|
Post by lucy on Oct 3, 2024 12:11:18 GMT
Na polskim Disney+ nie ma, sprawdzałem z ciekawości. Wg mnie też nie będzie. To nie jest serial produkowany przez, czy dla Diseny+, więc nie dziwota. Inne seriale Foxa też były/ są dostępne wyłącznie dla Turcji.
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 3, 2024 13:35:43 GMT
Na polskim Disney+ nie ma, sprawdzałem z ciekawości. łeeeeeeee .....
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 3, 2024 14:12:15 GMT
łeeeeeeee ..... [img src="//storage.proboards.com/forum/images/smiley/embarrassed.png" alt=" " class="smile"] Nie oglądał bym bo to nie moja bajka. Ale sprawdzałem i nie ma.
|
|
|
Post by lucy on Oct 3, 2024 14:20:24 GMT
Zehra Kelleci & Selen Öztürk zza kulis..
|
|
|
Post by julia on Oct 3, 2024 15:08:06 GMT
Prezydent RTÜK opublikował wczoraj następujący komunikat: „Nasza Rada Najwyższa skrupulatnie przeprowadza proces kontroli seriali telewizyjnych w nowym okresie nadawania. Seriale telewizyjne, które są zarówno szeroko oglądane, jak i często narzekane na produkcje, wywołują odruchy społeczne, gdy naruszają zasady emisji. Na początku nowego okresu nadawania nasi eksperci ds. monitoringu są w pogotowiu w związku z produkcjami, które bardzo niepokoją naszych obywateli. W związku z tym w dalszym ciągu monitorujemy seriale telewizyjne, które spotykają się z reakcją w naszym społeczeństwie i które uważa się za naruszające nasze bezpieczeństwo narodowe. Niech nasi obywatele będą mieli spokój ducha. Jeśli po przeprowadzeniu niezbędnych dochodzeń pojawią się produkcje naruszające prawo, zostaną zastosowane niezbędne sankcje. Ogłasza się to publicznie z szacunkiem.” A we mnie, ta wypowiedź prezydenta RTUK, wywołała odruch wymiotny Pytam, co "niepokoi" tureckich widzów? Czy to, że ( tu w serialu) sekta sunnicka pod płaszczykiem nauki islamu, narzuca drastyczne ograniczenia kobietom, które w imię koranicznych zapisów mają pełnić wyłącznie rolę uległych nałożnic, mają być okryte od stóp do głów - łącznie z twarzą, rodzić dzieci. To niewolnice, nie mające prawa głosu i stąpające dwa kroki za mężczyzną, a przede wszystkim nie mają prawa się uczyć i czytać książek Tak, wiem, to Turcja, ale jeszcze nie przestała być republiką świecką, choć - niestety - bardzo zboczyła z tego kursu od czasów Ataturka. To, że sekty wszędzie mają swoich ludzi, że mają pieniądze, układy w urzędach - od dawna wiadomo, że ich pewne poczynania przypominają działania terrorystów. To jest zakłamanie pierwszej klasy, jeśli się temu zaprzecza , zakazuje i grozi Choć "Kizil Goncalar" denerwuje w trakcie oglądania, ale trzyma w napięciu , od początku do końca. Odcinek 20., to rządy nowego Mursida Vahida. W porównaniu z nim Sadi, to prekursor oświecenia. Vahid znalazł sobie wiernego poplecznika - Naima, którego wcześniej ukarał za kradzież obcięciem dłoni, ale też dał mu władzę w kwestii karania grzeszników - mocny kij. A to Naimowi bardzo odpowiada. Wydawało się, że trochę się w serialu poukłada, ale nic z tego. Zeynep zamknięta w ciemnym pokoiku, ma zostać żoną Vahida , a przecież wciąż jest nieletnia. Wrona, zawiedziona , że to nie ona, podpowiada, że obroną przed ślubem może być informacja o ciąży, spowodowanej przez Cuneida. Pojawia się też i on sam z ogromnymi zaburzeniami. Cały czas matka "namawia go do zapomnienia " Zeynep, a gdy po walce z majakami, decyduje "odejść" od Gulifer, zapomina kim jest Cdn.
|
|
|
Post by julia on Oct 3, 2024 17:00:43 GMT
W chorobę Cuneida wpędził ojciec i cięgle podsyca w nim poczucie winy : To ty powiedziałeś, że ma skoczyć" Matka pojawia mu się w bieli, jako ta , namawiająca, aby zostawił Zeynep, bo ona jest ważniejsza i w czerni, gdy Cuneid obstaje przy swoim, ale w tym momencie traci zdolność do rozpoznawania swojej tożsamości. Ta metafizyka , jak i choroba psychiczna są przerażające : "Kto to jest Cuneid"? Denerwują mnie Meryem i Zeynep poprzez swój upór i głupotę. Meryem, nie chce być uratowana przez Leventa, gdyż...musi się wypełnić przeznaczenie, tzn. nasłana więźniarka ma ją zabić. Śmieszyło mnie, gdy Meryem leży na posadzce, obok stoi napastniczka, a Meryem, mówi strażniczkom - "Ona nic nie zrobiła". Wcześniej zaś do niej :"Dbaj o swoje dziecko, jesteś w ciąży". Z kolei Zyenep, która jest przecież inteligentna, zachowuje się , jak niepoczytalna. Uratowano ją z chanaki, a ona przypomniała sobie, gdzie może być Cuneid i co robi? Zamiast jechać dalej samochodem, ona wyskakuje na światłach i pędzi na oślep , prosto w ręce ludzi Vahida. Przypuszczam, że RTUK wściekł się także z powodu sekwencji odcinka z wywiadem Leventa w telewizji, który jest zdania, że imię Allaha wypowiadane z głośnością powyżej 60 decybeli powinno być zakazane. Może być podczas uroczystości religijnych. A dalej twierdzi, że Bóg jest czystością, tak żyli prorocy, a kto dzisiaj , wzywających imię Allaha , żyje jak prorocy? - To język handlarzy, którzy psują ludzi wiarą i strachem. Każdy , kto wierzy w naukę , rozwój i życie nie będzie się posługiwał takimi argumentami - Prawdziwi muzułmanie... - Prawdziwi muzułmanie, tak. Kiedy ich się zapędzi w kąt, od razu stają się prawdziwymi muzułmanami. - Czego pan chce? - Powinniśmy wypowiedzieć wojnę wszystkiemu, co narusza naukę, prawo i prawa człowieka.
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 3, 2024 17:59:26 GMT
jeszcze trawię odcinek 20 więc czytam Wasze wypowiedzi z ciekawością, jedno jest pewne postawa RTÜK jest co najmniej dziwna i mam nadzieję że Kizil Goncalar spopkojnie powstanie do końca
|
|
|
Post by lucy on Oct 3, 2024 18:25:28 GMT
Atmosfera wokół tego serialu, zresztą nie tylko tego, pokazuje jak trudno jest zmienić mentalność społeczną (kulturową, obyczajową, religijną), która przez wieki się mocno zakorzeniła na jakimś obszarze. Te wszystkie przemycane w serialu przesłania do narodu są trochę niczym rzucanie przysłowiowym grochem o ścianę. Pewnie jednostkom się zaświeci z tyłu głowy czerwona lampka postępu, ale reszta dołączy do stada baranów, według którego seriale pokroju KG są niebezpieczne dla ich poczucia bezpieczeństwa i wpojonych wartości moralnych i rodzinnych. Nie jest to zresztą ani pierwszy raz, ani ostatni.
|
|
|
Post by julia on Oct 3, 2024 19:56:18 GMT
Atmosfera wokół tego serialu, zresztą nie tylko tego, pokazuje jak trudno jest zmienić mentalność społeczną (kulturową, obyczajową, religijną), która przez wieki się mocno zakorzeniła na jakimś obszarze. Te wszystkie przemycane w serialu przesłania do narodu są trochę niczym rzucanie przysłowiowym grochem o ścianę. Pewnie jednostkom się zaświeci z tyłu głowy czerwona lampka postępu, ale reszta dołączy do stada baranów, według którego seriale pokroju KG są niebezpieczne dla ich poczucia bezpieczeństwa i wpojonych wartości moralnych i rodzinnych. Nie jest to zresztą ani pierwszy raz, ani ostatni. Masz rację, lucy, trudno jest zmienić tradycję, zwłaszcza religijną. Jednak dobrze, że podejmowane są takie próby, nawet pod groźbą kar i zamknięcia produkcji. U nas tradycja religijna jest także zakorzeniona i , gdy dwadzieścia lat temu zaczęto badać afery pedofilskie, ilu katolików ( w tym z nazwy tylko), burzyło się przeciwko osądzaniu księży. Turcja ma tę tradycję i mentalność bardziej monolityczną, ale nawet jeśli przesłania , zawarte w serialach dotrą do nielicznych, to założenia twórców mają sens.
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Oct 5, 2024 15:08:22 GMT
Nikt tu tego chyba nie pisał, le w necie przeleciała mi informacja, że Hande Erçel ma niby tu grać. Czy to fake był bo mimo iż drugiego sezonu jeszcze nie zacząłem to jakoś mi tu ona nawet gościnnie się nie widzi.
|
|
|
Post by mira on Oct 7, 2024 6:55:54 GMT
Nikt tu tego chyba nie pisał, le w necie przeleciała mi informacja, że Hande Erçel ma niby tu grać. Czy to fake był bo mimo iż drugiego sezonu jeszcze nie zacząłem to jakoś mi tu ona nawet gościnnie się nie widzi. Nigdzie nie natknęłam się na taką informację. Nie wydaje mi się też, by Hande chciała gdzieś dołączać. Ona celuje w główne role i raczej chce grać silne kobiety, coś w podobie do ról w serialach "Halka", czy "Bambaska Biri".
|
|
|
Post by Matthias on Oct 8, 2024 7:39:51 GMT
❥ Reytingi za 07/10/2024:▪TOTAL:1. Kızıl Goncalar (21 odcinek) - 5.55% ⬆ (+0.23)5. Güzel Aşklar Diyarı (3 odcinek) - 3.75% ⬆ (+0.52) 9. Karadut (3 odcinek) - 2.97% ⬆ (+0.19) ▪АВ:1. Kızıl Goncalar - 7.85% ⬆ (+1.23)7. Güzel Aşklar Diyarı - 2.10% ⬆ (+0.56) 10. Karadut - 2.03% ⬇ (-0.26) ▪АВС:1. Kızıl Goncalar - 7.35% ⬆ (+0.43)6. Karadut - 3.16% ⬆ (+0.45) 7. Güzel Aşklar Diyarı - 3.03% ⬆ (+0.44)
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 9, 2024 13:23:16 GMT
Nie mogę jako0ś spokojnie przebrnąć przez 2 nowe odcinki, myślę, że poczekam jakiś czas i obejrzę hurtowo kilka oidcinków ... teraz jakoś bardziej skupiłam się na emocjach w Ruzgarli Tepe a Kizil Goncalar będzie nagrodą w jakiś weekend.
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 9, 2024 13:27:35 GMT
Atmosfera wokół tego serialu, zresztą nie tylko tego, pokazuje jak trudno jest zmienić mentalność społeczną (kulturową, obyczajową, religijną), która przez wieki się mocno zakorzeniła na jakimś obszarze. Te wszystkie przemycane w serialu przesłania do narodu są trochę niczym rzucanie przysłowiowym grochem o ścianę. Pewnie jednostkom się zaświeci z tyłu głowy czerwona lampka postępu, ale reszta dołączy do stada baranów, według którego seriale pokroju KG są niebezpieczne dla ich poczucia bezpieczeństwa i wpojonych wartości moralnych i rodzinnych. Nie jest to zresztą ani pierwszy raz, ani ostatni. Masz rację, lucy , trudno jest zmienić tradycję, zwłaszcza religijną. Jednak dobrze, że podejmowane są takie próby, nawet pod groźbą kar i zamknięcia produkcji. U nas tradycja religijna jest także zakorzeniona i , gdy dwadzieścia lat temu zaczęto badać afery pedofilskie, ilu katolików ( w tym z nazwy tylko), burzyło się przeciwko osądzaniu księży. Turcja ma tę tradycję i mentalność bardziej monolityczną, ale nawet jeśli przesłania , zawarte w serialach dotrą do nielicznych, to założenia twórców mają sens. mam nadzieję, że serial będzie kontynuowany mimo skargi do RTÜKu, taka niestety rola filmów czy seriali, które prowokują do dyskusji isą takim food for thought, są jednocześnie nieco niebezpieczne bo moga stać się kultowe i nieco powywracać mentalność społeczną a tego w Turcji nikt nie chce chyba na większą skalę, zresztą nic w tym dziwnego, żadna władza w kraju nie chce kulturowych rewolucji, które nadszarpują tradycyjne podejście do kultury, sztuki, społeczeństwa itd
|
|
|
Post by lucy on Oct 9, 2024 14:17:53 GMT
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 9, 2024 15:43:19 GMT
Chyba tylko jednak przez 5 czy 7 dni, szkoda, że Disney+ nie rozprowadza tego serialu dalej w świat. Na szczęście Turcy tez go udostępniają legalnie w sieci z tłumaczeniem angielskim , które jest momentami koszmarne (już dyskutowaliśmy o tym) ale zawsze to coś .... może gdzieś znajdzie się tłumaczenie polskie za jakiś czas
|
|
|
Post by lucy on Oct 14, 2024 12:18:10 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 14, 2024 12:19:40 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 14, 2024 12:34:37 GMT
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 14, 2024 18:04:29 GMT
Brawo!!!
|
|
|
Post by Matthias on Oct 15, 2024 7:41:03 GMT
❥ Reytingi za 14/10/2024:▪TOTAL:2. Kızıl Goncalar (22 odcinek) - 5.90% ⬆ (+0.35)10. Güzel Aşklar Diyarı (4 odcinek) - 2.66% ⬇ (-1.09) 11. Karadut (4 odcinek) - 2.37% ⬇ (-0.60) ▪АВ:2. Kızıl Goncalar - 8.20% ⬆ (+0.35)17. Karadut - 1.50% ⬇ (-0.53) 27. Güzel Aşklar Diyarı - 0.89% ⬇ (-1.21) ▪АВС:2. Kızıl Goncalar - 8.13% ⬆ (+0.78)13. Karadut - 2.10% ⬇ (-1.06) 15. Güzel Aşklar Diyarı - 2.03% ⬇ (-1.00) Islandia & Turcja 📌 Total | (1) | 11,72 AB | (1) | 15,45 ABC1 | (1) | 15,20
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 19, 2024 12:54:56 GMT
Przypuszczam, że RTUK wściekł się także z powodu sekwencji odcinka z wywiadem Leventa w telewizji, który jest zdania, że imię Allaha wypowiadane z głośnością powyżej 60 decybeli powinno być zakazane. Może być podczas uroczystości religijnych. A dalej twierdzi, że Bóg jest czystością, tak żyli prorocy, a kto dzisiaj , wzywających imię Allaha , żyje jak prorocy? - To język handlarzy, którzy psują ludzi wiarą i strachem. Każdy , kto wierzy w naukę , rozwój i życie nie będzie się posługiwał takimi argumentami - Prawdziwi muzułmanie... - Prawdziwi muzułmanie, tak. Kiedy ich się zapędzi w kąt, od razu stają się prawdziwymi muzułmanami. - Czego pan chce? - Powinniśmy wypowiedzieć wojnę wszystkiemu, co narusza naukę, prawo i prawa człowieka. rzeczywiście tutaj dr Levent pojechał mocno w ten weekend nadrabiam zaległości i obejrzę sobie naraz trzy odcinki
|
|
|
Post by man1000 on Oct 21, 2024 16:12:49 GMT
Nihal, grana przez utalentowaną aktorkę Serap Bilgin , ponownie pojawi się w serialu u boku Cüneyda. Dowiedzieliśmy się, że gościem „Red Goncalar” będzie Serap Bilgin.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 22, 2024 16:35:09 GMT
❥ Reytingi za 21/10/2024:▪TOTAL:1. Kızıl Goncalar (23 odcinek) - 6.08% ⬆ (+0.18)4. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (29 odcinek) - 4.26% 🆕 6. Kalpazan (1 odcinek) - 3.88% 🆕 11. Güzel Aşklar Diyarı (5 odcinek) - 2.84% ⬆ (+0.18) 15. Karadut (5 odcinek) - 2.53% ⬆ (+0.16) ▪АВ:1. Kızıl Goncalar - 8.87% ⬆ (+0.67)2. Kalpazan - 3.91% 🆕 5. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 3.74% 🆕 15. Karadut - 1.63% ⬆ (+0.13) 22. Güzel Aşklar Diyarı - 1.22% ⬆ (+0.33) ▪АВС:1. Kızıl Goncalar - 8.53% ⬆ (+0.40)3. Kalpazan - 4.66% 🆕 6. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 4.23% 🆕 13. Karadut - 2.40% ⬆ (+0.30) 16. Güzel Aşklar Diyarı - 2.12% ⬆ (+0.09)
|
|
|
Post by lucy on Oct 22, 2024 19:10:42 GMT
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 25, 2024 9:05:34 GMT
Po obejrzeniu odcinka 21 widzę wyraźnie, że rola Dr Leventa to wyśmienita rola dla Özcana Deniza, która dowodzi jak wszechstronnym jest aktorem. Zresztą myślę, że wszyscy aktorzy w tym serialu pokazują swoje niespotykane umiejętności bo i sam serial jest wybitny i jak dotąd nikt nie stworzył takiego dzieła. Oczywiście można się przyczepić do kilku rzeczy, ale patrząc całościowo stwierdzam, że drugi sezon Kizil Goncalar dostarcza mi niesamowitych wrażeń i wierzę, że spowoduje ponownie wiele dyskusji.
|
|
|
Post by mira on Oct 25, 2024 11:00:16 GMT
Mina Demirtaş podczas odbioru nagrody na ceremonii "Magazincicom"
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 25, 2024 15:17:56 GMT
Brawa dla młodej i uzdolnionej aktorki!
|
|
|
Post by julia on Oct 26, 2024 18:30:18 GMT
Mocny drugi sezon Mocny i nadal , doprowadzający mnie do nerwów. Sekta sunnicka ma wszędzie swoje wtyczki, używa w swojej grze, przestępstw i przekupuje pod płaszczykiem opowieści o miłosierdziu, sprawiedliwości... Doktor Levent kolejny raz się mocno naraził , gdy wyraził swoją dezaprobatę, dotyczącą tego , że mniejszość, mająca nie wiadomo skąd pieniądze , grupa przestępcza, ma nakazywać, jak trzeba żyć. Prokurator, który wysłuchał nagrania Leventa, obiecuje wszczęcie sprawy, nie podoba mi się, ma nieszczere spojrzenie i nie zdziwiłabym się, gdyby był powiązany z Vahidem. W drugim sezonie głowy podnoszą też niektóre kobiety, jak np. Hasna, która urządza awanturę Sadiemu ; - Jesteś tchórzem, Meryem i Zeynep są odważniejsze od ciebie. Nie wiemy czy Sadi ożenił się z tą, która chciała pozbawić życia Meryem z pokory, czy też ma swój własny plan. Cuneid nadal znajduje się poza zasięgiem logicznego rozumowania, duch matki w czerni ciągle go nawiedza. Wydaje mi się, że on nigdy nie odzyska kontroli nad swoim rozumem. Mira stawia ultimatum. Skoro Meryem zaproponowała ślub Leventowi, aby uzyskać nad nimi opiekę, to niech zdecyduje : - Ja czy Zeynep? Mira nadal czuje ogromny żal do matki : - Zostawiłaś mnie na pastwę losu. Levent tłumaczy, że serce noworodka nie biło i to on ją przywrócił do życia, ale ona jest zraniona i zazdrosna. Zeynep, jak zawsze uparta, jak osioł, czuje się niemal wszechmocna, ona załatwi, ona zrobi.... Urzekło mnie tłumaczenie Meryem odnośnie noszenia hidżabu. Kobieta jest , jak perła w muszli na dnie morza. Tajemnicza, piękna, ale nie każdy może to piękno zobaczyć. Zobaczymy, co zrobi Hande - jest w ciąży i wyniki wskazują na Zespół Downa
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 26, 2024 20:37:01 GMT
Urzekło mnie tłumaczenie Meryem odnośnie noszenia hidżabu. Kobieta jest , jak perła w muszli na dnie morza. Tajemnicza, piękna, ale nie każdy może to piękno zobaczyć. Mnie też to urzekło, w tym filmie jest tak wiele wspaniałych zdań, myśli. stwierdzeń, że zaczęłam je sobie zapisywać i to kocham w tym serailu, bo to stanowi jego mądrość i piekno. Zresztą Turcy potrafią ślicznie mówić i mysleć w swoich wielu serialach
|
|