emilia
Nowicjusz
|
Post by emilia on Aug 28, 2024 13:45:50 GMT
emilia , kiedy cytujesz, pisz pod cytatem tj. pod "quote]" Wiem, tylko ciągle mi się nie udaje, mimo że edytuję, żeby poprawić. Może teraz będzie dobrze
|
|
emilia
Nowicjusz
|
Post by emilia on Aug 28, 2024 13:53:24 GMT
Zgadzam się, bo tzw. zmian koncepcji (tudzież niekonsekwencji, w nadziei, że widz nie wyłapie) było tu kilka i jeśli ktoś oglądał dokładnie, to nie mógł nie zauważyć. Ziya został nagle wybielony, podczas gdy na początku kreowali go na tatuśka spod ciemnej gwiazdy, który jednemu synowi każe "robić brudne rzeczy", a przed drugim udaje człowieka bez skazy. Pozbył się ojca Kerema bez mrugnięcia okiem i bezlitośnie patrzył na cierpienie córki i wnuka... Jego wątek z Kiymet też został przerobiony, bo na początku zostało wyartykułowane, że jego starszy syn był owocem zdrady małżeńskiej, na którą Kiyemt musiała przymknąć oko, bo mąż jej kazał zaopiekować się swoim synem kiedy go po porodzie przyniósł na rękach do domu. Co więcej wtajemniczał ją we wszystkie swojej machlojki itd., a na koniec zrobili z niej potwora, a z niego aniołka. Co do wątku Defne, to tutaj scenariusz też mocno ingerował, żeby zrobić z niej to co zrobił, bo kiedy serial był w emisji aktorka od Defne przyćmiewała protkę wspaniałą kreacją i odbierała jej sympatię widzów, także musieli jej wątek utemperować. I tak zrobili z porządnej, pełnej zalet i kochającej kobiety, żony, której surogatka przecież ukradła męża... winną wszystkich nieszczęść, które zdarzyły się w rodzinie. Tak, a i tak się nie udało. Ja nie lubię Elif. Jest kreowana na pozytywną bohaterkę, ale sympatii nie budzi. Paradoksalnie bardzo sympatyczni są Maksut i Veysel. Zastanawiałam się nieraz czy specjalnie tak napisano te postacie, czy tak wyszło niechcący. Otóż to. Ziyę scenariusz zmienił w inną postać na koniec.
|
|
emilia
Nowicjusz
|
Post by emilia on Aug 28, 2024 13:59:49 GMT
ucy , cały czas główkuję jak Defne zaszła w ciążę skoro jej komórki nie były zdolne do zapłodnienia. monikaandr , ja się jej ciąży też nie spodziewałam (swoją drogą brawa dla scenarzystów, że wymyślili i zgrabnie wpletli w fabułę cały ten wątek), ale nie miałam najmniejszych problemów, żeby uwierzyć w taki obrót zdarzeń. W moim bliskim otoczeniu miał kiedyś miejsce przypadek, gdzie ciąża też była kompletnie niemożliwa, a się wydarzyła. Nawet lekarka była w szoku i nie umiała tego wytłumaczyć. Także tego typu cuda się naprawdę zdarzają. Rzeczywiście, nie zauważyłam Waszych postów na ten temat. A jednak mam wrażenie, że tą ciążę wymyśliła matka Defne (powstrzymała ją przed strzeleniem, mówiąc "mam lepszy pomysł" czy jakoś tak). A potem scenarzyści zmienili koncepcję i z mistyfikacji zrobiła się prawdziwa ciążą, która trwała wyjątkowo długo (kolejny cud medyczny), bo Ece jest znacznie młodsza od Topraka niż powinna być.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Sept 7, 2024 0:49:12 GMT
No. Siedząc w izolacji w mieszkaniu przez 4 dni, miałem spokojnie czas by zakończyć historię z oglądaniem tego serialu . Serial mogę ocenić na takie mocne 8. Nie więcej, nie mniej. Ostatnie odcinki to odniosłem wrażenie, że były rozciągnięte do granic mojej cierpliwości. Defne poszła siedzieć. I mimo nagrania, na którym przyznaje się przed Ziyą, że pozbawiła życie Nazli... Że groziła swojemu tesciowi. Że knuła z Maksutem, że robiła wszystko by pozbyć się Elif i wszystkiego i wszystkich co było z nią związane - ona po jednej z rozpraw wychodzi tymczasowo na wolność. I co? I już od razu porywa Ece... Nie wiem. Ja tego nie jestem w stanie pojąć. U nich w tym prawie naprawdę tak jest? Masz kuźwa dowód czarno na białym, a i tak morderca wychodzi... Kolejna postać, która według mnie niepotrzebnie pojawiła się w serialu, by namieszać jeszcze wokół naszych gołąbeczków - Soner. Gościu, po co ty tu się pojawiłeś? Brakowało osoby, która pewnie mogłaby wyciągnąć i wejść w sojusz z Defne. Maksut siedział w mieszkaniu, areszt domowy - to trzeba było wprowadzić do obsady kogoś nowego. Totalnie z nim sceny mnie nie porwały. Chory psychicznie człowiek, który nie może pozbierać się po utracie w wypadku syna i żony... I wyobraża sobie, ba! Uważa, że Elif i Toprak to jego rodzina, która niby przeżyła wypadek. Nie, nie i jeszcze raz nie. Ziya... Ach, Ziyo... Myślałem, że dociągniesz bez już większych problemów do końca serialu. A tu, gdy wygoniłeś z rezydencji Kiymet, a jej miejsce zajęła Saadet - Bóg wezwał Cię do siebie. Kolejnego zawału już nie przetrwałeś i przeżyłeś. Szkoda. Cieszę się, że choć producenci pozwolili na krótką chwilę Ziyi wrócić do rezydencji, by mógł wyśpiewać wszystko co wie. Na temat Kiymet, Sukran, Defne... Kiymet - niby odpokutowała swoje grzechy. Pogodziła się na koniec z Saadet, poprosiła o wybaczenie. Niby stała się tą dobrą. Ale do samego końca, miałem i mam do niej jakiś dystans. Gmerała, kombinowała - byleby tylko wyjść na swoim. Jeszcze na końcu podstępem, pojawiła się w rezydencji. Szybko jednak jej kłamstwo się ujawniło, kiedy przypadkiem Elif podsłuchuje jej rozmowę z lekarzem. W porównaniu do Kiymet, wolę już Saadet. Spodziewałem się, że będzie się mściła kobieta do samego końca. A okazała się kobietą do rany przyłóż. Tylko ten jej synalek, Maksut... Jego zakończenie w serialu też uważam za niedopracowane. Spodziewałem się śmierci kogoś z obsady, a on rzucił broń i uznał, że woli pójść do więzienia. Słabe to. Selim i Melek biorą ślub, a Canan w końcu, po intrygach, ich przeprasza i staje się świadkiem na ślubie. Zastanawiam się, czy tu nie było przypadkiem jakiegoś "kazirodztwa"? Selim jest synem Aysel, która z kolei jest rodziną Saadet. A Melek jest córką Saadet - niby tam jakaś piąta woda po kisielu, trochę rozgałęzione to drzewko, ale jednak jakieś pomiędzy nimi pokrewieństwo jest... Mama Elif się dość szybko zwinęła z obsady. Cieszę się, że Meryem wróciła z Londynu i do końca serialu w nim została. Do końca już matka Defne nie wróciła. Fajnie się oglądało. Dość przyjemne melodie. Dla mnie sceną, która wzbudziła emocje, była ta, gdy Kahraman zadzwonił po Defne, a ta chciała już uciec. Melodia w tle boska. czas: 4.56 - 5.31. Wiem, że pojawiała się wcześniej, ale w tej scenie - no perfekcja. Nie znam ich prawa to się nie wypowiem ale jak dla mnie to Defne mogła pozostać w więzieniu do samego końca, Maksut cóż jego postać mnie irytowała tylko Elif i Elif moja Elif i nic poza tym. Za każdym razem jak powtarzał te słowa Moja Elif to miałam ochotę wejść w telewizor i strzelić go porządnie w ten głupi łeb. Też nie rozumiem po kiego dzwonka pojawił się Sonan jakby mało intryg było w tym serialu, u nich jest jakoś dziwnie kuzyn z kuzynką może wziąć ślub. Nie wiem czy kojarzysz serial Tylko z Tobą ale tam właśnie prot na samym początku był żonaty z kuzynką.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Sept 7, 2024 0:56:16 GMT
monikaandr primavera Jeśli mogę coś napisać odnośnie Kerema... No cóż. Chłopak był, według mnie dzieckiem, któremu poświęcono z pewnością więcej uwagi niż Canan czy tej drugiej, która wyleciała poza Turcję (brak pomysłu chyba na nią). Może dlatego, że nie miał ojca (w sumie to miał, bo żył, tylko nie było go przy nim przez prawie całe życie). Wychowywany był przez Ziyę, Kahramana. Więc można stwierdzić, że był nieco rozpieszczony. Co chciał, to miał. Szkoda, że Kiymet wykorzystała go w swojej walce z Elif. By odsunąć ją od Kahramana... Ale nie spodziewała się, że sprawa obróci się przeciw niej, i Kerem zostanie zastrzelony przez zabójcę, którego sam wynajął. Smutny koniec, ale jakże prawdziwy. Gdyby go babcia tak nie napastowała, nie namawiała - być może inaczej by się to wszystko potoczyło. A tak... Tu masz rację faktycznie był jako rodzynek z wnucząt bo Yakup i Sukran miały dwie córki, Karaman nie miał swoich dzieci, więc swoją miłość przelał na Kerema, który przez intrygi babci znienawidził wuja, dobrze że później się opamiętał że ani dziadek ani wujek nie chcą źle dla niego. Podobno kto z mieczem wojuje sam od miecza ginie i w przypadku Kerema to się sprawdziło, tylko Klimyet nie miała wyrzutów sumienia tak samo jak Defne
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Sept 7, 2024 1:04:17 GMT
Po pierwsze, Soner istotnie miał spełniać rolę sojusznika Defne, gdy Maksut był uziemiony z elektroniczną bransoletką na ręce. Postać nieco naciągana, po drugie, miał też być postacią o którą Kahraman był zazdrosny, gdy Elif wyprowadziła się z domu. Kahraman już na sam widok Sonera zagotował się w środku bo Elif przecież miała pracować pod okiem miłego starszego pana a nie takiego "przystojniaka". Mnie to bardzo ucieszyło, ponieważ kibicowałam Elif w jej buncie przeciwko mężowi, który po tym co nawyprawiała Defne nie mógł uwierzyć, że Defne jest zła i zdolna do intryg. Zamiast uwierzyć Elif i porozmawiać z nią posądził ja o ślepą zazdrość. Myślę, że potraktował Elif jak wcześniej Denfe, której chorobliwa zazdrość go wkurzała do granic możliwości i de facto rozwaliła ich małżeństwo. No i po trzecie, ktoś znowu musiał porwać Elif, by Kahraman (Bohater) mógł ją uratować Chyba miał robić za drugiego gamonia Maksuta wcale nie dziwię się Karamanowi że nie mógł uwierzyć w to że jego była żona może być potworem w ludzkiej skórze skrzętnie skrywaną pod maską wiecznie oskarżaną o wszystko co się wokół niej dzieję. Tz ja jestem nie winna to wszyscy którzy zbliżyli się za blisko Karamana są winni ja jestem aniołkiem który dba o dzieci i męża na papierku.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Sept 7, 2024 1:18:28 GMT
Defne (która nie może mieć dziecka ani nawet być dawczynią komórek!) nic nie wie o ciąży i chce strzelać do Kahramana i Elif, a jej matka mówi "nie rób tego, mam lepszy pomysł" i następnego dnia Defne "jest w ciąży". Ale mijają kolejne odcinki i nie ma wyjaśnienia tej mistyfikacji, tylko Defne niby naprawdę jest w ciąży. Przy czym Defne zaczyna "być w ciąży" zanim Elif rodzi, czyli między Ece a Toprakiem powinno być jakieś kilka miesięcy różnicy, może 6 miesięcy plus minus, a potem ... Toprak jest kilka lat starszy od Ece! I nikogo to nie dziwi. A jeśli chodzi o matkę Yakupa, czy w pierwszej serii nie było sceny, gdy Ziya przynosi niemowlę, a Kiymet zgadza się je wychować?? A w drugiej nagle okazuje się, że Ziya o niczym nie wiedział, bo był wtedy w wojsku, a Kiymet odebrała niemowlę jego ukochanej! Czy scenarzyści zakładają, że widzowie nie pamiętają poprzednich odcinków i można wykonać dowolną woltę? Najbardziej razi mnie wątek ciąży Defne. Witaj w klubie mam podobne odczucia do ciebie, fakt serial to fikcja i wszystko się może wydarzyć ale takie coś to raczej nie bardzo. Chyba że matka Defne poddała się próbie zapłodnienia i po prostu podali komórkę Defne. To bym jeszcze zrozumiała bo na cud w tym przypadku nie liczyłabym. Do różnicy wieku między Toprakiem a Ece bym się nie czepiała bo wyszło że między nimi jest jakiś rok a nie 6 miesięcy. Defne urodziła jak Toprak był na świecie bo było by to już za bardzo podejrzane, Defne zaszła w ciąże jak Elif była w zawansowanej ciąży. Było pokazane i nawet Klimyet w rozmowie z Yakupem powiedziała tą samą wersję która i tak była kłamstwem.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Sept 7, 2024 1:30:04 GMT
Zgadzam się, bo tzw. zmian koncepcji (tudzież niekonsekwencji, w nadziei, że widz nie wyłapie) było tu kilka i jeśli ktoś oglądał dokładnie, to nie mógł nie zauważyć. Ziya został nagle wybielony, podczas gdy na początku kreowali go na tatuśka spod ciemnej gwiazdy, który jednemu synowi każe "robić brudne rzeczy", a przed drugim udaje człowieka bez skazy. Pozbył się ojca Kerema bez mrugnięcia okiem i bezlitośnie patrzył na cierpienie córki i wnuka... Jego wątek z Kiymet też został przerobiony, bo na początku zostało wyartykułowane, że jego starszy syn był owocem zdrady małżeńskiej, na którą Kiyemt musiała przymknąć oko, bo mąż jej kazał zaopiekować się swoim synem kiedy go po porodzie przyniósł na rękach do domu. Co więcej wtajemniczał ją we wszystkie swojej machlojki itd., a na koniec zrobili z niej potwora, a z niego aniołka. Co do wątku Defne, to tutaj scenariusz też mocno ingerował, żeby zrobić z niej to co zrobił, bo kiedy serial był w emisji aktorka od Defne przyćmiewała protkę wspaniałą kreacją i odbierała jej sympatię widzów, także musieli jej wątek utemperować. I tak zrobili z porządnej, pełnej zalet i kochającej kobiety, żony, której surogatka przecież ukradła męża... winną wszystkich nieszczęść, które zdarzyły się w rodzinie. emilia, kiedy cytujesz, pisz pod cytatem tj. pod "quote]" Bardziej bym powiedziała że gdyby Elif miała stroje z tej póki co Defne wyglądałaby przy Defne równie pięknie a nie wiem czy nie lepiej, może jej gra aktorska nie umywa się do wielu doświadczonych aktorów. To przemiana Elif z brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia bardzo mi się podobała, wyglądała o wiele lepiej niż te długie staromodne spódnice i długie buty. Defne od samego początku serialu miała kreacje i to tylko przez większość odcinków dawało jej przewagę. Bo nawet Sukran gdzie nie jest brzydką kobietą nie wyglądała we wszystkich strojach pięknie. Nie wspomnę już o Nazli czy tej młodszej córce Yakupa i Sukran.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Sept 7, 2024 1:36:22 GMT
Nie do końca się z tym zgadzam, bo urojona zazdrość Defne pojawiła się w pierwszych kadrach serialu, tylko widzowie jeszcze tego nie skojarzyli. Jej niechęć do surogatki pojawiła się już na początku, bo zobaczyła w niej piękną młodą dziewczynę, która miała nosić jej dziecko. Nie uważam też , że Elif ukradła jej męża. Dla niej Kahraman był młodzieńczą i platoniczną miłością, z którą walczyła gdy los powiązał ich drogi. Poza tym, moim zdaniem, ta cała sytuacja tylko wyzwoliła prawdziwe oblicze ciągle naburmuszonej i obsesyjnie zakochanej Defne. Aktorsko Defne przyćmiewa Elif ale nie tym, że jest kochającą żoną ale tym, swoim szałem i schizami związanymi z obsesją na punkcie Kahramana. Przypomnijcie sobie, jak Defne sprawdzała w telefonie z kim tańczył jej mąż na weselu, jak ciągle od pierwszego odcinka wydzwaniała sprawdzając co on robi i gdzie jest. Fakt, to nie było mocno zaakcentowane od początku ale w perspektywie całego serialu świetnie widać jak te jej schizy i wyobrażenia narastały. Ona bowiem jedyne czego chciała to zapewnić sobie spokój uwiązując swojego męża przy sobie za wszelką cenę , stąd też jej obsesja na punkcie posiadania dziecka. Przecież w pierwszym chyba odcinku podsłuchała jak Kiymet sugerowała Ziyi, że trzeba Kahramanowi znaleźć żonę , która da im dziedzica. To spowodowało, że jej ślepa miłość do Karnamana została bardzo zagrożona. Ja tak to widzę. Zgodzę się z tobą że zazdrość Defne była pokazana w pierwszych odcinkach jak zrobiła awanturę Karamanowi o niby zdradę co spowodowała wypadek, później obwiniała go o wszystko że przez niego nie może mieć dzieci. Klimyet sprowadzając Elif jako surogatkę dolała tylko oliwy do ognia i fala poszła. Kochając drugą osobę nie zachowujemy się jak Defne fakt można być zazdrosnym ale w umiarkowanym stopniu a nie być chorym z zazdrości
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 18, 2024 8:37:07 GMT
to zbliżamy się do końca Przypieczętowanego Losu na kanałach Novelas gdy zatęsknię za Kahramanem, Elif i Defne trzeba będzie poratować się internetem
|
|
|
Post by lucy on Oct 3, 2024 19:51:09 GMT
Powstaje syryjska wersja "Kaderimin Yazıldığı Gün". W rolach głównych: Dima Kandalaft i Kosai Khouli.
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 3, 2024 22:33:40 GMT
Powstaje syryjska wersja "Kaderimin Yazıldığı Gün". W rolach głównych: Dima Kandalaft i Kosai Khouli chyba Turków nic nie pobije
|
|
|
Post by man1000 on Oct 13, 2024 21:16:32 GMT
Oficjalnie mineło 10 lat od premiery popularnego serialu "Kaderimin Yazıldığı Gün"
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Oct 14, 2024 10:38:56 GMT
Borze szumiący to taki już staroć?
|
|
|
Post by lucy on Nov 3, 2024 13:24:55 GMT
Serial się znalazł na szczycie topki Filmox+.
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Nov 3, 2024 16:42:56 GMT
Nie dziwię sie bo to rzeczywiście jeden z fajniejszych tuireckich seriali
|
|