Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 9, 2020 22:35:24 GMT
Tytuł: Dogdugun Ev Kaderindir - Miłość i Przeznaczenie Inny tytuł PL: Twój Dom Twoim Przeznaczeniem | Twój Dom Twoim Losem Poprzedni tytuł: Evim - Mój dom Wytwórnia: OGM Pictures Producent: Onur Güvenatam Reżyser: Çağrı Bayrak Scenariusz: Eylem Canpolat, Aysenur Siki Kanał: TV8 Emisja: 25/12/2019 - 12/05/2021 Dzień emisji: Środa Emisja PL TVP2: 3 grudnia 2021 - 23 czerwca 2022 (wypada 138) Ilość odcinków: 140 Gatunek: Dramat psychologiczny Ilość odcinków: 43 Serial oparty jest na powieści dr Gülseren Budayıcıoğlu „Camdaki Kız / Dziewczyna za szybą”, spod której pióra wyszła także fabuła innego serialu tureckiego - „Narzeczona ze Stambułu”. Fabułą ma być tu jedna z dwóch historii przedstawionych przez pisarkę w tej powieści ("Camdaki kiz"). Opis:Ból i blizny pozostałe po ranach zadanych w dzieciństwie nie przemijają tak łatwo, pozostają na całe życie ... Mehdi i Zeynep - dwie zranione dusze, które są skazane na siebie od narodzin napiszą trudną legendę o miłości. Obsada:Demet Özdemir ............... Zeynep Ibrahim Celikkol ............... Mehdi Zuhal Gencer ............... Sakine Senan Kara ............... Nermin Fatih Koyunoglu ............... Nuh Elif Sönmez ............... Cemile Hülya Duyar ............... Sultan Incinur Dasdemir ............... Benal Naz Göktan ............... Emine Helin Kandemir ............... Kibrit Zeynep Kumral ............... Müjgan Engin Öztürk ............... Baris Emir Talha ............... Yaldiz Ali Engin Hepileri ............... Faruk Sinan Demirer ............... Bayram Aysegul Turkoglu ............... Ceren Gulru Sinem Akkaya ............... Beril Kaan Altay Köprülü ............... Savas Kayra Aleyna Zabçi ............... Yasemin Nursim Demir ............... Zeliha Alp Akar ............... Remzi Nail Kirmizigül ............... Ekrem Hakan Salinmis ............... Ali Riza Macit Tastan ............... Murat Cihangir Kose ............... Lawyer Coraline Chapatte ............... Aleksandra Betül Demir Teoman Kumbaracibasi ............... Burhan Ebru Cündübeyoglu ............... Özlem Beren Nur Karadis ............... young Zeynep Kübra Balcan ............... Seyhan Mehmet Korhan Firat ............... Celal Hilal Uysun ............... Meltem Ayse Akin ............... Nazli Fatih Ayhan Ali Oguz Senol Riza Akin ............... Cengiz Inanç Konukçu ............... Meto Ali Riza Kas Zafer Dalli Ezgi Say Emrullah Kartal Çetin Özkan Basak Aygün ............... Selin Murat Can Biter Mustafa Taskin Sultan Köroglu Kiliç ............... Duriye Cengiz Aydogan ............... Celal's man Engin Demirdag Kaya Erdas Onur Cavit Idin Selin Selvi ............... Cathy Binnur Kaya ............... Doktor Hanim
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 19:52:01 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 19:53:17 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 19:54:38 GMT
Nowy plakat. (nie podoba mi się :zirytowany: ) Reyting - Sezon 1
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 19:57:25 GMT
Reyting Odcinek 13: Total: 1. SCK - 7,94% ⬇ 4. DEK - 4,89% 🆕 6. Melek - 4,37% ⬆ AB: 1. SCK -7,47% ⬇ 3. DEK - 4,84% 🆕 4. Melek - 4,64% = Odcinek 14 spadł w total o 0,52%, a w AB o 0,36%. Nie jest jeszcze do końca jasne, czy ma to związek z samą historią (wg mnie właśnie historia skręciła na mieliznę), czy też winny jest nowicjusz Sadataksiz, który odciągnął część widowni. Więcej będzie wiadomo za tydzień. Total: 1. Osman - 9.52%🆕 2. Niewierny - 6.02%🆕 5. SCK - 4.86%⬇ 7. DEK - 4.37%⬇ 12. Melek - 3.31%⬇ АВ: 1. Osman - 8.11%🆕 2. Niewierny - 7.13%🆕 4. SCK - 5.11%⬇ 6. DEK - 4.48%⬇ 10. Melek - 2.91%⬇ Po Odcinku 15 serial spadł w total o 0,57% i 0,14% w AB. Total: 1. Osman - 9,76% ⬆ 2. Niewierny - 6,85% ⬆ 6. Zapukaj do moich drzwi - 4,24% ⬇ 9. DEK - 3,80% ⬇ 11. Mam na imię Melek - 3,30% ⬇ 17. Seref Sozu - 2,12% 🆕 38 Gołąb - 1,06% 🆕 AB: 1. Niewierny - 8,49% ⬆ 2. Osman - 8,45% ⬆ 6. DEK - 4,34% ⬇ 7. Zapukaj do moich drzwi - 4,01% ⬇ 8. Mam na imię Melek - 3,91% ⬆ 23. Seref Sozu - 1,48% 🆕 83. Gołąb - 0,58%🆕
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 20:07:58 GMT
Odcinek 14 Serial nadal mnie ciekawi, choć jest już nieco inny, niż w sezonie 1. Do tego brak trzech ważnych aktorów (mam nadzieję, że jeszcze wrócą do swych ról, bo postaci bardzo brakuje) wprowadził serial na inne tory. Do tego nie wiem, czy się nie zanosi na opuszczenie serialu przez Fatih Koyunoglu, bowiem Nuh postanowił sprzedać knajpę. :hmm2: W rezultacie żeby zagospodarować miejsce w fabule zostały wyeksponowane postacie i wątki, które wcześniej jedynie akompaniowały głównej problematyce. : .: Do tego dochodzi nowa postać (Engina Ozturka), która ze względu na status aktora raczej nie będzie prowadzona na marginesie historii. Ale mam przynajmniej nadzieję, że Mehdiemu się wreszcie oberwie, tym bardziej, że znów wyskoczył ze swoją agresją, mając za nic obecność brygady policyjnej, która wkroczyła już do akcji. Bo Mehid jak to Mehdi, nie będzie sobą jeśli się na kogoś nie rzuci (w tym wypadku na męża Benal). :evil: Miałam nadzieję, że przerażona widokiem męża, który zmienia się w jednej chwili w bandziora (nowa fryzura wręcz pogłębia takie wrażenia) Zeynep, kopnie go w tyłek po tej scenie, ale się przeliczyłam. Jedyne co zrobiła to wzięła obie matki do domu Sultan i tam wszystkie spędziły noc. A Mehdi? Mehdi spał w samochodzie warując pod drzwiami (domu Sultan) do rana. :mrgreen: Benal oraz jej obrończynię Mujgan (i stręczycielkę w jednym) bym na miejscu Zeynep pogoniła z tego domu, a nie sama uciekała do sąsiadek, żeby pozbierać myśli i ogarnąć emocje. :evil: Choć z drugiej strony Zeynep ma gadane i jak chce to potrafi wyskoczyć na człowieka i używając wielkich słów zrównać go z ziemią. Szkoda, że w stosunku do Mehdiego nie potrafiła być tak stanowcza jak w rozmowie z Emine, której w całym potoku swoich “racji” zarzuciła w dodatku, że nikt przez całe życie tak jej nie oszukał i nie zdradził jak ona. : : Matulu, a w czym niby Emine ją oszukała i zdradziła? Z tego co pamiętam to związała się z Farukiem kiedy ten był już wolny (notabene po tym jak go sama Zeynep oszukała i zdradziła :haha: ) A że jej nie powiedziała? Pewnie by to zrobiła za chwilę lub dwie, bo zważywszy, że wszystko się podziało w ekspresowym tempie i dość “kontrowersyjnych” okolicznościach, nie było wg mnie szans na spontaniczne wyznanie, o jakim “mówi” Zeynep. Bo chyba nie chodzi jej o to, że się Emine związała z jej byłym? Już sama nie wiem, bo i Zeynep sama nie wie o co tak naprawde jej chodzi. Są chwile kiedy lubię jej trzeźwe myślenie, bo nie można zarzucić Zeynep, że nie widzi co się wokół wyprawia, jednak brak w tym wszystkim działania i podążania za własnym ”ja”. Jeszcze jest na to czas, aby się odnaleźć w tym życiu i obrać słuszną drogę. Niby poszła do pracy, niby chodzi już do psychiatry (ciekawe czy ten wątek będzie kontynuowany)... ale czy ilość krwi, którą przepompowała jej druga matka (Nermin) jest wystarczająca, aby nie pójść męczeńską drogą biologicznej matki? Bardzo ciekawi mnie wątek Emine i Faruka. Mimo, że scenariusz idzie nie tą drogą, którą bym chciała, wątek ten o wiele bardziej koresponduje z moim sposobem myślenia i rozumienia wyborów. Niestety chyba tutaj też będzie podążanie drogą złotej myśli zawartej w tytule serialu. Nawet w kwestii Faruka. Zapomniałam jeszcze napisać, że tak jak początkowo dość ciężko mi się patrzyło na Sakine, tak teraz ją uwielbiam za wszystko co robi. Za mało jednak jest Nermin.
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 20:08:40 GMT
Odcinek 15Mamy odpowiedź na pytanie "co się stało ze scenariuszem DEK". Ano Elylem Canpolat pisze od pewnego czasu na dwa fronty. Nasza ulubiona pisarka zaniedbała końcówkę sezonu 1, że cała warstwa psychlogiczno-emocjonalna zrobiła :czesc: bo jako, ze trzeba było wdrażać się w historię Zumruduanki zostawiła ją w rękach swoich lajtowo słabych scenarzystów (do dziś pamiętam przemowę Zeynep na rozdaniu dyplomów, notabene w odcinku 15 mamy niczym nie różniące się przemowy stażystki do szefa w osobie właściciela kancelarii prawniczej... najpierw kiedy została zwolniona za ciągłe spóźnienia (Zeynep zamiast chodzić do pracy na wyznaczoną godzinę lata za Mehdim po dzielnicy i pilnuje, by w amoku przypadkiem kogoś nie zabił i go nawet odciąga kiedy ten wszczyna bójkę) biegała za nim (szefem) kilka razy po korytarzu zapewniając o swych wszystkich kompetencjach, powołując się przy tym na swą heroiczną walkę, którą toczy przez całe życie o marzenia i własne miejsce w życiu, o to, by dogodzić matce Nermin, żeby dotrzymać słowa zmarłemu bratu, żeby kiedy na nią patrzy z nieba był z niej dumny itd itp (nie zapamiętałam wszystkich argumentów), to kiedy postanowił dać jej drugą szansę stanęła przed nim i znów zaczęła swój niekończący się trajkot, obiecując, że nigdy już nie zawiedzie i zawsze będąc w pracy będzie zajmować się tylko pracą (składała przy tym ręce niczym do modlitwy) i miałam wrażenie, że tej litanii nie było końca 👀👀👀 Naprawę pierwszy raz widzę, żeby pracownik w ten sposób rozmawiał z przełożonym. Nie umiem wyjść ze zdumienia jak można napisać taką scenę i czemu ona ma niby służyć ( ) : Zresztą to jeszcze nie wszystko, bo 5 sek. później zadzwoniła do Zeynep Kibrit i ta głupia, że tak powiem, zamiast całkiem wyciszyć telefon, odebrała go i kiedy usłyszała, że Mehdi pobił Burhana i jest aresztowany :haha2: zaczęła coś wykrzykiwać i się przewracać, a wszystko na oczach szefa. OLABOGA Świr Mehdi daje czadu. Rzuca się na wszystko co się rusza, a nie mówi jego językiem. Prawie pobił swojego przyjaciela Nuha, bo ten sprzedał knajpę jego wrogowi. Mehdi mu tego nie wybaczy, nawet go nazwał zdrajcą i kimś tam jeszcze. Ale przynajmniej jest szansa, ze teraz kiedy wychodzi z niego prawdziwe "ja", Zeynep przejrzy wreszcie na oczy. Tak Mehdi wpada w szał: Rozczarował mnie bardzo kierunek, w którym idzie wątek Emine i mam nadzieję, że Faruk nie zniknie z obsady. Teraz kiedy się żeni z inną może już nie mieć co szukać zarówno u boku Emine jak i w fabule. :hmm2: Ciekawe jak z tego wybrną, tym bardziej, że w całym odcinku nie było w ogóle Nermin oraz Kibrit. : : Emine ubrała starą sukienkę, stare buty i wróciła na dzielnicę, zatrzaskując za sobą drzwi apartamentu nad Bosforem, który jej Faruk wynajął.
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 20:09:12 GMT
Odcinek 16 wzrósł o 0,55% w total i minimalnie tj. o 0,06% spadł w AB.
Total: 1. Osman - 9,39% ⬇ 2. Niewierny - 8,04%⬆ 8. SCK - 4,35% ⬆ 9. DEK - 4,35% ⬆ 12. Mam na imię Melek - 3,92% ⬆ 16. Słowo honoru - 3,43% ⬆ 47. Guvercin - 1.07%⬆
AB: 1. Niewierny - 10,12% ⬆ 2. Osman - 7,75% ⬇ 6. SCK - 4,28% ⬆ 7. DEK - 4,28% ⬇ 9. Mam na imięę Melek - 3,53% ⬇ 27. Seref Sozu - 1,26 % ⬇ 71. Guvercin - 0.58%
Odcinek 17 wzrósł w obu kategoriach: 0,20% w total i 0,52% w AB.
Total: 1. Osman - 9,33% ⬇ 2. Niewierny - 7,38% ⬇ 8. Twój dom jest twoim przeznaczeniem - 4,55% ⬆ 10. Zapukaj do moich drzwi - 4,21% ⬇ 13. Mam na imię Melek - 3,90% ⬇ 19. Słowo honoru - 2,63% ⬇ 33 Gołąb - 1,38% ⬆
AB: 1. Niewierny - 10,02% ⬇ 2. Osman - 6,85% ⬇ 5. Twój dom jest twoim przeznaczeniem - 4,35% ⬆ 6. Zapukaj do moich drzwi - 4,17% ⬇ 9. Mam na imię Melek - 3,08% ⬇ 31. Słowo honoru - 1,17%⬇ 57. Gołąb - 0,84%⬆
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 20:10:58 GMT
Odcinek 18
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2020 10:41:12 GMT
Wczorajszy, Odcinek 19 stracił minimalnie w obu kategoriach: Total: - 0,09% AB: - 0,03%
Total: 1. Niewierny - 10,08% ⬆ 2. Kurulus Osman - 10,06% ⬇ 10. Twój dom jest twoim przeznaczeniem - 4,36% ⬇ 13. Mam na imię Melekę Melek - 3,96% ⬇ 14. Zapukaj do moich drzwi - 3,92% ⬇
AB: 1. Niewierny - 11,58% ⬇ 2. Kurulus Osman - 8,68% ⬆ 8. Twój dom jest twoim przeznaczeniem - 3,81% ⬇ 11. Mam na imię Melek - 3,42% ⬇ 12. Zapukaj do moich drzwi - 3,39%⬇
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2020 10:47:31 GMT
Rankinkg seriali tureckich ze względu na oglądalność Odcinka 1 na Youtube
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2020 13:14:44 GMT
Serial został sprzedany do min. Gruzji, Hiszpanii, Rumunii.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 13, 2020 13:46:15 GMT
Ja się jeszcze nie zabrałem za drugi sezon i nie wiem kiedy się zabiorę. Irytuje mnie strasznie bo w tym serialu. Nie odnajduje się w tym serialu. Oglądałem z nim dwa seriale i jego image to jest taki nieprzystępny facet. Nie ważne w czym by grał jego mina jest ciagle niezadowolona.
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2020 14:43:35 GMT
Ja jestem na bieżąco. Nie widziałam jeszcze tylko przedwczorajszego odcinka. Ogólnie lubię ten serial, choć końcówka sezonu 1 (z powodu pandemii zmieniono konwencję na "z przymrużeniem oka") i pierwsze chyba dwa odcinki sezonu 2 ... pozostawiają wg mnie wiele do życzenia. Poczułam tu brak ręki Eylem Canpolat, która od pewnego czasu pisze "w rozdwojeniu" na dwa seriale, a coś takiego się chyba nigdy nie sprawdza. Jej pomocnicy-scenarzyści nie mają niestety tak dobrych piór i niektóre fragmenty są bardzo niedojrzałe scenariuszowo. Co do Iba to jest mój jedyny serial z nim w obsadzie. Naprawdę zawsze jest tak naburmuszony i chodzi jakby miał przypięte do nóg i tułowia patyki (w sensie bardzo sztywno)? Kocham ostatni etap serialu ze względu na postawę Zeynep. Wreszcie zaczęła walczyć o siebie i na razie nic nie jest w stanie jej powstrzymać. Dobrze, że ma przy sobie Nermin, bo ta matka potrafi ją wspierać i dobrze jej doradzać. Ciekawe ile ta moja "sielanka" jeszcze potrwa, bo historia prawdziwa zawróci niestety Zeynep z obranej drogi (czyli zostawienia Mehdiego ), pomimo, że ostatnia scena jaką widziałam to scena na rozprawie sadowej - kiedy oboje proci wypowiadają słowo "tak" na pytanie sędziego "czy chcesz rozwodu".
|
|
|
Post by lucy on Nov 15, 2020 22:03:06 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 18, 2020 10:42:44 GMT
Jednak i niestety Faruka nie będzie już odcinkach. rozpacz 💥 Engin Hepileri zakończył pracę nad serialem Dogdugun ev Kaderindir, pozostawiając przy swoim zdjęciu na Insa taki dopisek: „Nowe uczucia. Nowe początki”. Wygląda na to, że aktor ma już nowy projekt. Ekipa ciepło pożegnała się z kolegą.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 19, 2020 10:43:35 GMT
Rating serialu poszybował, bez "Sen Çal Kapımı" jako konkurenta
|
|
|
Post by lucy on Nov 19, 2020 11:01:31 GMT
Cała tabelka.
Odcinek 20:
Total: + 1,79% AB: + 1,85%
Total: 1. Osman - 11,43% ⬆ 2. Niewierny - 10,65% ⬆ 8. DEK - 6,15% ⬆ 14. Mam na imię Melek - 3,93% ⬇
AB: 1. Niewierny - 10,91% ⬇ 3. Osman - 8,68% ⬆ 6. DEK - 5,66% ⬆ 10. Mam na imię Melek - 3,35%⬇
|
|
|
Post by lucy on Nov 19, 2020 13:58:10 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 19, 2020 19:18:13 GMT
Czy tylko ja miałem zażenowanie patrząc na te scenę. SCK poszło na sobotę i odzyskują starych widzów.
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2020 10:42:43 GMT
Reyting za 25.11.2020 - środa
Total: 1. Osman (35 серия) - 12.55% ⬆ (+1.12) :good: 2. Niewierny (8 серия) - 9.69% ⬇ (-0.96) 9. DEK (21 серия) - 5.28% ⬇ (-0.87) 13. Melek (41 серия) - 4.26% ⬆ (+0.33) 18. Feniks(20 серия) - 3.04% ⬇ (-1.15)
АВ: 1. Niewierny - 11.72% ⬆ (+0.81) :good: 2. Osman - 9.53% ⬆ (+1.08) :good: 5. DEK - 5.21% ⬇ (-0.45) 8. Melek - 3.70% ⬆ (+0.35) 27. Feniks- 1.63% ⬇ (-1.42)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 26, 2020 11:11:49 GMT
Oglądałem fragment na yt czy oni się odnowa zeszli.
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2020 11:21:54 GMT
Ja mam jeden odcinek w plecy i właśnie boję się go włączyć.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 26, 2020 13:14:29 GMT
Ja właśnie widziałem fragment jak się nad nią pochyla. Nie wiem czy ją chciał pocałować czy przytulić.
|
|
|
Post by lucy on Nov 29, 2020 17:28:42 GMT
Odcinek 20...chyba po raz ostatni mi oszczędził pseudo sielanki protów... i od kolejnego odcinka Zeynep z Mehdim będą się znowu uszczęśliwiać. Uwielbiam postać Nermin. Szczęście, że Zeynep się trafiła taka druga matka, bo wychowując się w swoim patologicznym domu rodzinnym byłaby taką sama nieszczęśnica jak jej biologiczna. W duchu modliłam się kiedy Mehdi wylądował w mieszkanku nowej znajomej, niestety nie wypaliło. Nie dal się uwieść. Bo kocha Zeynep rozpacz Na szczęście wyłonił się nowy miłosny wątek, który wydaje mi się o wiele ciekawszy od wątku protów. Wcześniej ani Cemile, ani Nuh nie przykuwali mojej uwagi, no teraz trzymam za nich kciuki. Uwielbiam oglądać w tureckich serialach noc henny i ta pomimo, że po pierwszych klatkach zapowiadała się naprawdę dobrze, niestety nie wyszła Bayrakowi najlepiej. Jak dotąd najlepszą noc henny widziałam w GF. serducho Scena w DEK: youtu.be/VYiDLmhSJGY Wesele Cemile i Nuha. Mało kto przyszedł, bo wszyscy boją się narazić Mehdiemu , który jest przeciwny małżeństwu siostry Na weselu się nagle zjawił prot. Oczywiście wszyscy zamarli na widok bossa Mehdiego. Mojej sielanki tym samym koniec, bo w kolejnym odcinku proci pewnie będą już razem. Najważniejszą punktem wesela stal się oczywiście zeybek w wykonaniu Mehdiego. Wyszło kopiuj wklej z KS, gdzie nawet się zgadza kolor sukienki protki.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 29, 2020 17:39:42 GMT
Nie lubię jak się w tureckich serialach zgrywają z tym tańcem. Wygląda to groteskowo i przerysowanie i tandetnie. Aż zgrzytają mi zęby z tej sztuczności.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 30, 2020 21:29:08 GMT
Widziałam tą scenę i też mnie zażenowała. A nawet coś mi świta z KS z tym tańcem. Chyba widziałam to, choć KS nie oglądałam.
|
|
|
Post by lucy on Dec 1, 2020 17:11:53 GMT
DEK został sprzedany do 10 krajów:
TEN NEW DESTINATIONS FOR MY HOME MY DESTINY Hit Turkish series My Home My Destiny has now been sold to ten new countries, which will see the OGM Pictures drama air all across the world.
After continuing its high-rating performance on TV8 in Turkey during its second season this autumn, the series now travels to Spain, India, South Africa, Israel, Lithuania, Serbia, Georgia, Albania, North Macedonia and Romania.
“We are so proud to see My Home My Destiny traveling well. Taking inspiration from a true story, we made this series to touch people’s hearts but also their minds, and the result is a drama series with true universal appeal” says Onur Güvenatam, Founder and Executive Producer at OGM Pictures.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 1, 2020 20:09:55 GMT
Widziałam tą scenę i też mnie zażenowała. A nawet coś mi świta z KS z tym tańcem. Chyba widziałam to, choć KS nie oglądałam. W sefirin kizi też tak było.
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 1, 2020 21:16:52 GMT
Powtarzający się nudny i zbędny motyw Ale chyba Turcy lubią te swoje tańce.
|
|