GMM 25 wprowadza do ramówki powtórkę "The Eclipse" od najbliższego czwartku. Drama liczy 12 odcinków, więc do września zajmie pasmo.
Od 27 lipca w sobotnim paśmie o 20:30 GMM25 wprowadza kolejną powtórkę, tym razem "Vice Versa".
Najpierw pozapowiadali 1500 nowych dram, a teraz nie wyrabiają się z ich produkcją... "Vice Versa" także ma 12 odcinków, więc premiera w tym paśmie pojawi się dopiero w połowie października.
Tajska drama "Master of the House - Pan Domu" dzień po premierze na 5. miejscu na świecie wśród najpopularniejszych seriali na Netflixie. W Polsce zajmuje 3. miejsce. Sukcesem jest w Azji Południowo-Wschodniej i całej Ameryce Łacińskiej.
Ciekawy artykuł o tym jak Thema podbija Europę k-dramami: LINK
Moje ulubione "Do you like Brahms" (SBS, jedna ich nielicznych dram romantyczno-melodramatycznych, które im się udały) ma tam trailer. Ale po tym ich trailerze chyba nie zainteresowałabym się dramą. Najnowsza z tych dram co tam mają trailery to "Lovely Runner' (tvN). Wielki przebój międzynarodowo na Viki. Z tego co ostatnio czytałam to Netflixowi udało się mimo tego, że to drama z Viki kupić prawa do emisji w niektórych regionach świata. Internet mocno docinał Netflixowi w mediach społecznościowych, że to Viki im sprzątnęło sprzed nosa taki hit. Trailer "Dr. Romantic" jest strasznie długi, 6 minut Dramy nie widziałam, a czuję jakbym znała całą fabułę.
Avatar z dramy Do you like Brahms? (2020) Oglądam seriale azjatyckie: [KR] From Now, Showtime! (2022), [JP] Umi no Hajimari (2024)
Sony Pictures Networks India (SPNI) ujawniło serię zmian w kierownictwie, które wpłynęły na kluczowe stanowiska w kanałach rozrywkowych . Następnie przejrzyjmy każdą z nich.
Po pierwsze, Nachiket Pantvaidya, doświadczony dyrektor ds. mediów, który wcześniej pracował w Star TV i Balaji Telefilms, został mianowany szefem biznesowym Sony Entertainment Television (SET). To trzecia kadencja Pantvaidyi w SPNI. Zachowa on swoją obecną rolę dyrektora generalnego w Sony Pictures International Productions, co pozwoli mu wykorzystać swoją wiedzę specjalistyczną na obu platformach.
Tymczasem Tushar Shah, obecnie szef biznesowy kanałów anglojęzycznych, bengalskich i informacyjno-rozrywkowych oraz dyrektor ds. marketingu w SPNI, rozszerzy swoje portfolio o nadzór nad Sony MAX, Sony MAX HD, Sony MAX 2, Sony WAH i Sony PAL. Shah, który jest związany ze SPNI od prawie 18 lat w ciągu dwóch kadencji, odegrał kluczową rolę w napędzaniu wzrostu i rentowności kanałów pod jego nadzorem. Wreszcie Ajay Bhalwankar, który pracuje w SPNI od 2014 r. i obecnie kieruje kanałem firmy w języku marathi, przejmie dodatkowe obowiązki jako szef biznesowy Sony SAB. Pod przywództwem Bhalwankara Sony Marathi odnotowało wzrost i obecnie ma 9% udział w rynku GEC w języku marathi.
Te nominacje następują, ponieważ SPNI, obecnie działające pod korporacyjną tożsamością Culver Max Entertainment Private Limited, doświadczyło poważnych zmian na szczycie. Były dyrektor wykonawczy Disney India, Gaurav Banerjee, obejmuje stanowisko dyrektora zarządzającego i dyrektora generalnego w tym miesiącu. Banerjee zastąpi NP Singha, który odchodzi po 25 latach pracy w firmie. Singh obejmie stanowisko przewodniczącego niewykonawczego, aby wesprzeć przejście do końca roku obrotowego.
SPNI, pośrednia spółka zależna w całości należąca do Sony Group Corporation, Japonia, szczyci się zróżnicowanym portfolio kanałów obejmujących różne gatunki i języki. Firma twierdzi, że dociera do ponad 700 milionów widzów w Indiach i jest dostępna w 167 krajach.
Myślałem, że ten kanał specjalizuje się w tasiemcach własnych i hinduskich, ewentualnie koreańskich produkcjach. Nie spodziewałbym się tajskiej dramy, szczególnie na tej stacji, ale ta ma "zielony domek", czyli brak ograniczeń wiekowych, więc pewnie jest to dosyć grzeczna (jeśli to odpowiednie słowo) historia jak na tajskie warunki.
Są dwie wersje: 14 odcinkowa po 1,5 godziny i 22 odcinkowa po niecałą godzinę.
Myślałem, że ten kanał specjalizuje się w tasiemcach własnych i hinduskich, ewentualnie koreańskich produkcjach. Nie spodziewałbym się tajskiej dramy, szczególnie na tej stacji, ale ta ma "zielony domek", czyli brak ograniczeń wiekowych, więc pewnie jest to dosyć grzeczna (jeśli to odpowiednie słowo) historia jak na tajskie warunki.
Są dwie wersje: 14 odcinkowa po 1,5 godziny i 22 odcinkowa po niecałą godzinę.
Tego, że tam nie ma przemocy to raczej bym wątpiła w dramie z 2016 roku. Aktora kojarzę z innych dram, gdzie grał protów-drani, ale może tutaj nie miał takiej roli. Nie kojarzę jej oryginalnego tytułu.
Avatar z dramy Do you like Brahms? (2020) Oglądam seriale azjatyckie: [KR] From Now, Showtime! (2022), [JP] Umi no Hajimari (2024)
Artykuł dosyć nowy. "The Good Partner" jest nadal w emisji.
Koreańskie media wyrażają obawy dotyczące scen jednorazowych przygód seksualnych w niedawno lub aktualnie emitowanych koreańskich dramach.
Według The Korea Times by Hankook Ilbo, mowa o dwóch dramach „The Good Partner” i „My Sweet Mobster” są ostro krytykowane za pokazanie tego typu scen (scen w kategorii 19+), mimo że mają kategorię wiekową 15+.
W szczególności „The Good Partner” pokazał dwie postacie: Han Yu-ri (Nam Ji-hyun) i jej kolegę z pracy Jeon Eun-ho (Pyo Ji-hoon), którzy uprawiali seks po upiciu się. Media zauważyły, że ten rozwój sytuacji jest niezgodny z narracją o postaci Han Yu-ri, która ma traumę związaną z romansem swojego ojca. Co więcej, Han Yu-ri nawet nie uważa Jeon Eun-ho za partnera romantycznego, wielu widzów było zaskoczonych jej nierozsądną decyzją o jednonocnej przygodzie z nim.
Scena jednonocnej przygody w „My Sweet Mobster” jest bardziej kontrowersyjna. Po tym, jak Mi-ho (Moon Ji-in) spędza noc z Il-young'em (Kim Hyun-jin), niespodziewanie zachodzi w ciążę, a oboje biorą ślub. Ponadto Il-young zaczyna lubić Mi-ho dopiero po otrzymaniu wiadomości o jej ciąży po ich gorącej nocy. Widząc tę scenę, wielu widzów narzekało, że jest to przestarzała treść, która nie nadaje się do współczesnych dram.
Cytując Sekcję 25 przepisów Koreańskiej Komisji Łączności dotyczących wyrażania scen seksualnych, media podkreśliły, że „transmisje nie powinny skupiać się przede wszystkim na niemoralnych i niezdrowych związkach”. Dlatego treści 15+ powinny być odpowiednie dla nastolatków, którzy są w trakcie kształtowania swoich wartości seksualnych.
W dzisiejszych czasach fakt, że przedstawienia przygód na jedną noc pojawiają się w dramach tak często, może sprawić, że nastoletni widzowie zaakceptują to jako coś oczywistego i negatywnie wpłynie na ich świadomość seksualną.
Oprócz scen seksualnych fani K-dram wymienili również sceny picia i palenia jako klisze, które scenarzyści powinni rozważyć, aby dostosować takie sceny do wieku docelowej widowni. Ponadto taka krytyka wzywa producentów do ostrożnego myślenia przy planowaniu każdej sceny w swoich dramach, aby stworzyć zdrową kulturę nadawania treści rozrywkowych.
Według FlixPatrol, platformy śledzącej wyniki oglądalności mediów na platformie streamingowej Netflix, 10 najchętniej oglądanych koreańskich seriali dramatycznych na Netflixie w połowie 2024 r. (obliczonych na podstawie łącznych godzin oglądania od dnia premiery do połowy 2024 r.) przedstawia się następująco:
Z tych dram widziałem tylko "Business Proposal" i "The Glory", obie mi się podobały i nie dziwią mnie dobre wyniki. "My Demon", "King the Land" i "Queen of Tears" to są tytuły, które mam na liście, ale do żadnego się nie wyrywam. Gdybym miał teraz z tej trójki wybrać coś do obejrzenia to QoT - pamiętam, że miała bardzo dobrą oglądalność na tvN, więc chciałbym wiedzieć co pokochali Koreańczycy. Reszta mnie jakoś nie specjalnie interesuje, ze "Squid Game" na czele.
Jedyne, co mi sie bardzo podobało z tych tytułów to "Alchemy of Souls 1". Drama fantasy o królestwie, w którym istnieje magia, niektórzy z ludzi potrafią się nią posługiwać, bo mają dar. Relacja protów to od niechęci do miłości z tajemnicą między nimi i nieubłaganym przeznaczeniem tak to bym nazwała. Jak ktoś lubi takie klimaty to będzie oczarowny fabuła i efektami specjalnymi. Są 2 części i 2 bardziej mi się podobała, z pewnego fabularnego powodu. 1 dostała u mnie 9.5, 2 dostała 10. Czasami mnie kusi, aby obejrzeć jeszcze raz, ale zawsze cos nowego się pojawia. Oglądałam jeszcze "Business Proposal", lekki rom-com, może się podobać, mi tak sobie się podobał, bo uważam, że aktor główny to trochę "drewno", choć akurat zwykle ma hitowe dramy. "King the Land" i "My Demon"- oba rzuciłam w trakcie pierwszych odcinków, jak dla mnie romansowe "wydmuszki", niby ładne, a puste i nie ciekawiło mnie, co będzie z postaciami. Horrorów i krwawych bez szacunku dla postaci nie oglądam, więc dram: "All of Us Are Dead" i "Squid Game", nawet nie widziałam trailerów. "Hometown Cha-Cha-Cha" jest skreślone u mnie z powodu głównego aktora, którego nie szanuję jako człowieka (jego prywatny skandal) i romanse bohaterów po 30 średnio mnie interesują. Wolę albo o tych po 20 lub tych po 40, lepiej wychodzą moim zdaniem Koreańczykom. Choć czasami zdarzy mi się, coś takiego obejrzeć, jak "Love of interest", kiedy wiem, że będzie "bałagan" w życiu bohaterów lub jak jest różnica wieku on/ona po 30, ona/on po 20 i to komedia. Teraz cos takiego oglądam "No gain no love", on przed 30 (chyba 26), ona około 40 i jest druga młodsza para, bardziej wiekiem zbliżona do prota. "Queen of Tears" to aktualnie drama tvN z największą oglądalnością w historii ich stacji, niewiele chyba mieli do 30%, czyli super hit i ogólnie histeria fandomu. Nie wiem czy kiedyś to obejrzę, jakoś mnie nie ciągnęło, a jak potem czytałam spoilery to mi całkiem przeszło. W drugiej połowie drama idzie w stronę melodramatu i te łzy w tytule, trochę ich było wylanych.
"King the Land" i "My Demon"- oba rzuciłam w trakcie pierwszych odcinków, jak dla mnie romansowe "wydmuszki", niby ładne, a puste i nie ciekawiło mnie, co będzie z postaciami.
Takie miałem przeczucia względem tych dwóch dram, chociaż bardziej względem "King the Land". "My Demon" myślałem, że jednak może mieć w sobie coś więcej.
"Queen of Tears" to aktualnie drama tvN z największą oglądalnością w historii ich stacji, niewiele chyba mieli do 30%, czyli super hit i ogólnie histeria fandomu. Nie wiem czy kiedyś to obejrzę, jakoś mnie nie ciągnęło, a jak potem czytałam spoilery to mi całkiem przeszło. W drugiej połowie drama idzie w stronę melodramatu i te łzy w tytule, trochę ich było wylanych.
Z początku wcale nie zwracałem na nią uwagi i może gdyby nie ta oglądalność to nadal by tak było. Chociaż z drugiej strony te wszystkie dramy są u nas na Netflixie, a ja zdałem sobie sprawę, że przez ostatni rok miałem go wykupionego dwa razy. Tytułów się wszędzie mnoży tylko czasu i chęci w danej chwili nie ma i zanim się zebrałbym się do którejś z tych dram to okazałoby się, że wyszłoby już kilkanaście kolejnych ciekawie zapowiadających się produkcji.
Tytułów się wszędzie mnoży tylko czasu i chęci w danej chwili nie ma i zanim się zebrałbym się do którejś z tych dram to okazałoby się, że wyszłoby już kilkanaście kolejnych ciekawie zapowiadających się produkcji.
W ostatnim roku chyba najbardziej na plus zaskoczyła mnie koreańska stacja ENA. Oni od niedawna mają dramy i mają naprawdę dobrych aktorów, scenariusze, realizację na wysokim poziomie. Ich dramy chyba przeważnie (lub tylko, musiałabym sprawdzić) są na Viki. Teraz oglądam od nich kryminał "Your honor" i jestem pod wrażeniem jaki wybrali scenariusz. Na mydramalist nie ma to dobrych ratingów, bo scenarzyści nie oszczędzają postaci, ale mi to właśnie w tej dramie się podoba. Poza tym sporo rzeczy z koreańskiego Disneya + mi się podobało. Vigilante z tamtego roku od razu wpadł do mojej pierwszej dziesiątki. Plusem jest, że przeważnie mają krótkie dramy.
W ostatnim roku chyba najbardziej na plus zaskoczyła mnie koreańska stacja ENA. Oni od niedawna mają dramy i mają naprawdę dobrych aktorów, scenariusze, realizację na wysokim poziomie. Ich dramy chyba przeważnie (lub tylko, musiałabym sprawdzić) są na Viki. Teraz oglądam od nich kryminał "Your honor" i jestem pod wrażeniem jaki wybrali scenariusz.
Kojarzę ten kanał tylko z jednego serialu, czyli "Lies Hidden in My Garden" - trudnej, niedramowej produkcji. Nie twierdzę, że jest słaba, raczej ja nie mam weny na thrillery psychologiczne. Na szybko przejrzałem co jest w ofercie tej stacji i są przynajmniej dwie dramy, które chciałbym obejrzeć. "Your Honor" też się przyglądałem i twoja opinia była pomocna. Dla mnie nawet lepiej, że na Viki, bo mają szerszy wybór od Netflixa, a mniejszą cenę. Chociaż co do oferty to teraz jest wybór, bo premiery sprzed paru miesięcy były zdominowane przez Chiny, dopiero ostatnio sypnęli koreańskimi nowościami.
Przyznano dzisiaj nagrody Content Asia Awards 2024 GMM TV chwali się pięcioma nagrodami, w tym jedną złotą dla dramy "Last Twilight" (Best Asian LGBTQ+ Programme). Srebro zdobyła "Enigma" (Best Sound Design), a brąz "Enigma" (Best Asian Drama Series regional or international market), "Only Friends" (Best Asian LGBTQ+ Programme) i "The Jungle" (Best original song).
Srebrną nagrodę zdobyła też drama TrueID "Start Up", która jest adaptacją koreańskiej dramy o tym samym tytule (best tv format adaptation). Brąz w tej samej kategorii powędrował do dramy One 31 "Second Chance", która jest adaptacją amerykańskiej telenoweli Telemundo "Prawo pożądania".
"The Betrayal" od Channel 3, która jest adaptacją brytyjskiego serialu BBC "Doctor Foster" ze srebrną nagrodą za best original song.
Przyznano dzisiaj nagrody Content Asia Awards 2024 (...)
Srebrną nagrodę zdobyła też drama TrueID "Start Up", która jest adaptacją koreańskiej dramy o tym samym tytule (best tv format adaptation). Brąz w tej samej kategorii powędrował do dramy One 31 "Second Chance", która jest adaptacją amerykańskiej telenoweli Telemundo "Prawo pożądania".
"The Betrayal" od Channel 3, która jest adaptacją brytyjskiego serialu BBC "Doctor Foster" ze srebrną nagrodą za best original song.
Sporo nowych wersji seriali z innych krajów. Oglądałam "Prawo pożądania", choć to powolna telenowela to miała swój klimat. Wątek śmierci i odrodzenia się w innym ciele to też azjatyckie klimaty. W mnóstwie chińskich, koreańskich dram jest ten motyw.
GMM 25 wprowadza do ramówki powtórkę "The Eclipse" od najbliższego czwartku. Drama liczy 12 odcinków, więc do września zajmie pasmo. Trochę dziwna decyzja przy tylu zapowiedzianych produkcjach na ten rok - jeszcze z 1. części gali jest sporo niewyemitowanych seriali, nie mówiąc już o części 2.
Powtórka dobiegła końca i od 3 października pasmo przejmuje premiera. Będzie to 16-odcinkowa drama "Fourever You", która nie jest produkcją GMM, a wytwórni Studio Wabi Sabi (najpopularniejszy ich serial to chyba "Until We Meet Again"). Do tej pory pasmo o 20:30 było zarezerwowane na seriale produkowane przez GMM, a te od innych producentów trafiały na 22:30 lub 23:00.
Z dram GMM, które były zapowiadane podczas ubiegłorocznej gali na 2024 rok są jeszcze chyba 4 do emisji (i jedna może wreszcie ruszy za miesiąc), z zapowiedzi majowych na ten rok jeszcze nic nie trafiło do emisji. W produkcji z majowej gali jest tylko "Perfect10Liners", bo ma mieć aż 30 odcinków i adaptacja "Ossan's Love".
Rok temu w październiku była Gala GMM 2024 Part 1, więc jeśli w tym roku też będzie to najpewniej już bez nowych zapowiedzi, a ze zwiastunami, które pokazano w maju. Raczej nic nowego ze swoich produkcji nie pokażą, najpierw muszą zrealizować wszystkie poprzednie projekty.
Obecnie GMM 25 emituje: pn. 20:30 Summer Night (premiera) wt. 20:30 Enchante (powtórka BL) śr. 20:30 Peaceful Property (premiera) śr. 23:00 Unlock Your Love (premiera GL) cz. 20:30 Fourever You (premiera BL od 3.10) pt. 20:30 KIDNAP (premiera BL) sb. 20:30 Vice Versa (powtórka BL) nd. 20:30 The Trainee (premiera BL) nd. 22:30 Live in Love (premiera BL)
Spin-off „Hospital Playlist” z udziałem Go Youn-jung może nigdy nie zostać wyemitowany z powodu kryzysu medycznego w Korei K-Drama / 13 września 2024 Emisja medycznego dramatu CJ ENM tvN „Resident Playbook”, który został przełożony na drugą połowę tego roku z powodu poważnego strajku lekarzy w Korei, została całkowicie anulowana. Wraz z przedłużaniem się strajku personelu medycznego, który miał wkrótce zostać rozwiązany, wzrosła niechęć opinii publicznej do lekarzy, a medyczne dramy zostały zmuszone do całkowitego zaprzestania emisji w przyszłości. Według przecieków branży rozrywkowej 13 września nowy medyczny dramat CJ ENM „Resident Playbook”, który miał zostać wyemitowany w drugiej połowie tego roku, został wykluczony z tegorocznego planu emisji. Niektórzy twierdzą, że w przyszłości trudno będzie w ogóle wyemitować ten dramat. W czasach, gdy wielu pacjentów straciło życie z powodu strajku lekarzy, te dramay można krytykować za „idealizowanie lekarzy”. „Resident Playbook” to drama o poświęceniu lekarzy i personelu medycznego pacjentom w szpitalu. „Resident Playbook” pierwotnie miał zostać wyemitowany w maju jako kontynuacja weekendowej dramy tvN „Queen of Tears”. Emisja została przełożona na drugą połowę roku z powodu strajku lekarzy. Miał zostać także wyemitowany na Netflixie, ale z powodu niepowodzenia transmisji w tv koreańskiej Netflix może ukarać firmę produkcyjną grzywną. Postawa Koreańczyków wobec personelu medycznego pogarsza się, ponieważ lekarze masowo odchodzą z pracy w proteście przeciwko polityce rządu mającej na celu zwiększenie liczby szkół medycznych. Ponieważ protest trwa już ponad pół roku, liczba pacjentów cierpiących z powodu szkód rośnie. Kiedy tvN opublikował zwiastun i powiązane posty swojego dramatu „Resident Playbook” na YouTube i w serwisach społecznościowych, wiele osób skomentowało: „Proszę dodać scenę, w której lekarze strajkują tuż przed operacją pacjenta” i „Czy to nie jest dramat, który gloryfikuje zawód lekarza?” Nastroje społeczne pogorszyły się tak bardzo, że obecnie nie da się nadawać dram medycznych.
Nadchodząca koreańska drama spotyka się z dużą krytyką z powodu wcześniejszych oskarżeń o napaść seksualną wobec głównego aktora. Obawy zaczęły się, gdy ogłoszono obsadę. Jedną z k-dram, która ma zostać niebawem wyemitowana, jest Dear Hyeri z udziałem Shin Hye Sun i aktora Lee Jin Wook'a. Historia opowiada o Joo Eun Ho (Shin Hye Sun), która jest spikerką, u której rozwinęło się DID (zaburzenie dysocjacyjne tożsamości) po zniknięciu jej młodszego rodzeństwa i rozstaniu z chłopakiem.
Kiedy po raz pierwszy ogłoszono obsadę, internauci byli wściekli z powodu wcześniejszych oskarżeń o napaść seksualną głównego aktora Lee Jin Wook'a. W 2016 roku został oskarżony o napaść seksualną przez kobietę, ale pozwał oskarżycielkę, twierdząc, że było to fałszywe oskarżenie. Został oczyszczony z zarzutów w 2016 r. po tym, jak twierdził, że oskarżenia są fałszywe, ale oskarżycielka później twierdziła, że policja ją zastraszyła i że faktycznie została seksualnie napadnięta. Niedawno udostępniono zapowiedź dramy, aby dać internautom przedsmak tego, czego można się spodziewać po serialu.
Kiedy post został udostępniony, aby znaleźć międzynarodowych fanów, internauci wyrazili własne myśli na temat pojawienia się Lee Jin Wook'a w roli głównego bohatera. Podczas gdy wielu odniosło się do jego wcześniejszych oskarżeń, inni podzielili się, że będą musieli zbojkotować k-dramę, mimo że wielu było niezwykle podekscytowanych zobaczeniem aktorki Shin Hae Sun na swoich ekranach. „Postawienie go obok Hye Sun pokazuje tylko, że jego brzydka i obrzydliwa kariera jest tylko zasługą jego złej agencji i Netflixa. Ten brzydal to zły aktor, który nie ma żadnej mimiki twarzy” „Proszę, miejcie trochę kręgosłupa moralnego i zbojkotujcie tę dramę, naprawdę nie warto robić szumu wokół tego gó*wna” „Gdyby tylko nie obsadzili drania w roli głównej! Będę dalej zostawiać komentarze pełne nienawiści pod każdym zwiastunem, teaserem, czymkolwiek. Przepraszam HyeSun i scenarzystę” Chociaż został oczyszczony z zarzutów, wielu internautów nadal uważa, że Lee Jin Wook jest winny.
Najgorsze ratingi oglądalności od 18 lat, weekendowe dramy KBS nie przynoszą rezultatów, nagrody aktorskie w niebezpieczeństwie
21 września 2024
Tegoroczne wyniki drama KBS były żałosne. Weekendowa drama „Beauty and Mr. Romantic”, który zbliża się do końca, osiągnąła najwyższą ocenę zaledwie 20%, co oznacza najniższe oceny od 18 lat. Rzuca to cień na tegoroczne nadrody KBS Drama Awards.
Po udanym połączeniu Ji Hyun-woo i scenarzysty Kim Sa-kyung w „Young Lady and Gentleman”, które zdobyło główną nagrodę na Drama Awards, oczekiwano, że to spotkanie ożywi zmagające się weekendowe dramy KBS. Jednak wynik okazał się rozczarowujący.
Pomimo wysokich oczekiwań, Beauty and Mr. Romantic spotkał się z krytyką za przestarzałe tematy i sensacyjną fabułę, przekraczając 20% ocen tylko raz. Po przerwie na Igrzyska Olimpijskie w Paryżu w 2024 r. oglądalność spadła do 12%.
Jedyną dramą z niższymi szczytowymi ocenami niż „Beauty and Mr. Romantic” był „Thank You, Life” z 2006 r., który osiągnął 19,9%. „Thank You, My Life” utrzymuje rekord najgorszych ocen w historii weekendowych dram KBS.
KBS w tym roku wielokrotnie ponosił porażki w swoich dramach. Dramy emitowane od poniedziałku do wtorku „Love Song for Illusion”, „Nothing Uncovered” i „Dare to Love Me” miały średnio 2-3% oglądalności. Drama emitowana od środy do czwartku „Perfect Family” również zakończyła się słabo, osiągając szczytową ocenę 3,1%. Jedynymi wyjątkami są codzienne dramy „Suji & Uri” i „Snow White’s Revenge”, które radzą sobie stosunkowo dobrze, odpowiednio z 15% i 8% oglądalności. Jednak obie dramy stoją przed wyzwaniami pod względem uznania krytyków i artystów.
Przy tak słabych wynikach nie ma wyraźnego faworyta do nagrody głównej w nagrodach stacji KSB w kategorii dram, w przeciwieństwie do nagród stacji SBS i MBC. Eksperci branżowi uważają, że Ji Hyun-woo i Im Soo-hyang z „Beauty and Mr. Romantic” nie są odpowiednimi kandydatami. Nadchodząca drama „Iron Family” z Kim Jung-hyun i Geum Sae-rok w rolach głównych również nie wydaje się gwarantem sukcesu.
Uwaga skupia się teraz na nadchodzących innych dramch. „Dog Knows Everything”, której premiera zaplanowana jest na 25 września, z udziałem doświadczonych aktorów, takich jak Lee Soon-jae, Kim Yong-gun, Yeo Su-jeong i Im Chae-moo. Biorąc pod uwagę wcześniejszą oglądalność KBS, komedia „Dog Knows Everything” może trafić w czuły punkt. Po „Dog Knows Everything” wyemitowany zostanie dramat „Miss Granny”, który opowiada historię 70-letniej babci, Oh Mal-soon, która nagle zmienia się w 20-letnią Oh Doo-ri. Ta adaptacja filmu, która przyciągnęła 8,66 miliona widzów, pokaże Kim Hae-sook w roli Oh Mal-soon, pierwotnie granej przez Na Moon-hee, podczas gdy Jung Ji-so zagra młodszą Oh Doo-ri, pierwotnie graną przez Shim Eun-kyung.
KBS ma jeszcze cztery dramy do wyemitowania w tym roku. Czy te pozostałe seriale zdołają wygenerować godnego kandydata do Grand Prize, pozostaje niewiadome, wszystkie oczy zwrócone są na kolejne posunięcia KBS w trakcie tego kryzysu.
Rok temu w sierpniu na Netflixie odbyła się premiera tajwańskiego filmu "Marry My Dead Body". Jest to jeden z moich ulubionych filmów - coś co z absurdalnej komedii przerodziło się w melodramat, twórcy moim zdaniem bardzo dobrze grali na emocjach, ale nie popadali w przesadność. W tym roku wyszła serialowa kontynuacja, też na Netflixie, ale jej nie oglądałem i nie kojarzę z głowy nawet jej tytułu. Obawiam się, że nie utrzymali już tego samego.
Wracając, powstanie tajska adaptacja - "The Red Envelope" - w rolach głównych PP Krit Amnuaydechkorn i Billkin Putthipong Assaratanakul.
Jesieniarskie k-dramy od Viki
My Roommate is a Gumiho Guardian Hotel del Luna Cheese in the Trap If You Wish Upon Me Something in the Rain
My Roommate is a Gumiho Guardian Hotel del Luna Cheese in the Trap If You Wish Upon Me Something in the Rain
Podobały mi się: Cheese in the Trap i Guardian (czyli Goblin). My Roommate is a Gumiho obejrzałam całe, ale bez ekscytacji. Hotel del Luna rzuciałam po 1 odcinku. Nie miałam nastroju na fantasy o świecie zmarłych i raczej nie lubię LU. Tzn obejrzę z nią dramy, jak jest fabuła dobra, ale wolałabym, aby kto inny grał jej role. If You Wish Upon Me rzuciłam w połowie. Trochę zbyt pesymistyczna drama. Podobnie Something in the Rain też rzuciłam jakoś w polowie, potem oglądałam tylko fragmenty. Bohaterka mi nie pasowała, romans głównej pary ogólnie też nie i rodzina protki była okropna.
Rozpiska seriali GMM na GMM25 na ten rok, 3 w emisji, wiele się kręci i wiele się będzie kręcić. Ta rozpiska to zawiera też jakieś drobne błędy, bo KIDNAP się skończy dwa tygodnie później.