|
Post by julia on Dec 30, 2020 21:57:33 GMT
Odcinek 20.Nazim wynajął dom obok willi Hakana. To nie jest dobra wróżba. Tymczasem matka i Hakan wzięli w obroty Bahar, próbują jej wybić z głowy małżeństwo z Nazimem i wtedy się zaczęło Dziewczyna wykrzyczała bratu w twarz, że to on z Tarikiem pogrążyli Nazima....awantura w jadalni, słyszana w całym domu, trudno żeby tego nie usłyszała Nehir : ;"Jaka ja byłam głupia"!!!! "Co ty zrobiłeś, zniszczyłeś mi życie...." "Co ty narobiłeś". Nehir chce wszystko powiedzieć Nazimowi, ale Hakan jest silny, nie tylko fizycznie , grozi , że jeśli piśnie słowo na temat dziecka, to będzie źle Zmienia więc taktykę - uśmiecha się do męża, miło rozmawia, urabia go na swój sposób, ale to szczwany lis, nawet jeśli pozwala jej wyjechać samej , , to ma za sobą ogon Nehir nie wytrzymuje jednak i jedzie do firmy, aby powiedzieć Nazimowi o swoich uczuciach, ale ten jest nieugięty...miał rozdarte serce, ale dość. Zaczyna nowe życie. Nazim, który wydawał się niesympatyczny w pierwszej serii, jako oszpecony kierownik na budowie tamy, choć gwałtowny, okazuje się być bez porównania lepszym człowiekiem, niż Hakan , Tarik czy Ibrahim. A tak nawiasem, daleko odeszliśmy w serialu od tytułowej tamy, chociaż w przenośnym znaczeniu ona ciągle jest i ma wiele znaczeń. Tajemny pokój, to azyl Hakana, zwraca się do kobiety na zdjęciach "Yagmur". A więc, to żadna wizja, to była żona , która zginęła w wypadku - była krótka migawka w poprzednim odcinku , no i ta zakrwawiona odzież. strach1 Nehir jest do niej łudząco podobna, brrr, sytuacja , jak z horroru! Tajemnicę przypadkiem odkrywa mamuśka. Zauważyła skąd Hakan wychodził, gdzie schował klucz....no i przerażona wystrojem pokoju wyszperała świadectwo ślubu - żona to Yagmur Yavuz Co jeszcze wyjdzie na jaw w następnym odcinku? Hakan i Tarik , którzy nienawidzą Nazima , demaskującego ich przekręty, usiłują się na nim odegrać, ale ukarzą sami siebie. Żona Tarika z biciem serca wchodzi do hotelu , w którym najprawdopodobniej jest Tarik z Zahrą...czy będzie? Bahar wsiada do samochodu, nie może dodzwonić się do matki, więc dzwoni do brata :" Bahar gdzie jesteś"? "Jadę samochodem Nazima..." "Bahar, nie..." rozpacz rozpacz Zepsute hamulce, uderzenie w betonową ścianę
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 31, 2020 19:35:16 GMT
Zaczynam drugi odcinek. Nazim i Nehir mają niezła chemię - zwyczajnie jedzą śniadanie, a czuć, że coś się między nimi kroi. Podoba mi się, jak zbudowano postać Nazima. Czasami akcja staje, by pokazać jak mu ciężko żyć z blizną na twarzy, która jest pamiątką bolesnych doświadczeń. A on stara się pokazywać tylko z jednej strony, a jak już musi pokazać drugi profil - zakrywa tę część twarzy ręką. Tylko czekać, aż Rzeczka spyta go troskliwie, co się stało.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 31, 2020 19:37:35 GMT
Wkręciłeś się widzę, ile ty tych seriali tureckich oglądasz.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 31, 2020 19:43:58 GMT
Wkręciłeś się widzę, ile ty tych seriali tureckich oglądasz. Idealnie by było, gdybym mógł śledzić dwa lżejsze po 45 minut każdy dziennie + jakiś cięższy w całości po 21 w ramach filmu (2-4x z tygodniu). Ale różnie to bywa.
|
|
|
Post by Alex on Dec 31, 2020 20:11:21 GMT
@rafaelcaen jak tak pędzisz z dizi to może do tematu Doktorka zajrzysz, co? Polecamy, prawda Next?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 31, 2020 20:54:26 GMT
Oj tak @rafaelcaen wpadaj. Przybędzie nam osoba do dyskusji. serduszkoo
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 1, 2021 9:56:28 GMT
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 11:59:57 GMT
@rafaelcaen, nie lubisz lekarzy czy wszedłeś w temat Doktorka, poczytałeś trochę i stwierdziłeś, że dziękujesz?
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 1, 2021 13:29:03 GMT
Fakt, z seriali medycznych po drodze mi tylko z “Na dobre i na zle” (ktorego juz z 10 lat nie ogladam), ale tu po prostu nie ma nic, co by mnie interesowalo. Druga sprawa to to, ze ten serial to chyba remake, a ja ogladam turkisze dla “ich” historii, ktore sa czesto naprawde dobre.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 13:41:24 GMT
@rafaelcaen, ale akurat turkisze nawet robiąc remake potrafią przedstawić historię trochę inaczej i wyciągnąć z niej coś więcej. Nie oglądałam oryginału, ale z tego co pisze czasem Mavi to tutaj jest podobnie.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 17:27:50 GMT
Next , Alex , nie jestem zainteresowany. No nie bądź taki, to je jest na dobre i na złe ale bardzo dobre. Obejrzyj pierwszy odcinek i wtedy zdecydujesz. Nie pożałujesz.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 1, 2021 18:02:02 GMT
Next, watpie, aby w tym serialu byli Kuba, Zosia, Mariolka i Burczykowa. Poki co, jestem w polowie drugiego odcinka. Tariq niby chce pomoc Nazimowi, ale jednak kombinuje, jak tu uwiesc Rzeczke. Akcja z ksiazka bardzo fajna.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 19:12:26 GMT
Nowy scenarzystka w Baraj Ayşe Teker. Ona wcześniej pisała Więźnia Miłości (Adini Sen Koy) No i skoro zmiana to pewnie próba naprawcza, a serial ma nóż na gardle.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 1, 2021 19:43:20 GMT
lucy, a ja mam nadzieje, ze wrecz odwrotnie. Dotychczasowy scenarzysta to takze rezyser serialu, a ratingi serialu ciagle rosna (jedynie nie w AB, ale moze stacja juz rozwiazala ten “problem” i serwuje w trakcie emisji serialu reklamy skierowane do starszych odbiorcow), wiec stad pomysl na “telenowelowa” scenarzystke, aby wprowadzila intrygi typowe dla gatunku. Bo serial ma fajna fabule, ale mam nadzieje, ze nie bede musial czekac kilkadziesiat odcinkow az Rzeczka pozna prawde i zakocha sie w prawdziwym “Nazimie” - i moze wlasnie stad pomysl, aby ta pani chwycila za pioro i rozwijala te historie dalej.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 19:54:12 GMT
No nie wiem, czy próba ratowania serialu i scenarzystka ASK się nie wykluczają, ale zobaczymy...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 19:56:49 GMT
Mi się wydaje że w przypadku kolejnych nowości poleci właśnie tama i sck. Bo na miejsce sierot i feniksa są już następcy.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 20:03:24 GMT
Dotychczasowy scenarzysta to takze rezyser serialu Reżyser się już dawno zmienił. Nie pamiętam kiedy dokładnie, ale odcinek 10 reżyserował już Ece Erdek Kocoglu.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 20:16:53 GMT
To nie było czasem jak sobie tama średnio radziła na początku sezonu. I wtedy chyba zmienili reżysera.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 1, 2021 23:46:42 GMT
No nie wiem, czy próba ratowania serialu i scenarzystka ASK się nie wykluczają, ale zobaczymy... Alex, napisalem, ze scenarzystka ASK ma moze rozwinac historie, nie ratowac, bo w ratingach serialradzi sobie z tygodnia na tydzien coraz, coraz lepiej.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 23:51:08 GMT
@rafaelcaen Ratować czy rozwinąć... I tak sukcesu jej nie wróżę. Jak została na poziomie ASK to może Baraj jedynie dobić...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 2, 2021 16:28:31 GMT
Drugi odcinek zaliczony. I bardzo sie ciesze, ze pomimo pandemii ten serial dostal swoja szanse i jest kontynuowany. W “Zumruduance” mam humor i intrygi, ale brak emocji i chemii glownej pary. Tu z kolei, oni mieli malo wspolnych scen, a te ktore byly, to byly na stopie kolezenskiej, ale jest to tak fajnie rozpisane i tak swietnie odegrane (zwlaszcza przez aktora grajacego glowna role), ze powiedziec, iz to o do mnie trafia, to jakby nie powiedziec nic. Jutro trzeci odcineczek. W calosci.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 4, 2021 16:04:52 GMT
Odcinek 7 (3) Pierwszy odcinek postlockdownowy. Akcja toczy się po prostu dalej, za co brawa dla twórców - pomimo ciut krószyh włosów Nazima i z trochę inną szramą. Nehir musi się ukrywać, więc chce zostać dłużej w domu Nazima, co oznacza, że on i Tariq muszą dalej ją oszukiwać. Wciąż nie wiem, jakie Tariq ma intencje, bo niby gra przeciwko Nazimowi, ale namawia go, by pozwolił jej zotać, bo wtedy może krok po kroku ujawnić się przed nią, a on sam pokaże jej w międzyczasie swoją drugą - złą - twarz. Jestem ciekaw jej reakcji, kiedy prawda wyjdzie na jaw, czekam na wiele wspólnych scen romantycznych.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 5, 2021 20:34:48 GMT
Odcinek 9 (3). Nehir i Nazim coraz blizeji to zgodnie z planem Tariqa. On udaje innego niz “Nazim z wiadomosci”, a Nazim zdobywa ja krok po kroku troska i uwaga jak wlasnie “Nazim z wiadomosci”. Zahra zagiela parol na Tariqa. Skubana. Chyba juz pol budowy ja przelecialo, a maz jakala jakby udawal slepego. chociaz jak znalazl bransoletke Tariqa w spizarni, to sie wsciekl. Nie wiem, kim sa starsi kobieta i mezczyzna dla Nehir poza tym, ze wspolnikami?
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 6, 2021 8:26:17 GMT
Wczoraj, 05/01, "Baraj" był jedynym emitowanym serialem i uplasował się dzięki temu na 1. miejscu z wynikiem 8.82 pkt.
Wyniki: Total: 8.82 (1. miejsce) AB: 5.70 (3. miejsce) ABC1: 7.30 (2. miejsce)
Emisja powtórkowa odcinka zdobyła: 5.04 pkt. (total), 3.78 pkt. (AB), 3.95 pkt. (ABC1)
Pomimo tych wyników, dalej uważam, że serial może być spokojny o swoją przyszłość (choćby przez to, że już dobił do "magicznej" liczby odcinków 20). Nasuwa się tylko pytanie, jak odcinek napisany przez nową scenarzystkę wpłynął na opinie widzów - tego dowiemy się nie prędzej niż za 4-5 tygodni, kiedy wróci "standardowa" ramówka po przerwie i nastroje się uspokoją. Jak na taki wynik w totalu, AB pozostaje wciąż niski, ale jak już pisałem, mam nadzieję, że stacja wie, jaką grupę odbiorców ma serial i potrafi to wykorzystać (a wynik w ABC1 wskazuje na to, że raczej tak jest).
|
|
|
Post by Atahan on Jan 6, 2021 9:11:25 GMT
Dla mnie ten serial stał się już bezpieczny, gdy w Totalu zaczął przekraczać 5%. Po to FOX trzymał ten serial, gdy po przerwie (wrzesień - październik) z trudem 3% przekraczał, żeby teraz jak się odratował go wywalić? Dla mnie to bez sensu. Serial zarabia na siebie na pewno. Dodatkowo produkuje go Medyapim - przyjaciel FOXa od kilku lat. Fabuła jest bardzo przyjemna w odbiorze, więc pewnie oboje liczą na niezłą sprzedaż. Na moje oko finału możemy się spodziewać dopiero w czerwcu. Nasuwa się tylko pytanie, jak odcinek napisany przez nową scenarzystkę wpłynął na opinie widzów Prace nad scenariuszami nadzoruje Merve Girgin Aytekin (tak naprawdę nadzoruje ona prawie wszystkie seriale Medyapim). Dowodziła nad tym, co pisał Hasan, więc zapewne i Ayse mocno kontroluje. Bardziej obstawiam, że Hasan odszedł z własnej woli (np. zmęczenie), niż został zwolniony po tym, jak dobrymi pomysłami z powrotem przyciągnął widzów przed ekran. Ayse Teker Derekoylu w pisaniu scenariusza pomagają jeszcze Nur Araboga Kiymac i Nilgun Firat - to tak w ramach ciekawostki. Myślę dlatego, że zmiana na Ayse jakoś bardzo nie wpłynie na opinię widzów. Patrząc na komentarze to ludziom się wczorajszy odcinek podobał.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 6, 2021 9:23:34 GMT
Atahan, dzięki za tak obszerny i profesjonalny komentarz. Finału w czerwcu bym nie chciał, tylko zdecydowanie wcześniej, ale z tego co się orientuję, w serialu nastąpił przeskok czasowy i główna intryga dawno wyszła na jaw, a życie bohaterów po prostu dalej się toczy, co daje scenarzystom więcej możliwości. I jak to idealnie ująłeś - fabuła jest przyjemna w odbiorze - chociaż dopiero widziałem 3 odcinki. Mam nadzieję, że tak dalej będzie, a na wiosnę serial zacznie gościć na ektranach telewizyjnych na całym świecie.
|
|
|
Post by lucy on Jan 6, 2021 9:55:16 GMT
Wczoraj, 05/01, "Baraj" był jedynym emitowanym serialem i uplasował się dzięki temu na 1. miejscu z wynikiem 8.82 pkt. W AB wyżej od Tamy uplasowała się powtórka ostatniego odcinka Masumlar Apartmani.
|
|
|
Post by julia on Jan 6, 2021 11:33:48 GMT
Szkoda, że serialu już nie tłumaczą po rosyjsku, tylko wstawiają odcinki tureckie, to zdecydowanie wpływa na zrozumienie treści
|
|
|
Post by Mavi on Jan 6, 2021 12:39:17 GMT
Szkoda, że serialu już nie tłumaczą po rosyjsku, tylko wstawiają odcinki tureckie, to zdecydowanie wpływa na zrozumienie treści julia, kilka dni temu widziałam, że Rosjanie wznowili zbiórkę na ten serial na napisy. Tylko nie wiem, jak tam postępy w związku z tym.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 6, 2021 19:09:01 GMT
julia, a gdyby pobrać przetłumaczone napisy z Youtube i wkleić do odcinka - czy byłoby to dla Ciebie aż tak ciężkie w odbiorze? Fakt, że niektóre zdania to misz-masz (ale to niestety wada języka tureckiego, który jest mało "elastyczny") i imiona są czasami też tłumaczone, ale ja oglądam i wszystko rozumiem i nadążam za fabułą. :-) Ja zacząłem właśnie 4. odcinek - w końcu wiem, skąd ta poharatana twarz Nazima. Nehir zaś znalazła dowód, by domyślić się, że Tarik i Nazim zamienili się rolami i co? - zawodowa oszutka, a nawet nie zastanowiła się, czemu w domu "Nazima" znalazła badge ze zdjęciem "Tarika". Z kolei Tarik i Nazim najpierw srogo się kłócą i wypowiadają sobie wojnę, po czym po pewnych wydarzeniach otwierają się przed sobą i rozmawiają niemalże jak ojciec z synem. Ciekawie... :-)
|
|