wie.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 6, 2024 19:51:30 GMT
Odcinek 18
Patrzę na obecne wyniki i niestety - nie sądzę by serial dotrwał do końca sezonu przy AB poniżej 1. Wielce prawdopodobne, że pozbędą się Safira - albo przeniosą na niedzielę, a w poniedziałek wyląduje serial z Akinem (Album Rodzinny).
Co z tego odcinka się dowiedzieliśmy... Praktycznie nic ciekawego. Gunes i Ates mają się coraz bardziej ku sobie. Bade jest z tego powodu bardzo zazdrosna. Co więcej, jeszcze ma wonty do swojej przyjaciółki, skąd go zna i jakim prawem sprowadza go do tego domu... Bekir robi wszystko, żeby pozbyć się Bory. I w końcu mu się to udaje. Ba! Wypadek z początku odcinka sprawia, że młodzieniaszek trafia do szpitala. Ale później bardzo dobrze kręci sznurkami i pach - chłopak umiera. Bora żegna się z serialem.
Sermin i Feraye dowiadują się, że Gulfem przebywa w przybudówce, co jest dla każdej z nich niemałym szokiem. Ale myślę, że nikomu nie pisną żadnego słówka.
Aleyny mało. Ma zakaz wychodzenia z pokoju dla własnego bezpieczeństwa. Cemile knuje z Bekirem. Cetin sprowadza Feraye do przybudówki, bo całe miasteczko huczy od plotek. Ates może i pomógł Feraye wrócić do szkoły, ale końcówka pokazała, że coraz bardziej staje się Bakirci, a nie Gulsoy. I co najgorsze - Yaman wygarnia bratu prosto w oczy, że nie jest już jego bratem (a dwa odcinki temu mówił zupełnie co innego).
Nie podoba mi się to, że Feraye z Yamanem najpierw się godzą, potem kłócą, znowu się godzą. Niby można powiedzieć, że to walka o miłość, ale no bez przesady. Hazal i Okan - gołąbeczki zostały przyłapane w końcu. Ale ja się z tego powodu cieszę. Może chociaż oni zaznają trochę szczęścia.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 6, 2024 20:27:59 GMT
Odcinek 19
Gdyby nie Aleyna, Cemile i Sermin, to ten odcinek by mnie zanudził. Yaman i Ates - bez przerwy ze sobą walczą. Każdy mści się na swój sposób. Yaman wykorzystuje w tym celu Gunes, wspominając jej o przeszłości brata. Co więcej, jeszcze wpada do pracy Feraye. No tym razem skończy raz na zawsze z tą pracą. Chłop grzebie jej marzenia. Porażka... Ates podpisuje wniosek. Wkrótce stanie się Bakirci. Omer nie jest w stanie w to uwierzyć i woli pójść do więzienia, aniżeli jego "wnuk" miałby przyjąć nazwisko innego człowieka! Okan jest rozbity. Nie wie, czyją stronę wziąć.
Mało Gulfem. Nie dziwię się, że odeszła z serialu. Bade dowiaduje się prawdy o Atesu. Reasumując: prawda szybko wychodzi na jaw, ale w sprawie Feraye i Yamana to cały czas kręcimy się w kółeczku.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 7, 2024 18:25:45 GMT
💥💥💥Już wkrótce serial #Safir zostanie pokazany na rosyjskiej platformie „Ivy”.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 7, 2024 19:46:53 GMT
Odcinek 20Ates jedzie za Vuralem. Główny rywal Vurala pojawił się Urgup. Bade ma o to pretensje do siebie, a Yaman jedzie za Atesem, żeby nic mu się nie stało. Wszystko dlatego, że Okan w końcu przyznaje się bratu do tego, co zrobił... Najpierw mu wyrzuca wszystko w twarz, ale potem jedzie za nim. Aleyna dowiaduje się wreszcie, gdzie przebywa Gulfem i to zupełnie przypadkiem. Kłótnia między nią a Feraye sprowadza teściową do sypialni Feroś. I ot niespodzianka! Papla od razu leci matuli powiedzieć, czego się właśnie dowiedziała... Aleyna - mogłabyś się wreszcie ogarnąć. Ale z drugiej strony - bez takiej zakręconej postaci, serial by jeszcze bardziej stracił. Ates -coś Ty najlepszego zrobił! Jak mogłeś zastrzelić mafiozę! Co z Ciebie za człowiek. Widać, że nie tylko przyjąłeś nazwisko, ale zacząłeś już się wczuwać w to, co robi najlepiej rodzinka Bakirci - mordować i się mścić. Władza jest najważniejsza. Yaman nie może uwierzyć własnym oczom. Zobaczył jak jego brat morduje człowieka... Yaman dowiaduje się od Feraye, że jego matula przebywa w przybudówce dla służących i Nesrin się nią opiekuje. Jest tym faktem zaskoczony, ale obiecuje ją z tego wszystkiego wyciągnąć. Gulfem nareszcie przejrzała na oczy, i nie dostrzega już w Feraye wroga. A potem robi się mętlik. Pogrzeb Bory, Bekir, Cemile, Cetin - szukają zakopanej kasy, okazuje się, że to pułapka. Vural szuka Bekira, który zabił jego syna. Yaman uchodzi z życiem, ale pojawia się niespodziewanie Ates. Yaman bierze winę na siebie - przyznaje, że to on zabił Borę. Ale dowiaduje się chwilę wcześniej, że Aleyna spodziewa się dziecka Bory . Galimatias... Mała obsada - wciąż mi się to podoba. Ale zrobienie z Atesa Bakirciego - i latanie z bronią. Serio? Ja tego nie kupuję.
|
|
|
Post by lucy on Feb 8, 2024 17:23:37 GMT
|
|
|
Post by man1000 on Feb 9, 2024 13:53:47 GMT
Serial „Safir” w dalszym ciągu spotyka się z widzami w ATV w poniedziałkowe wieczory . Mistrzowska aktorka İpek Tuzcuoğlu, jedna z czołowych aktorek serialu, którego 24. odcinek poznamy w poniedziałek z widzami , pożegnała się z projektem. Na tym rozstania w serialu się nie skończą i będzie ich więcej. Przystojny aktor Safira İlhan Şen, doceniany za skuteczną grę aktorską, pożegna się z projektem wraz z zakończeniem jego historii w scenariuszu. Zespół opuszczą Gizem Karaca, który dołączył do serialu w postaci Güneş Açıkalın, oraz Erkan Bektaş, który wcieli się w postać Vurala, jednego z mistrzów projektu. Ocena odcinka, który zostanie wyemitowany w przyszłym tygodniu, zadecyduje o tym, czy serial zakończy się w 26. odcinku.
|
|
|
Post by mira on Feb 9, 2024 19:43:18 GMT
Czyli co, na #AtFer nie ma najmniejszych szans, mimo że zapowiadano powrót do oryginalnej historii W mojej opinii serial zapowiadał się pięknie, ale kończy marnie. Fabuła jest do kitu, aktorzy odchodzą jeden po drugim, nie ma też jedności, jeśli chodzi o widzów serialu - właściwe w sieci panuje wojna totalna. Tylu obrzydliwych słów, tylu obelg pod adresem aktorów i tyle jadu nie widziałam jeszcze w przypadku żadnego tureckiego serialu. I nie da się wyrokować, kto ma racje, bo zarówno ci, co wypisują na Ilhana, jak i ci, którzy obrażają Ozge i Buraka, wcale nie liczą się ze słowami.
|
|
|
Post by lucy on Feb 10, 2024 20:32:25 GMT
|
|
|
Post by mira on Feb 12, 2024 7:51:35 GMT
Czy Ozge jest podobna do swojego ojca? Trochę, ale nie na tyle, by od razu można było stwierdzić, że to jej ojciec. Spojrzenie ma podobne.
Wzięłam się za nadrabianie odcinków, obejrzałam 16, 17, 18, 19, 20 i jestem w połowie 21. W zasadzie ogląda mi się całkiem nieźle. Dzieje się sporo i są zaskakujące zwroty akcji. Nigdy bym się nie spodziewała, że mrok pochłonie Atesa tak szybko (wydaje się, że jedynym światłem jest w tej chwili Gunes), wciągu 2 czy 3 odcinków zaakceptuje Vurala jako ojca, przyjmie jego nazwisko, majątek i zacznie przymykać oczy na kolejne morderstwa. To mi się jakoś kupy nie trzyma, chociaż niby ma wytłumaczenie w fabule, tylko dzieje się zbyt szybko i na zbyt dużą skalę.
Yaman szaleje. Nie wiem, skąd wynika jego nienawiść do Atesa, bo nie wierzę, że można robić takie głupoty i kierować takie słowa do brata tylko z powodu zazdrości o kobietę. Do tego kobietę, która na każdym kroku udowadnia swoją miłość i oddanie. Przez porywczość Yamana i to, że od początku jej nie zaufał, Feraye straciła nowy dom, straciła wymarzoną pracę i szacunek w społeczeństwie. Yamanowi nie stało się nic. Cały czas powtarza, że wszystko załatwi, że wszystkiego dopilnuje, że o wszystko zadba, ale nie robi właściwie nic.
Spodziewam się, że serial zakończy się na 26 odcinku. Ciekawe, co jeszcze wymyślą.
|
|
|
Post by lucy on Feb 12, 2024 22:13:40 GMT
Matthias, na razie go nie zamkną, ale ATV przygotowuje 3 nowe seriale, wiec przy tak niskich reytingach nie utrzyma się za długo. Zresztą, czy potrzebne mu jest aż ponad 25 odcinków? Obstawiam finał na przełomie lutego/ marca. Wygląda, że trafiłam w "10" i.imgur.com/X6AirfQ.pngi.imgur.com/mc4tIcg.jpg
|
|
|
Post by mira on Feb 13, 2024 7:35:34 GMT
No i dobrze, 26 odcinków to przyzwoita liczba.
Dokończyłam wczoraj odcinek 21 i trochę śledziłam, co się działo na TT w trakcie wczorajszego, 24 odcinka. Bez postaci Atesa ten serial nie ma racji bytu, bo to on tutaj najwięcej mąci, a serial musi mieć kogoś, kto na pozostałych bohaterów sprowadza kłopoty. Z jednej strony szkoda, że zrobili teraz z Atesa takiego gościa bez skrupułów, ale faktem jest, że dzięki temu coś się w serialu dzieje. Bo choć wspominki Yamana i Feraye są urocze, to nie da się na tym zbudować fabuły. W teraźniejszości Yaman i Feraye nie zdali sprawdzianu. On nie powiedział jej o szantażu wtedy, ona nie mówi nic teraz.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 13, 2024 8:27:28 GMT
Potwierdzone Finał na 26 odcinku
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Feb 13, 2024 14:03:15 GMT
Jak sądzicie ilu z aktorów z tego serialu zobaczymy w sezonie letnim?
|
|
|
Post by mira on Feb 13, 2024 14:10:14 GMT
Jak sądzicie ilu z aktorów z tego serialu zobaczymy w sezonie letnim? Myślę, że wielu będzie chciało teraz odpocząć i na nowo przyzwyczaić się do Stambułu. Przynajmniej ja tak to sobie wyobrażam, że po powrocie z kilkumiesięcznego wyjazdu trudno tak od razu wrócić na stare tory.
Pomijając aktorów pierwszoplanowych, wydaje mi się, że Can Bartu Aslan i Gizem Sevim mogą liczyć na ciekawe oferty. Moim zdaniem pokazali się w tym serialu od dobrej strony, a Gizem ma zacięcie komediowe.
|
|
|
Post by lucy on Feb 13, 2024 14:52:08 GMT
Nie wiem, czy zobaczymy ich w sezonie letnim, bo pewnie jeśli będą mieli wybór trafią do dram jesiennych/ zimowych. Ja bym w każdym razie wyróżniła odtwórcę Bory - aktor ma charyzmę. i.imgur.com/T2cX9cK.jpgI Bade. Fajnie gra i jest śliczna. i.imgur.com/k5v8XqN.jpg
|
|
|
Post by Matthias on Feb 13, 2024 17:05:24 GMT
📌 Reytingi za 12.02.2024TOTAL:2. Kizil Goncalar (Odcinek 6) - 6.36% ⬇ (-0.35) 3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 12) - 5.36% ⬇ (-0.49) 8. Ömer (Odcinek 43) - 4.22% ⬆ (+0.04) 13. Safir (Odcinek 24) - 2.88% ⬆ (+0.14)AB:1. Kizil Goncalar - 9.99% ⬆ (+0.98) 4. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 5.00% ⬇ (-0.03) 6. Ömer - 4.25% ⬇ (-0.17) 30. Safir - 0.88% ⬇ (-0.03)ABC1:1. Kizil Goncalar - 9.44% ⬆ (+0.01) 4. Ömer - 4.98% ⬆ (+0.55) 6. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 4.66% ⬇ (-0.53) 15. Safir - 2.14% ⬆ (+0.57)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 14, 2024 19:25:42 GMT
AB już widzę szoruje po dnie. Ale to jest ATV więc pewnie emisje do końca sezonu dostaną.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 14, 2024 19:29:50 GMT
Next - kilka postów wyżej - finał na 26 odcinku . Więc się żegnamy z produkcją.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 14, 2024 19:38:16 GMT
Next - kilka postów wyżej - finał na 26 odcinku . Więc się żegnamy z produkcją. I wyszło jak czytam ze zrozumieniem.
|
|
|
Post by julia on Feb 17, 2024 11:12:47 GMT
Odcinek 24. Jeszcze dwa do końca. Ates doprowadził do współpracy z rodziną - on ma 50% udziałów i tyle samo reszta. Zarządzającą wszystkim staje się powoli Kamuran, która foruje swojego ulubieńca, czyli Yamana. Rodzina uratowana i przed utratą domu, i przed utratą firmy. To kolejny kłopot z głowy i z umysłu biednego Okana, który już nie wytrzymuje napięcia. Biedak , uważa, że to wszystko przez niego, że do niczego się nie nadaje. Dobrze, że ma przy sobie zrównoważoną Hazal Kamuran nie chce widzieć w posiadłości Feraye i stawia ultimatum Cetinowi i Nesrin- albo Feraye, albo wyprowadzka. I tak , jak Shermin jakoś się urządziła u boku Omera, to Cemile ma zakaz wstępu do domu z czym nie chce się pogodzić i domaga się od Aleyny, aby coś zrobiła, bo ona nie wróci do mieszkania służby' - Zrób coś! Pamiętaj do zrobienia testu zostały dwa tygodnie, jak ja utonę , to i ty. Feraye szantażowana przez Atesa , robi wszystko, aby Yaman zrozumiał, iż ona pozostanie w domu Vurala. Szantaż był wstrętny - Bade dowie się o tym, co zrobił Yaman albo się nie dowie. Wiadomo, choć Feraye i Yaman ostatnio bardziej się kłócą, niż kochają, ona nie chce go narażać na aresztowanie. W tej chwili , nie rozumiem Atesa, chce być z Gunes i dąży do tego, ale za wszelką cenę chce uwolnić Feraye od Yamana. Niech to wszystko zostawi i ewakuuje się z nią do Ameryki Chociaż znane są nam pobudki działania - zemsta za to , co zrobił Yaman. Znany motyw.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 18, 2024 9:58:11 GMT
💥💥💥Gizem Karaca i Ilhan Sen za kulisami serialu #Safir!
|
|
|
Post by lucy on Feb 18, 2024 16:17:11 GMT
|
|
|
Post by mira on Feb 19, 2024 8:04:17 GMT
Zakończenie z pewnością będzie szczęśliwe, tj. Ates pojedzie za Gunes, a Feraye wróci do Yamana. Tylko, że tego czasu na rozwój relacji pomiędzy Atesem i Gunes było mało, do tego on chwilę wcześniej wyznawał miłość Feraye, a teraz trzyma ją przy sobie (mówi, że z innego powodu, no ale...), dlatego dla mnie wielka miłość Atesa do Gunes i ich wspólny wyjazd będą takie wymuszone, mało wiarygodne. Co do Yamana i Feraye, nigdy nie kibicowałam tej parze, ale najwyraźniej są na siebie skazani i kochać się będą do grobowej deski. W sieci wrze od komentarzy, że ta para nie zasługuje na szczęśliwe zakończenie, że przemocy Yamana w stosunku do Feraye nie sposób zapomnieć, a Feraye, jako kobieta, która dla faceta poświęciła wszystko, nie jest wzorem do naśladowania dla nikogo. Moje zdanie jest podobne, ale pogodziłam się już z tym, że w przypadku tego serialu NIGDY NIC nie szło po mojej myśli, zatem nie pozostaje nic innego, jak przyjąć zakończenie z dobrodziejstwem inwentarza i po prostu na spokojnie dotrzeć do finału.
|
|
|
Post by lucy on Feb 19, 2024 13:36:47 GMT
Rozumiem, że każdy może mieć innych ulubieńców i kibicować innym duetom. Bez względu, czy to wynika z jego subiektywizmu, czy gdy to robi wręcz na siłę, bo jest fanem aktora z innego (wcześniejszego) serialu i uważa, że musi być mu dozgonnie wierny. Rozumiem to jak najbardziej, być może kiedyś też tak miałam, choć głowy nie daję. Niestety nazywanie relacji, którą tu oglądaliśmy pomiędzy Feraye i Yamanem związkiem opartym na przemocy i argumentowanie wszelkich postaw bohaterów (o rozwoju wątków nie mówiąc) poprzez ten pryzmat nie mieści się już w moich kategoriach rozumienia. Niestety ostatnio definicje różnych zjawisk społecznych zaczynają tracić swe wcześniejsze ramy, że jeszcze chwila i nie będzie wiadomo, czy w danym przypadku coś (np. przemoc) ma miejsce, czy jednak to co "coś" wcale nie występuje. Zresztą niewykluczone, że za niedługo i samo (niechciane) spojrzenie otrzyma miano przemocy. Yaman i Ates.. i.imgur.com/n91zy4X.jpg
|
|
|
Post by mira on Feb 19, 2024 14:10:50 GMT
lucy , zgadzam się, że czyny Yamana zostały w sieci (zwłaszcza na portalu X, bo na inne nie zaglądam) mocno wyolbrzymione, ale faktem jest, że szarpanie i przytrzymywanie byłej dziewczyny siłą miało miejsce, gonienie i przewrócenie na ziemię również. Podarcie sukni ślubnej (jedynej pamiątki po matce), wielokrotne doprowadzenie do płaczu, obłapianie, kierowanie nienawistnych słów i mówienie, jakoby Fraye była nic nie warta i na nic nie zasługiwała także się wydarzyło. To, co w tej chwili robi Ates, jest oczywiście karygodne i wcale go nie bronię, ale Yaman do świętych nigdy nie należał. Oczywiście nie był to związek oparty na przemocy, ale przemoc się zdarzyła. Nie lanie po mordzie, ale inne formy. Na pewno nie wszyscy, którzy krytykowali relację Yamana i Feraye są fanami Ilhana. Przykładowo ja widzę go po raz pierwszy. Natomiast fani Ilhana powinni się wstydzić tych nienawistnych wpisów pod adresem Buraka i Ozge. W drugą stronę zresztą również. Obelgi lecą z obu stron.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 19, 2024 17:54:08 GMT
💥💥💥 Burak Berkay Akgul i Ozge Yagiz za kulisami serialu #Safir! Przypominają, że do finału pozostały 2 odcinki.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 20, 2024 18:02:33 GMT
📌 Reytingi za 19.02.2024TOTAL:2. Kizil Goncalar (Odcinek 7) - 6.60% ⬆ (+0.24) 3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 13) - 6.02% ⬆ (+0.66) 7. Ömer (Odcinek 44) - 4.04% ⬇ (-0.18) 15. Safir (Odcinek 25) - 2.67% ⬇ (-0.21)AB:1. Kizil Goncalar - 9.45% ⬇ (-0.54) 4. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 4.83% ⬇ (-0.17) 6. Ömer - 4.55% ⬆ (+0.30) 20. Safir - 1.38% ⬆ (+0.50)ABC1:1. Kizil Goncalar - 9.12% ⬇ (-0.32) 4. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 5.32% ⬆ (+0.66) 7. Ömer - 4.51% ⬇ (-0.47) 18. Safir - 1.98% ⬇ (-0.16)
|
|