|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 14:39:39 GMT
A ja się dziwiłam, że tak mało antybohaterów. Właściwie to nawet Kivilcim nie jest aż taka zła, do typowych antybohaterów jej daleko, jak sobie przypomnę te moje "ulubione" to ona jest przy nich prawie jak anioł. Tanju też mnie zaskoczył, nie jest aż taki najgorszy... Ja to cię podziwiam za tłumaczenie tych wszystkich nazw chorób i nie chorób. Jeszcze trochę i będziesz lekarzem mogła zostać Kivilcim i Tanju to tacy niby antybohaterowie, ale nie do końca. Generalnie mało jest tutaj postaci "anty". Tanju w drugim sezonie jest wybitnie irytujący, ale jak mus to mus, znieść trzeba. Co do tłumaczenia, to kwestia przyzwyczajenia. Najgorzej było przy pierwszym odcinku, bo trzeba było wypracować sobie metodę działania. Nigdy nie zapomnę, jak ćwieka zabiło mi jedno zdanie z efektów specjalnych w 1 odcinku. Siedziałam 15 godzin prawie bez przerwy, ale po przejrzeniu tony stron i artykułów medycznych znalazłam, co chciałam. Dlatego do odmy opłucnowej zawsze będę mieć ogromny sentyment. Z czasem człowiek tak bardzo się przyzwyczaja, że jak nie było te pół roku, co tłumaczyć, to jak rzucili 29 odcinek, to aż się popłakałam ze szczęścia, że w końcu mogę grzebać w swojej medycynie.
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 16:25:27 GMT
Co do tłumaczenia, to kwestia przyzwyczajenia. Najgorzej było przy pierwszym odcinku, bo trzeba było wypracować sobie metodę działania. Nigdy nie zapomnę, jak ćwieka zabiło mi jedno zdanie z efektów specjalnych w 1 odcinku. Siedziałam 15 godzin prawie bez przerwy, ale po przejrzeniu tony stron i artykułów medycznych znalazłam, co chciałam. Dlatego do odmy opłucnowej zawsze będę mieć ogromny sentyment. Z czasem człowiek tak bardzo się przyzwyczaja, że jak nie było te pół roku, co tłumaczyć, to jak rzucili 29 odcinek, to aż się popłakałam ze szczęścia, że w końcu mogę grzebać w swojej medycynie. Ja to kiedyś miałam nawet taką fazę, że chciałam zostać lekarzem. Mała i głupia byłam, ale w porę poznałam "moją ulubioną" nauczycielkę chemii i mi przeszło. Teraz jak oglądam seriale medyczne i widzę/słyszę tych wszystkich wrzeszczących pacjentów to myślę, że dobrze się stało, bo na lekarza się nie nadaję. Zero cierpliwości... A jak sobie jeszcze pomyślę o tych wszystkich nazwach z kosmosu to tylko utwierdzam się w przekonaniu, że to nie dla mnie.
15 godzin czytania o odmie? Szacun, ja bym zwariowała. Teraz to już chyba możesz nawet sama ją... (co się robi z odmą?)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 16:37:52 GMT
No jasne że się widzimy, już odliczam minuty.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 16:50:01 GMT
Alex W skrócie to odma pojawia się najczęściej w skutek jakiegoś urazu. Wtedy w jamie opłucnej pojawia się płyn, krew lub powietrze, a płuco (lub płuca oba) się zapadają i występują poważne problemy z oddychaniem. Trzeba usunąć ten płyn i to się robi przy pomocy specjalnego drenażu w warunkach szpitalnych. Jest taka specjalna rurka do klatki piersiowej, której jeden koniec wsadza się do pacjenta do opłucnej, a drugi jest w butelce z płynem. Wtedy jakoś działa podciśnienie (czy jakoś tak, już nie pamiętam dokładnie), że ten płyn z płuc przechodzi do tej butelki na końcu, co jest na końcu rurki. I jak się usunie ten płyn, to płuco wraca do normalnej pracy. Rurkę pacjentowi najczęściej powinno się wprowadzać w przestrzeni międzyżebrowej między 3 a 4 żebrem. Tyle z tego pamiętam. Next dojadę, dojadę, ale wiem, że ozet najpierw, więc. Siedzę jeszcze z 36, bo miałam dzisiaj kryzys i spałam prawie do południa, więc wszystko się przesunęło.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 16:59:19 GMT
Ta scena z pierwszego odcinka z odmą.
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 16:59:41 GMT
Alex W skrócie to odma pojawia się najczęściej w skutek jakiegoś urazu. Wtedy w jamie opłucnej pojawia się płyn, krew lub powietrze, a płuco (lub płuca oba) się zapadają i występują poważne problemy z oddychaniem. Trzeba usunąć ten płyn i to się robi przy pomocy specjalnego drenażu w warunkach szpitalnych. Jest taka specjalna rurka do klatki piersiowej, której jeden koniec wsadza się do pacjenta do opłucnej, a drugi jest w butelce z płynem. Wtedy jakoś działa podciśnienie (czy jakoś tak, już nie pamiętam dokładnie), że ten płyn z płuc przechodzi do tej butelki na końcu, co jest na końcu rurki. I jak się usunie ten płyn, to płuco wraca do normalnej pracy. Rurkę pacjentowi najczęściej powinno się wprowadzać w przestrzeni międzyżebrowej między 3 a 4 żebrem. Tyle z tego pamiętam. No czyli mówię, że sama byś to zrobiła
|
|
|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 17:16:13 GMT
Alex Nie sądzę, nawet jakbym musiała. Po prostu mnie to odrzuca. Dlatego nigdy nie mogłabym być lekarzem lub pielęgniarką. Nie znoszę widoku krwi, igieł etc. Dlatego bardzo doceniam ten blur, którym u nas w odcinkach jest wszystko cenzurowane. Próbowałam kiedyś oglądać amerykańską wersję, to ciul, że to sztuczne, ale myślałam, że zwymiotuję.
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 17:23:07 GMT
Mavi A mnie ta cenzura tak denerwuje... Tak samo miałam z Kalp Atisi. Momentami na ekranie miałam rozmazaną czerwoną plamę, tutaj zresztą też. W serialach mi to nie przeszkadza zupełnie, musi być coś naprawdę mocnego, żeby mnie ruszyć, a w rzeczywistości... Kiedyś prawie zemdlałam, jak miałam pobieraną krew Dlatego też jej nie oddaję, choć bardzo bym chciała. Może kiedyś mi przejdzie...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 17:24:41 GMT
Mnie to akurat nie przeszkadza, ani widoku krwi ani igieł. Mavi ty jesteś jak Taner na widok krwi cię mdli.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 17:51:22 GMT
Mnie to akurat nie przeszkadza, ani widoku krwi ani igieł. Mavi ty jesteś jak Taner na widok krwi cię mdli. Uraz z dzieciństwa. Tu live, a internet mi chyba szwankuje, bo nic mi się nie chce ładować
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 17:55:18 GMT
Mavi ja mam uraz z dzieciństwa do dentystów. Jak by nie to że spotkałem na swojej drodze pani stomatolog z podejściem jak do dziecka to bym chodził bez uzębienia. Tak że wiem coś o urazach.
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 18:02:04 GMT
Miłego seansu. Dużo AlFer <3
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 18:09:21 GMT
Alex dzięki , oby się sprawdziło.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 21:52:37 GMT
Miłego seansu. Dużo AlFer <3 Alex nie było ani jednej sceny. Ani jednej. ANI JEDNEJ. rozpacz Odcinek pełen AlNaz. W ogóle najgorsze... Ali leciał do Fermana, żeby go przytulić, a ten, że "nie mnie, nie mnie" i pokazuje na Nazli. Potem przy doborze asystentów do pracy na ten dzień Ferman wziął sobie Nazli i Demira. Gdyby nie Doruk, to naprawdę nie miałabym, co w tym odcinku oglądać. Naprawdę najgorszy odcinek do tej pory. I przy 24 odcinku, który był dla mnie kompletną porażką, ten 37 może mu podać rękę.
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 22:10:05 GMT
Alex nie było ani jednej sceny. Ani jednej. ANI JEDNEJ. Odcinek pełen AlNaz. W ogóle najgorsze... Ali leciał do Fermana, żeby go przytulić, a ten, że "nie mnie, nie mnie" i pokazuje na Nazli. Potem przy doborze asystentów do pracy na ten dzień Ferman wziął sobie Nazli i Demira. Gdyby nie Doruk, to naprawdę nie miałabym, co w tym odcinku oglądać. Naprawdę najgorszy odcinek do tej pory. I przy 24 odcinku, który był dla mnie kompletną porażką, ten 37 może mu podać rękę. Fermanowi coś na głowę spadło? Czy zazdrosny o Nazli? Widziałam właśnie, że słabo z odcinkiem, bo wpadłam zerknąć na wasze komentarze na grupie. Aż jestem ciekawa tego Doruka skoro tak go lubicie Za tydzień wpadam na live, to będzie odcinek AlFer! Ja za to miałam piękną scenę... "Nie będę dawał ci rad o miłości. Nie przyjdę do twojego domu i nie okryję cię kocem." <3 Teraz chyba też szykuje się coś mega.. Ali musi sprowadzić go na imprezę-niespodziankę.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 22:18:06 GMT
Alex najbardziej kijowe w tym wszystkim przy 37 odcinku jest logika scenarzysty... Żeby nie poświęcić głównej parze ani minuty... Ludzie mogą sobie pisać, że główną parą jest AlNaz. Ale przecież to gucio prawda, bo gdy ludzie rzucili się na ten serial, to nie było AlNaz, a całe przyciąganie robiła historia Alego i AlFer. A teraz poszli w tą miłość i szlag mnie trafia, jak to widzę.
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 22:30:25 GMT
Mavi Wiadomo, gdyby nie AlFer nawet bym się nie zabierała za ten serial. Nazli jest jedną z bardziej irytujących "pozytywnych bohaterek" jakie widziałam w dizi. Mogą ją wysłać na Księżyc, tęsknić nie będę, potrzebna jest jak dziura w moście. Jeszcze mi Alego zabrała z imprezy urodzinowej Fermana Btw. Ferman jaki nerwowy za kierownicą. Normalnie jak typowy Polak
|
|
|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 22:46:19 GMT
Mavi Wiadomo, gdyby nie AlFer nawet bym się nie zabierała za ten serial. Nazli jest jedną z bardziej irytujących "pozytywnych bohaterek" jakie widziałam w dizi. Mogą ją wysłać na Księżyc, tęsknić nie będę, potrzebna jest jak dziura w moście. Jeszcze mi Alego zabrała z imprezy urodzinowej Fermana Btw. Ferman jaki nerwowy za kierownicą. Normalnie jak typowy Polak Mój ulubiony doktor na studiach był z charakteru jak Ferman. I to też było od takiego nielubienia wzajemnego do levelu, jakby to ująć no coś podobnego do AlFer. Więc w sumie Ferman może mieć w sobie coś z Polaka. A co do urodzin Fermana. Wiesz, że do tej pory nie wiadomo, co Ali mu dał w prezencie? Olali ten temat scenarzyści kompletnie. A to, że Nazli zabrała Alego z urodzin Fermana... Za to powinna się smażyć w piekle. O ile na początku serialu nawet ją lubiłam, to im dalej tym bardziej jej szczerze nienawidzę. lanie
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 23:07:44 GMT
Mavi No ty chyba żartujesz?! To ja tak czekam, aż w końcu Ferman otworzy to pudełko... Scenarzyści powinni się smażyć w piekle razem z Nazli. fochy I po co był ten tekst Alego, że taki prezent mógł tylko on kupić?! Nie dość, że mnie tym wkurzyli to jeszcze czeka mnie teraz 24. No nic, trzeba się przemęczyć... Powiedz, że w 25 będzie dużo AlFer albo chociaż, że będą mieli jakąś fajną scenę, lütfen
|
|
|
Post by Mavi on Nov 12, 2020 23:40:04 GMT
Mavi No ty chyba żartujesz?! To ja tak czekam, aż w końcu Ferman otworzy to pudełko... Scenarzyści powinni się smażyć w piekle razem z Nazli. I po co był ten tekst Alego, że taki prezent mógł tylko on kupić?! Nie dość, że mnie tym wkurzyli to jeszcze czeka mnie teraz 24. No nic, trzeba się przemęczyć... Powiedz, że w 25 będzie dużo AlFer albo chociaż, że będą mieli jakąś fajną scenę, lütfen W 25 wprowadzają nową postać. Straszną brzydką wydrę Damlę. I tutaj ona będzie wręcz grać pierwsze skrzypce. Mało AlFer w tym 25 było. Za to już 26 będzie naprawdę zacny.
|
|
|
Post by Alex on Nov 12, 2020 23:50:11 GMT
Mavi Dobra, jakoś to przetrwam Wydaję mi się, że widziałam scenkę, w której jakiś gościu bierze Alego za zakładnika i Ferman chyba też tam był... To było w którymś odcinku czy tylko dobrze zmontowane scenki przez fanów? W sumie pasuje mi to do tej 24, skoro chcą sprowadzić do szpitala więźnia, żeby oddał dziecku wątrobę.
Edit: Ok, to było w tym odcinku. Właściwie nie był on taki zły, tylko mało AlFer... Ale podobało mi się jak Ferman pytał Alego na korytarzu jak z Nazli I to jego: "Nie musisz mówić i tak już wszystko zrozumiałem." Trochę jestem zawiedziona, że po tym jak już uwolnili Alego (właściwie sam się uwolnił) nie było żadnej wspólnej sceny z Fermanem, ale co zrobić... niemoc
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 13, 2020 7:47:15 GMT
Odcinek 37
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2020 10:30:39 GMT
Jak dodajecie do postu nową treść (w dodatku po godzinie, czy dwóch) to nie musicie edytować swojego posta.
Wczorajszy odcinek - Reyting
Odcinek 37
Dynamika: Total - 0,04% AB + 1,25%
Total: 1. Cukurova - 12,16% ⬇ 2. Doktorek - 7,86% ⬇ 5. W Płomieniach - 6,03% ⬆ 25. Wstawaj, chodźmy - 2,00% ⬇
AB: 1. Cukurova - 8,83% ⬆ 2. Doktorek - 7,96% ⬆ 5. W Płomieniach - 5,37% ⬆ 19. Wstawaj, chodźmy - 2,15%⬇
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2020 10:43:04 GMT
Rankinkg seriali tureckich ze względu na oglądalność Odcinka 1 na Youtube
|
|
|
Post by Mavi on Nov 13, 2020 11:14:52 GMT
lucy dzięki za reyting i to zestawienie z oglądalnością odcinków na yt. Biorąc pod uwagę, że 1 odcinek serialu został dodany na youtube prawie miesiąc po emisji w tv (z 2 i 3 odcinkiem zrobili to samo), to jest bardzo dobry wynik. Alex, chciałam ci wcześniej odpisać, ale mój laptop zgłupiał i postanowił sobie zrobić aktualizacje. A nie, czekaj. To 23 był taki tragiczny. Tak. Bo to w 23 Nazli zabrała Alego z urodzin Fermana. Pardon, wprowadziłam cię w błąd. Pamiętam, że tak mnie ten odcinek wkurzył, że zastrajkowałam i piosenki z tańca tej dwójki pacjentów powiedziałam, że tłumaczyć nie będę nawet, jakby mieli mnie za to biczować.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 13, 2020 13:36:49 GMT
Wynik bardzo dobry do kiepskiego odcinka. Wynudziłem się jak nigdy, zero AlFer.
|
|
|
Post by Alex on Nov 13, 2020 13:38:29 GMT
Mavi 23 faktycznie słaby. Cały odcinek czekałam na tę imprezę urodzinową, bo myślałam, że będą jakieś fajne sceny, a tu nawet prezent od Alego olali. O ile lubię jak są przetłumaczone piosenki, bo zawsze są dobrane niemal idealnie do danego momentu, tak tutaj mi zupełnie nie przeszkadzał brak tłumaczenia, bo praktycznie całą scenę przewinęłam. Jedyne co mi się podobało w tym odcinku to AlFer w samochodzie ( "Przeraża mnie Pan." ) i kiedy weszli na salę, na której było przyjęcie: "- Dostaniesz to na co zasłużyłeś. - Dobrze, a co dostanę?" I uśmiech Fermana. serduszkoo Tak w ogóle to powinno się pisać Alego czy Aliego?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 13, 2020 13:42:12 GMT
A idź nie pokazali prezentu od najważniejszej osoby, tylko ta Belize. Nie lubię tej kobiety uważam ja za egoistka która ma na celu tylko swoje dobra, klasyczna jedynaczka córeczka tatusia rozwydrzone to.
|
|
|
Post by Alex on Nov 13, 2020 13:56:36 GMT
Ja to nawet już nie pamiętam co ona mu kupiła Może scenarzyści nie mieli pomysłu na ten prezent i żeby nie spieprzyć sprawy uznali, że mamy sobie sami dopowiedzieć, co było w tym pudełeczku... Tez mnie momentami wkurza Beliz, ale z dwojga złego wolę ją niż Nazli.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 13, 2020 15:03:52 GMT
Alex Next żałuję, że wtedy nie zrobiłam śledztwa. Teraz jest już to nierealne, ale wtedy nagrywali z dwutygodniowym lub tygodniowym wyprzedzeniem i jakby doszedł do tego, jak nazywa się sklep, to by się potem po opakowaniu znalazło zawartość. A teraz to już po ptokach Alex ja zabrałam się za MD z powodu reżysera, do którego mam ogromny sentyment. I w zasadzie się nie nastawiałam na nic. Bo raz że Fox (mogli ściągnąć po 6 odcinkach), dwa - nie przepadałam za Onurem plus obsada mocno drugoplanowa. Ale po pierwszym odcinku przepadłam i ta miłość trwa do dziś. Nie planowałam tutaj nikogo shipować. A obok nowego męża znalazłam moją ukochaną parę . Alex a co do pisowni, to "Alego". Ponoć tak to się odmienia.
|
|