|
Post by lucy on Jan 20, 2023 15:57:34 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 20, 2023 15:59:00 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 20, 2023 16:15:36 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 20, 2023 16:17:04 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 20, 2023 19:15:48 GMT
Przeglądałam opinie i na razie serial zbiera negatywne. Historia jest chaotyczna, dialogi płytkie, strona wizualna pozostawia wiele do życzenia, reżyserowi nie udało się stworzyć klimatu jakiego się oczekuje od tego typu historii, efekty specjalne są do bani. Są też zarzuty odnośnie aktorstwa, szczególnie w odniesieniu do Buraka Deniza. I zarzuca się zbyt duże naśladownictwo zagranicznych projektów, które niestety nie działa - Turcy powinni się zacząć trzymać własnych schematów. Cóż, zniechęciło mnie to co przeczytałam i poczekam jeszcze na wyniki. Wówczas zdecyduję, choć podejście do pierwszych dwóch odcinków pewnie i tak zrobię.
|
|
|
Post by lucy on Jan 20, 2023 21:26:43 GMT
Odcinek 1 Jednak nie wytrzymałam i włączyłam. Podobał mi się od początku do końca, nie wycięłabym ani jednej sceny. Sarikaya gra bardzo dobrze. Do tego ma idealną urodę do roli "wężycy". Klimat też mi się podoba, tak samo jak scenariusz i dialogi. Nie kumam tej krytyki w internecie. Choć może jednak nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca? Co prawda jak na razie nie było ani jednej sceny mrożącej krew w żyłach, no zbudować napięcie i zaciekawić akcją już się twórcom udało. Tempo akcji też jest ok, bo wprowadza w wir zdarzeń z dużym wyczuciem i skrupulatnością. I żadnego chaosu w fabule nie poczułam, wszystko zrozumiałam. Merta Ramazana jeszcze nie było. Przypuszczam, że to on będzie miłością Sahsu. Tą miłością, o której wspominał na końcu odcinka bohater Buraka. Moja ocena tego odcinka 9,5/10.
|
|
|
Post by lucy on Jan 20, 2023 22:26:26 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 21, 2023 21:12:56 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jan 22, 2023 10:44:24 GMT
👀🔥Tureckie media, śledząc użytkowników portali społecznościowych, żywo dyskutują o scenie orgazmu bohaterki Serenay Sarikaya w serialu „ Sahmaran”
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2023 11:46:34 GMT
To jest szukanie na siłę sensacji, bo ta scena miała zupełnie inny kontekst. Nie było w niej ani orgazmu, ani Buraka. Kiedy Sahsu piła mleko od mleczarki miała podobne "doznania" co w powyższej scenie, gdzie wszystko się działo podczas snu. A głowa Buraka się pojawiła na końcu jako "efekt specjalny", bo przecież serial jest s-f. Co do Sahsu to ona się w ułamkach sekund łączy ze światem, który ją podświadomie wzywa, żeby uśpiona wężyca Sahmaran się wreszcie obudziła. Sama Sahsu odbiera to jako halucynacje.
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2023 12:36:04 GMT
Przedwczorajsza premiera wypadła b. dobrze. Serial o mało się nie znalazł w TOP10. Zajął 11 miejsce wśród wszystkich serial Netflixa. Do TOP 10 trafił w 26 krajach. Pierwsze miejsce zajął w Turcji i na Cyprze. Reasumując na starcie wypadł lepiej, niż Zeytin Agaci (Inna Ja). Moim zdaniem słusznie, bo Sahmaran ma jakąś głębię, której w ZA brakowało (obroniła go jedynie realizacja). i.imgur.com/g7WuCQi.png
|
|
|
Post by Matthias on Jan 22, 2023 13:46:58 GMT
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jan 22, 2023 14:44:22 GMT
Mam za sobą 3 odcinki i muszę przyznać, że mimo braku jakiejś wartkiej akcji serial niesamowicie przyciąga. Świetny, oryginalny klimat i ścieżka dźwiękowa. Super realizacja. Moim zdaniem bardzo "nienetflixowy", bo tam ciężko o wysokiej jakości produkcje. Zobaczymy, jak ukształtuje się całość sezonu, jak narazie nie mam większych zastrzeżeń do scenariusza. Ja krytyki nigdzie nie widziałam (ale tez nie szukałam), natomiast nie wiem do czego tutaj można się przyczepić. To nie jest kolorowa produkcja, typowo komercyjna. Trzeba oglądać w skupieniu. Co do gali, to abstrahując od opinii o Serenay, widzialam moment gdzie bardzo fajnie zachowała się względem Merta, którego osaczyli dziennikarze z pytaniami o Afrę. Podziękowała z przekąsem i odeszli w końcu ona ma trochę więcej doświadczenia w takich sytuacjach. Ja tam nie widziałam jej zazdrości o popularność Merta. Akurat cala główna trójka w przeszłości czy teraz bierze udział w skandalach i plotkach 😅 Natomiast jeżeli chodzi o aktorstwo, to ja akurat cenię Serenay za jej kreację w Fi. Nie powiem, żebym darzyła ją sympatią jako osobę, ale talentu i umiejętności jej nie odmówię. Do tego ma niesamowitą charyzmę, bo jak tylko pojawią się na ekranie to przykuwa całą uwagę. Z jej urodą mam trochę problem, niby oryginalna, ciekawa, ale czasami przebija się przez nią jakiś męski pierwiastek. Do roli pasuje idealnie. Podobnie mam z Burakiem. Nie jest dla mnie typowym przystojniakiem, ale ma coś takiego w sobie, co przyciaga oko. Narazie, do 3 odcinka, nie miał szansy zabłysnąć, bo jego bohater jest dość powsciagliwy. A Mert, jak to Mert - Serenay ma mocnego przeciwnika w starciu o uwagę na ekranie juz to pisalam w temacie YÇ, że jest odkryciem roku.
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2023 17:57:08 GMT
|
|
|
Post by mira on Jan 22, 2023 18:39:18 GMT
Może sobie włączę dzisiaj pierwszy odcinek. Czytałam trochę komentarzy i wcale nie były krytyczne, nikt też nie pisał, że serial jest jakiś przerażający i strach go oglądać, zatem może dam radę
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2023 19:21:02 GMT
Moim zdaniem bardzo "nienetflixowy", bo tam ciężko o wysokiej jakości produkcje. Zobaczymy, jak ukształtuje się całość sezonu, jak narazie nie mam większych zastrzeżeń do scenariusza. Ja jestem już po 7. Odcinku. Ten ostatni zostawiłam sobie na późny wieczór, żeby się nim podelektować, bo serial jest SUPER. I to samo o nim pomyślałam, że jest "nienetflixowy", bo na tej platformie panują w serialach "klimaty", które mi kompletnie nie odpowiadają. Jedyne co tutaj mnie odrzuciło to były dwa przekleństwa. Jedno mniejszego gabarytu i już nie pamiętam czyje dokładnie było (chyba postaci Buraka), a drugie - już na "k", w dodatku padło z ust protki i kompletnie nie pasowało do sceny. Scenariusz jest wg mnie na wysokim poziomie przez cały czas i świetnie współgra z gatunkiem serialu. Pinar Bulut ma jednak bardzo dobre wyczucie literackie. Nigdy nie trafiłam na jej serial w tv, ale oglądam "Miłosne przetasowanie" na Disney+ i tez jestem pod wrażeniem. Podobnie mam z Burakiem. (...). Narazie, do 3 odcinka, nie miał szansy zabłysnąć, bo jego bohater jest dość powsciagliwy. A Mert, jak to Mert (...) juz to pisalam w temacie YÇ, że jest odkryciem roku. No to mnie Mert nie rzucił na kolona. Aktorsko mu bardzo wiele brakuje do Buraka, który swą postać buduje od samiutkiego początku z rozmysłem. To zakamuflowanie Marana było celowe i miało za zadanie stworzyć głębię postaci, która się w pewnym momencie ujawni. Co do Merta to nie mam do niego większych zastrzeżeń. Jest sporo młodszy od Buraka i Serenay, więc ma jeszcze czas na rozbudowę warsztatu. Jeśli jego kariera się dobrze potoczy to Mert pewnie kiedyś aktorsko eksploduje.
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2023 20:59:18 GMT
nikt też nie pisał, że serial jest jakiś przerażający i strach go oglądać, zatem może dam radę Ja to się jak dotąd bałam może ze 2 razy, więc dla mnie Sahmaran był pod względem grozy niczym bułeczka z masłem. PS: Ciekawe co napiszę po ostatnim odcinku... Zza kulis.. i.imgur.com/3YOvmAt.jpgBurak i.imgur.com/f8qgJRs.jpg
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2023 21:04:55 GMT
Wiedziałam, że tego ujęcia nie zabraknie na socjalach. PS: bardzo mi się spodobał ten motyw muzyczny. Zresztą cała ścieżka dziwiękowa jest na medal. {Spoiler}
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2023 21:31:33 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 23, 2023 14:47:12 GMT
Odcinek 8 - Finałowy, był dla mnie po prostu piękny Oceniłam go na Filmwebie na 10 punktów. Bardzo ładnie uwieńczył historię tych 8 odcinków i dał zielone światło do kolejnego sezonu. Dobrze, że nie trzeba się martwić, czy kontynuacja będzie, bo S2 jest już nakręcony. W odcinku współgrało dosłownie wszystko, w tym wątki się wspaniale przeplatały, a sceny przepięknie to rejestrowały. Było wiele zapierających dech w piersiach, pomimo, że się ziemia nie rozstępowała, z nieba nie leciały śmiercionośne pioruny i nie było efektów specjalnych rodem z Chameryki. Mnie wystarczyła głębia historii pokazana bez użycia najnowszych technologii, których faktycznie tutaj nie ma, ale które bez dobrej fabuły i dobrze napisanych wątków są i tak niczym żołnierz bez karabinu. Jak ktoś czyta komentarze na Filmwebie pod tytułami amerykańskimi z gatunku akcji, sensacji, fantasy itp.. to często i gęsto się w nich narzeka, że efekty super, że fabuła i scenariusz do bani, więc ogólnie szkoda czasu na oglądanie wszystkiego. Bardzo duże wrażenie zrobiły na mnie smaczki realizacyjne w scenach przemiany protki (w tym np. pojawiające się złotawe łuski na ciele, głównie plecach, których nawet nie była świadoma, bo wszystko się działo pod osłoną nocy - świetna praca kamery), czy też w scenie, w której protka posiadła ponadludzką moc i stała się niedostępna dla chcącego ją porwać (dla Sahamaran) Aruna (kamera uchwyciła "niewidzialną ścianę", prze którą nie był w stanie dosięgnąć Sahsu), ale tego typu scen było więcej. Uwieńczeniem fabuły jest legenda opowiedziana Sahsu przez Marana. Piękna legenda. Znalazłam ją nawet po polsku, ale nie będę zamieszczać, bo jest podana zbyt translatorowym językiem. Może z czasem pojawi się w wersji bardziej profesjonalnej. Dużym plusem serialu jest utrzymanie całej historii w logicznym i zwartym scenariuszu. Dawno nie widziałam tak dobrze napisanego serialu. Moja ocena na Filmwebie to 9/10. Polecam każdemu kto lubi ten gatunek (w tym bajki i legendy).
|
|
|
Post by lucy on Jan 23, 2023 21:38:10 GMT
💥 W drugim dniu emisji serial uplasował się na 7. miejscu wśród wszystkich seriali Netlixa na świecie, trafiając do TOP10 w 46 krajach. W 4 krajach zdobył 1 miejsce. To rewelacyjny wynik. Patrzcie co tutaj się dzieje. Tego jeszcze nie było. W trzecim dniu serial się uplasował na 5. miejscu wśród wszystkich seriali Netlixa na świecie, trafiając do TOP10 w 56 krajach (przybyło 10). W 9 krajach zdobył 1 miejsce. i.imgur.com/5h5Kv3n.pngi.imgur.com/rGsAddN.pngi.imgur.com/7ElEBxW.pngW Polsce podskoczył z 7 miejsca na 6. i.imgur.com/96boOt1.png
|
|
ksiegowamaafii
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by ksiegowamaafii on Jan 24, 2023 18:39:28 GMT
Mnie też się ten serial bardzo podobał, dawkowałam sobie na dwa wieczory Zgadzam się w całości z opinią Lucyny
|
|
|
Post by lucy on Jan 24, 2023 18:41:33 GMT
W trzecim dniu serial się uplasował na 5. miejscu wśród wszystkich seriali Netlixa na świecie, trafiając do TOP10 w 56 krajach (przybyło 10). W 9 krajach zdobył 1 miejsce. Awansów ciąg dalszy. W czwartym dniu serial wskoczył na 3 miejsce wśród wszystkich seriali Netlixa na świecie, trafiając do TOP10 w 67 krajach (wzrost o 11). W 14 krajach zdobył 1 miejsce. Jest to jak dotąd najlepszy wynik wśród wszystkich seriali tureckich na Netflixie. Aż się boję myśleć, czy jest szansa na więcej, żeby nie zapeszyć. i.imgur.com/c2PWB5c.pngi.imgur.com/VTgqcKw.pngi.imgur.com/9XVEekE.pngi.imgur.com/UPkKaNr.png
|
|
|
Post by lucy on Jan 24, 2023 18:52:29 GMT
A tutaj dla porównania są wyniki na IMDB. Jest silna grupa, która ten serial na bieżąco hejtuje (komentarze już nawet przestałam czytać) i nie powala mu się wybić ponad 5 punktów. Jest wiele seriali, które mi się nie podobały, ale nigdy żadnemu nie wlepiłam "1". Żałosne. i.imgur.com/rus2N5E.png
|
|
|
Post by mira on Jan 25, 2023 8:38:56 GMT
Obejrzałam i ja. Udało się na raz, choć zarwałam noc - skończyłam o 3:20...
Serial bardzo mi się podobał, mimo że, delikatnie mówiąc, nie jest to moja ulubiona tematyka. Należy jednak podkreślić, że odcinki nie są naszpikowane jakimiś przerażającymi scenami. Klimat może i jest trochę mroczny, ale na pewno nie ma się czego bać. Dla mnie taką najbardziej fuj sceną było wślizgiwanie się węża do ciała profesorki przez jej ucho.
Na pewno ważna jest tutaj kolorystyka. Kolory są przygaszone, zbliżone do "kolorów ziemi". Upał w Adanie na pewno potrafi dać się we znaki, zresztą bohaterowie często są spoceni, ale ujęcia wykonano w taki sposób, że tego męczącego, rażącego w oczy słońca praktycznie nie widać.
Nie miałam wątpliwości, że Burak się tutaj sprawdzi. Uważam że jest świetnym aktorem i z przyjemnością oglądam wszystko, w czym występuje. Serenay od strony aktorskiej wcześniej nie znałam, ale w tym serialu była rewelacyjna. Rzeczywiście ma w sobie coś magnetycznego, jest oryginalna i pociągająca. Mert był tutaj postacią drugoplanową, może w kolejnych sezonach będzie go trochę więcej. Póki co wypada przyzwoicie.
Legenda o Sahmaran nie była mi wcześniej znana, ale przyznaję, że jest całkiem interesująca. Pytanie, co się wydarzy, gdy przepowiednia już się wypełni? O czym będą kolejne sezony? Czy ludzie i społeczność Marów rzeczywiście będą żyć w zgodzie? Czy uda się uciszyć profesorkę i pracownika Duvata? Z pewnością wynikną z tego kolejne problemy. Nie mogę się doczekać kontynuacji!
|
|
|
Post by lucy on Jan 25, 2023 12:55:54 GMT
Wyniki tygodniowe Netflixa (czyli obejmujące pierwsze 3 dni emisji) 💥Według oficjalnych informacji Netflixa, serial Sahmaran w ciągu pierwszych 3 dni emisji osiągnął oglądalność 17 mln 30 tys. godzin, plasując się w tygodniówce Netflixa na 5 miejscu wśród wszystkich nieanglojęzycznych seriali platformy. Trafił do TOP10 w 14 krajach na całym świecie. PS: Jest to w tak krótkim przedziale czasowym bardzo wysoki wynik, którego jak dotąd nie miał żaden turkisz. i.imgur.com/JK1LECS.jpgi.imgur.com/PSnSABq.jpgi.imgur.com/fo0Rj5W.jpgi.imgur.com/e1Ul8TU.jpg
|
|
|
Post by lucy on Jan 25, 2023 13:53:24 GMT
Zapomniałam wspomnieć, że widzę w serialu jedno niedociągnięcie... węże nie warczą tylko syczą i w kilku scenach mi tego autentycznego syczenia brakowało. Natomiast co do scen wprawiających w "obrzydzenie" to taką była dla mnie scena porodu węża (tutaj mam jednak małe "ale" do reżysera, że nie wykorzystał w pełni potencjału tej sceny... wąż przede wszystkim miał być długi i masywniejszy, a nie przypominać glistkę). Ta scena z uchem też była mocna... że aż się wzdrygnęłam. Pytanie, co się wydarzy, gdy przepowiednia już się wypełni? O czym będą kolejne sezony? Czy ludzie i społeczność Marów rzeczywiście będą żyć w zgodzie? Maram podczas swojej opowieści wręcz to wyartykułował, że jedynym wybawieniem dla ludzkości będzie odrodzenie Sahmaran, ale może je spowodować jedynie dozgonna miłość pomiędzy wybranym bazyliszkiem, a kobietą-człowiekiem, gdzie tym razem to ona się dla niego poświęci, zostawi wszystko i przeniesie pod ziemię. Sezon 2 jest już nakręcony, więc odwrotu nie ma i biorąc pod uwagę, że Burak ma kontrakt z Disney+ na wyłączność na 5 lat są 2 opcje: albo historia skończy się happy endem (czyli Sahsu się poświęci i pójdzie za ukochanym pod ziemię) i to będzie definitywny finał serialu, albo go zdradzi tak samo jak jej ojciec zdradził Sahmaran, gdzie oczywiście Maran zginie i to otworzy drzwi do kolejnego sezonu, bo jeśli serial będzie hitem (na razie się na to jedynie zanosi, ale czy stanie się faktem to się dopiero okaże) to pewnie Netflix będzie chciał na nim zarobić. Niemniej Burak zakończy swój udział w serialu w S2. Mert był tutaj postacią drugoplanową, może w kolejnych sezonach będzie go trochę więcej. Póki co wypada przyzwoicie. I to bardzo drugoplanową, bo nawet w kaście jest na 5 miejscu. Jednak biorąc pod uwagę, że w ostatnim czasie stał się bardzo popularny może go Netflix docenić i dać mu rolę prota w S3, co w przełożeniu na fabułę byłoby pięknym i zarazem naturalnym uwieńczeniem całej historii. Przynajmniej ja tak to wszystko widzę, ale może coś mi umknęło... i.imgur.com/IuyVUHC.png
|
|
|
Post by Matthias on Jan 25, 2023 17:05:42 GMT
🎬✨ Platforma cyfrowa Netflix przedstawiła gwiazdę serialu „Sahmaran” Serenay Sarikaya, która odpowiadała na pytania fanów
|
|
|
Post by lucy on Jan 25, 2023 17:25:10 GMT
Ona to mówi do widowni tureckiej, czy międzynarodowej? To jest żałosne, że w dzisiejszych czasach główni aktorzy serialu Netflixa nie znają angielskiego. Zamiast się wyginać podczas selfie i powiększać co chwilę cycki, powinna się zapisać na lekcje języka.
|
|
|
Post by lucy on Jan 25, 2023 20:29:29 GMT
W czwartym dniu serial wskoczył na 3 miejsce wśród wszystkich seriali Netlixa na świecie, trafiając do TOP10 w 67 krajach (wzrost o 11). W 14 krajach zdobył 1 miejsce. Kolejny dzień emisji i kolejne awanse. W piątym dniu serial podskoczył na 2 miejsce wśród wszystkich seriali Netlixa na świecie, trafiając do TOP10 w 72 krajach (wzrost o 5). W 15 krajach zdobył 1 miejsce. Gdzieś przeczytałam, że jest to jak dotąd najlepszy wynik w historii Netflixa. i.imgur.com/pE7y6QD.pngi.imgur.com/8iwE5T8.pngi.imgur.com/3lLeytG.png
|
|