|
Post by mira on Dec 8, 2021 8:41:17 GMT
Są już 3. odcinki na vod. DEKSuper, ale jeszcze nie obejrzałam żadnego i chyba ostatecznie odpuszczę sobie. U mnie jak zwykle słomiany zapał...
Może kiedyś załapię się na jakiś jeden w tv, żeby zobaczyć, jak to wygląda na większym ekranie i z lektorem. Chyba wystarczy, jak obejrzę ostatnie dwa odcinki z napisami, bo zabieram się za nie od wiosny. Niech się skończą "Misafir" i "Ada Masali", to w końcu znajdę czas na nadrabianie zaległości.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 8, 2021 17:02:51 GMT
Jestem po trzech odcinkach. Muszę przyznać, że ogląda się całkiem nieźle. Zdecydowanie lepiej niż SCK na WP. Zobaczymy jak będzie dalej.
Ta matka biologiczna protki mnie irytuje niesamowicie. Ledwo co córka do niej wróciła, a ona już wymusza na niej ślub z jakimś obcym dla protki chłopem 🤦🏻♂️
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2021 17:32:14 GMT
Ta matka biologiczna protki mnie irytuje niesamowicie. Ledwo co córka do niej wróciła, a ona już wymusza na niej ślub z jakimś obcym dla protki chłopem 🤦🏻♂️ Liam, jak patrzy się na to z zewnątrz, to można się łapać za głowę. Niestety w rzeczywistości tak to działa, że będąc dorosłymi budujemy mimowolnie taki sam dom, z jakiego wyszliśmy, nawet jeśli w tym domu byliśmy nieszczęśliwi. Dlaczego? Bo mamy wpojony pewien model rodziny/ domu i relacji jakie w nim panują. Sakine (matka Zeynep) też wychowała się w takim domu, gdzie ojciec maltretował matkę i dzieci, co więcej wybrał jej męża, dlatego ma zakodowane, że prawdziwy dom tak właśnie wygląda/ powinien wyglądać i to co robi córce, robi instynktownie. Gulseren w wywiadach często tłumaczy ten mechanizm i DEK jest jemu poświęcony (patrz: tytuł). Nawet lata spędzone w rodzinie zastępczej (cd. w spoilerze) {Spoiler}... nie wypleniły u Zeynep myślenia, które się ukorzeniło w jej głowie w jej całym traumatycznym dzieciństwie. Dopóki ten serial jest taki prawdziwy, ogląda się go bardzo dobrze.
|
|
|
Post by Alex on Dec 8, 2021 17:51:13 GMT
Ta matka biologiczna protki mnie irytuje niesamowicie. Ledwo co córka do niej wróciła, a ona już wymusza na niej ślub z jakimś obcym dla protki chłopem 🤦🏻♂️ Mam dokładnie tak samo. (pamiętałam, żeby dzisiaj włączyć 😂) Oglądając pierwszy odcinek byłam przekonana, że jest to aktorka, która grała matkę Yağıza w Fazilet, ale po dzisiejszym odcinku nie jestem już tego taka pewna. Nie zmienia to jednak faktu, że irytuje mnie tak samo jak Kerime. 😂 Pomijając już nawet to, że ją zostawiła (tak, miała powód [teoretycznie], ale dla mnie żaden powód nie jest dobry dla usprawiedliwienia zostawienia własnego dziecka) to jednak uważam, że nikt nie ma prawa ingerować aż tak w - bądź co bądź - cudze życie. Nawet matka. A już na pewno nie matka, która z obecności w tym życiu (świadomie) zrezygnowała. Widząc dzisiaj dobór spódnicy i butów Zeynep się załamałam. To znaczy spódnica była przepiękna, jak najbardziej w moim stylu. ❤️ No ale błagam, nie do takich butów. 🤦♀️
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2021 17:56:54 GMT
Ta matka biologiczna protki mnie irytuje niesamowicie. Ledwo co córka do niej wróciła, a ona już wymusza na niej ślub z jakimś obcym dla protki chłopem 🤦🏻♂️ Miałem te same odczucie gdy oglądałem z napisami. Niesamowicie mnie wk****ała. Miałem ochotę nie raz nią potrzepać by się ogarnęła.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2021 18:32:44 GMT
Pomijając już nawet to, że ją zostawiła (tak, miała powód [teoretycznie], ale dla mnie żaden powód nie jest dobry dla usprawiedliwienia zostawienia własnego dziecka) Czy ona Zeynep zostawiła? Ja bym tego tak nie nazwała. Sakine nie ma ukończonej żadnej szkoły, nie ma szansy na normalną pracę, żyje w strachu (jako ofiara przemocy i już pomijam, że cierpi też na syndrom sztokholmski), za grosze sprząta po domach, mieszka w nieogrzewanej ruderze bez prądu i wody, nie ma na jedzenie, bo mąż jej zabiera zarobione pieniądze i przepija... do tego jest nauczona (bo tak została wychowana i ukształtowana) posłuszeństwa mężowi (kiedyś niby próbowała szukać pomocy u swoich rodziców, ale ją jeszcze pogonili), więc się nie dziwię, że nie była w stanie nic zrobić. Rodzina by jej nie przyjęła, sąsiedzi z dzielnicy by jej na mur beton nie pomogli, bo każdy tam myśli tak samo, więc gdzie miała z tym dzieckiem iść? Pod most? Pomijam, że mąż by ją szybko odnalazł i jeszcze szybciej wybił jej z głowy podobny pomysł... A tak miała chociaż spokojną głowę, że córce niczego nie brakuje i może ją widywać przynajmniej od czasu do czasu. Przy swoim mężu straciła już dwójkę dzieci, więc chociaż to jedno chciała uratować. Dlatego nie byłabym aż taka surowa w jej ocenie, tym bardziej, ze Sakine sama potrzebuje terapii.
|
|
|
Post by mira on Dec 8, 2021 19:06:59 GMT
Czytam co piszecie i przypomina mi się, co ja czułam, gdy oglądałam ten serial. Sakine wiele razy zachowywała się tak, że miałam ochotę strzelić jej w twarz, chociaż raczej nie jestem osobą agresywną. lucy, mnie się wydaje, że to nie było tak z Sakine i jej rodzicami. Może źle pamiętam, może pomyliłam ze starszą siostrą Zeynep, ale ja zapamiętałam to w ten sposób, że Sakine też uciekła z domu. Potem żałowała, ale nigdy więcej nie wróciła, bo się wstydziła (o tym zdaje się jest mowa w końcowych odcinkach). Chyba że to ja coś pokręciłam
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2021 19:24:51 GMT
Może źle pamiętam, może pomyliłam ze starszą siostrą Zeynep, ale ja zapamiętałam to w ten sposób, że Sakine też uciekła z domu. Potem żałowała, ale nigdy więcej nie wróciła, bo się wstydziła (o tym zdaje się jest mowa w końcowych odcinkach). Chyba że to ja coś pokręciłam " style=""] {Spoiler}Z domu uciekła starsza córka. Co do Sakine to jestem prawie pewna, że było tak jak napisałam. Ona to komuś opowiadała, ale nie pamiętam już komu. Jeśli w drugim sezonie scenariusz wymyślił inną historyjkę, znaczy, że się sami pogubili w tym wątku. PS: mira, nie dawało mi to spokoju, tym bardziej, ze kojarzę, że sama o tym pisałam, dlatego przeleciałam swoje komentarze z pierwszego sezonu i co nieco znalazłam. {Spoiler}1. Sakine została wydana za mąż za Bayraka "na siłę". 2. Sakine w wieku Zeynep miała już 3 dzieci, a wiec wyszła za mąż chyba w wieku 15 lat.
|
|
|
Post by mira on Dec 9, 2021 10:22:43 GMT
lucy, ok, to najwyraźniej czas działa na moją niekorzyść i mieszam już wątki, aczkolwiek jakąś drobną wątpliwość nadal mam. Jakbym pamiętała, w którym odcinku mogła być ta rozmowa Zeynep z matką, to bym sobie sprawdziła. Może mnie jeszcze najdzie któregoś razu.
|
|
|
Post by lucy on Dec 9, 2021 10:29:41 GMT
Jakbym pamiętała, w którym odcinku mogła być ta rozmowa Zeynep z matką, to bym sobie sprawdziła. Coś mi świta, że to była rozmowa Sakine z Nermin. Ale to by oznaczało, że miała miejsce w sezonie 2. Nic, na razie nie chce mi się jej szukać.
|
|
|
Post by mira on Dec 9, 2021 10:36:49 GMT
Jakbym pamiętała, w którym odcinku mogła być ta rozmowa Zeynep z matką, to bym sobie sprawdziła. Coś mi świta, że to była rozmowa Sakine z Nermin. Ale to by oznaczało, że miała miejsce w sezonie 2. Nic, na razie nie chce mi się jej szukać. Dobra mam, Sakine opowiada całą swoją historię w 42 odcinku, są i Zaynep, i Nermin i jeszcze Emine z matką. Ja jeszcze nie widziałam tego odcinka (i finałowego) z polskimi literkami, dlatego nie byłam pewna, ale widziałam live i urywki angielskich tłumaczeń, dlatego coś mi świtało. Sakine mówi wyraźne, że ojciec się sprzeciwiał temu związkowi, a ona uciekła z Bayramem.
|
|
|
Post by lucy on Dec 9, 2021 11:22:08 GMT
Ja dotarłam do 30 odcinka, więc rozmowa, o której myślę (a raczej mi się ona nie śniła) nie mogła być w finale. Niemniej to znaczy, że się w scenariuszu przewinęły dwie różne wersje historii Sakine.
|
|
|
Post by Alex on Dec 14, 2021 19:15:11 GMT
Pomijając już nawet to, że ją zostawiła (tak, miała powód [teoretycznie], ale dla mnie żaden powód nie jest dobry dla usprawiedliwienia zostawienia własnego dziecka) Czy ona Zeynep zostawiła? Ja bym tego tak nie nazwała. Sakine nie ma ukończonej żadnej szkoły, nie ma szansy na normalną pracę, żyje w strachu (jako ofiara przemocy i już pomijam, że cierpi też na syndrom sztokholmski), za grosze sprząta po domach, mieszka w nieogrzewanej ruderze bez prądu i wody, nie ma na jedzenie, bo mąż jej zabiera zarobione pieniądze i przepija... do tego jest nauczona (bo tak została wychowana i ukształtowana) posłuszeństwa mężowi (kiedyś niby próbowała szukać pomocy u swoich rodziców, ale ją jeszcze pogonili), więc się nie dziwię, że nie była w stanie nic zrobić. Rodzina by jej nie przyjęła, sąsiedzi z dzielnicy by jej na mur beton nie pomogli, bo każdy tam myśli tak samo, więc gdzie miała z tym dzieckiem iść? Pod most? Pomijam, że mąż by ją szybko odnalazł i jeszcze szybciej wybił jej z głowy podobny pomysł... A tak miała chociaż spokojną głowę, że córce niczego nie brakuje i może ją widywać przynajmniej od czasu do czasu. Przy swoim mężu straciła już dwójkę dzieci, więc chociaż to jedno chciała uratować. Dlatego nie byłabym aż taka surowa w jej ocenie, tym bardziej, ze Sakine sama potrzebuje terapii. Ok, może źle to ujęłam. Ja staram się zrozumieć też Sakine i wiem, że w jakimś sensie zrobiła to dla dobra Zeynep, żeby miała lepsze życie, wykształcenie i tak dalej. Wiem, że to były inne czasy i dla kobiety ucieczka z takiego małżeństwa była czymś wręcz niemożliwym... Zresztą nie oszukujmy się, bo do tej pory często tak jest. Aczkolwiek z racji tego, że Zeynep jest tutaj główną bohaterką staram się patrzeć na to z jej perspektywy. Nigdy tak naprawdę nie miała ojca, siostra uciekła z domu, brat zmarł, matka ją zostawia u obcych ludzi... Jeśli matka odchodzi to kto zostanie? Dla mnie w dniu, w którym ją oddała, straciła prawo do ingerowania w jej życie. I myślę, że na miejscu Zeynep bym jej nie wybaczyła. Wolałabym mieszkać nawet pod mostem albo z ojcem potworem, ale z matką. Dlatego niemiłosiernie denerwuje mnie zachowanie Sakine i jej oczekiwania w stosunku do Zeynep. Bo według mnie nie ma prawa od niej czegokolwiek oczekiwać. A już na pewno nie ma prawa zmuszać jej do ślubu z obcym mężczyzną i pieprzyć, że chce zobaczyć jej szczęście, kiedy Zeynep stoi przed nią zapłakana, mówiąc, że nie chce wychodzić za mąż. Możecie uważać, że nie mam serca czy cokolwiek, ale takie jest moje zdanie. Ale zdaję sobie sprawę też z tego, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia i łatwo jest oceniać z daleka.
lucy, wiesz może czy Faruk jest postacią autentyczną czy fikcyjną? I jeśli autentyczną to co się z nim stało?
Mehdi bardzo szybko zaczął pokazywać swoją drugą twarz. Nie spodziewałam się tego. Dwie bójki już podczas wesela...
|
|
|
Post by lucy on Dec 14, 2021 20:48:04 GMT
Ok, może źle to ujęłam. Ja staram się zrozumieć też Sakine i wiem, że w jakimś sensie zrobiła to dla dobra Zeynep, żeby miała lepsze życie, wykształcenie i tak dalej. Wiem, że to były inne czasy i dla kobiety ucieczka z takiego małżeństwa była czymś wręcz niemożliwym... Zresztą nie oszukujmy się, bo do tej pory często tak jest. W dzielnicach biedaków, których jest w Turcji najwięcej (i nie mówię wcale o najbardziej uwstecznionym mentalnie wschodzie kraju) tak jest do dzisiaj i długo długo się to zmieni, bo kobiety tam tkwią w błędnym kole (poniekąd wynika to z przekonań, religii, tradycji). Najpierw jako młode córki i mężatki cierpią, potem wychowują swoich synów na takich samych oprawców jak ich ojcowie i mężowie, a potem na stare lata się znęcają nad swoimi młodymi córkami i synowymi. Serial aż tak głęboko w to nie wszedł, bo nie zdążył, ale pokazał niemały kawałek tej prawdziwej tureckiej rzeczywistości przesiąkniętej nieszczęściem. Stąd Turczynki kochają traumy i dramy w serialach... lubią patrzeć, że ktoś cierpi jeszcze bardziej, niż one. Wracając do Sakine... kobita nie ma pojęcia w czym tkwi szczęście ... wg niej szczęściem jest że mąż nie krzyczy i nie bije, że nie odcięli wody, albo że córka wychodzi za mąż za tego mężczyznę, którego jej rodzina wybrała. Aczkolwiek z racji tego, że Zeynep jest tutaj główną bohaterką staram się patrzeć na to z jej perspektywy. Nigdy tak naprawdę nie miała ojca, siostra uciekła z domu, brat zmarł, matka ją zostawia u obcych ludzi... Zeynep w dzieciństwie, które odciska w człowieku największe piętno, żyła w patologii. Potem żyła w warunkach wręcz idealnych, bo miała wszystko co potrzebne do normalnego rozwoju: rodzinę, opiekę, miłość, edukację. Niestety ten przeskok z jednej rzeczywistości do drugiej nie odbył się bezinwazyjnie w jej psychice. Zeynep już zawsze (odkąd opuściła dom, w którym się urodziła) żyła w rozkroku. Będzie wymowna scena, która to świetnie obrazuje, gdzie jedna matka ciągnie ją w jedną stronę, a druga - w drugą. Dlatego niemiłosiernie denerwuje mnie zachowanie Sakine i jej oczekiwania w stosunku do Zeynep. Bo według mnie nie ma prawa od niej czegokolwiek oczekiwać. A już na pewno nie ma prawa zmuszać jej do ślubu z obcym mężczyzną i pieprzyć, że chce zobaczyć jej szczęście, kiedy Zeynep stoi przed nią zapłakana, mówiąc, że nie chce wychodzić za mąż. Patrząc z naszego punktu widzenia jest żałosna. Ale z drugiej strony ... taki model matki i rodziny został jej wpojony. Gdyby Zeynep się w tym domu wychowała, też by była jak Sakine. Dlatego w tym swoim nieszczęściu miała szczęście, ze trafiła do rodziny, która jej wpoiła wiele wartości i pozytywnych wzorców, bo dzięki temu w Zeynep zapaliła się wewnętrzna potrzeba podążania za swoim szczęściem, za swoim spełnieniem. Inaczej by niczego nie szukała, bo by nie wiedziała, że można czegoś szukać, wyciągać po to rękę. Jest wiele scen, gdzie Zeynep daje sygnał, że ma już inne, bardziej postępowe myślenie. Niestety, aby zrobić krok przeszkadza jej ten rozkrok. lucy, wiesz może czy Faruk jest postacią autentyczną czy fikcyjną? I jeśli autentyczną to co się z nim stało? Tak, Faruk jest postacią autentyczną i prawdziwa Zeynep była w nim zakochana. Niestety kiedy od niego odeszła (a był wówczas w wojsku), żeby wyjść za Mehdiego, jego historia się urywa (w sensie, że znika z życia Zeynep) i nie ma nic o nim w dalszej historii Zeynep w książce. Ten tutaj Faruk jest napisany na potrzeby serialu. Uwielbiałam jego postać do samego końca. Zresztą miał bardzo ciekawy wątek.
|
|
|
Post by mira on Dec 15, 2021 8:14:59 GMT
Ja też lubiłam Faruka W ogóle mam jakiś sentyment do tego serialu, wywarł na mnie znacznie większe wrażenie niż inne produkcje, chociaż nie nazwałabym go ani genialnym, ani ulubionym.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 25, 2021 20:03:08 GMT
💥💥💥 Sezon 2 "Mój Dom Twoim Przeznaczeniem" nadal bije rekordy oglądalności w Hiszpanii!Według raportu, w 🇪🇸 serial ogląda ponad 430 000 widzów (2,9% udziału)! 😍🔥
|
|
|
Post by Matthias on Jan 7, 2022 11:29:58 GMT
💥 Etiopia wkrótce rozpocznie transmisję "Dogdugun ev Kaderindir"!
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 7, 2022 19:22:14 GMT
Ciekawi mnie drugi sezon. W sensie relacja zeynep z tym prawnikiem.
|
|
sonsoles
Nowicjusz
|
Post by sonsoles on Jan 11, 2022 18:31:44 GMT
Ciekawi mnie drugi sezon. W sensie relacja zeynep z tym prawnikiem. Polubiłam prawnika właściwie od początku. Ale kiedy Mehdi został wspomnieniem to dopiero wtedy zaczęłam im kibicować. Faktycznie bardziej do siebie pasują, choć do Zeynep naprawdę trzeba mieć anielską cierpliwość. Ale musiało trochę czasu upłynąć zanim pogodziłam się z tym, że zrujnowano sezon I i wszystko poszło w zupełnie inną stronę. Jestem po ostatnim odcinku i szczerze mówiąc nie sądziłam, że przywiążę się do bohaterów. W święta miałam przerwę od serialu. Teraz nawet liczę na sezon III, ale z tego co pisano tutaj wcześniej to nie będzie kontynuacji. Szkoda.
|
|
|
Post by Matthias on Jan 11, 2022 18:36:37 GMT
Witaj sonsoles Niestety - III sezonu nie będzie Serial definitywnie zakończono I tak, że doczekał się tylu odcinków.
|
|
|
Post by mira on Jan 19, 2022 8:03:53 GMT
12 maja 2021 wyemitowano ostatni odcinek serialu, który obejrzałam na żywo. Niestety od tamtego czasu nie potrafiłam się zmobilizować, by obejrzeć go (i odcinek 42 również) z napisami polskimi. W końcu się udało! W ostatnich dwóch odcinkach poświęcono dużo miejsca na zakończenie wątków postaci drugoplanowych, oczywiście na czele z biologiczną matką Zeynep oraz jej drugą córką. Ale mamy też szczęśliwy finał u Sultan i Ali Rizy, Nuha i Cemile, ładnie poprowadzono wątek Emine i Savasa. Co konkretnie się wydarzyło, pisać nie będę, bo chyba są osoby, które oglądają serial na WP. Ostatnia scena serialu przypomina ostatnią scenę finału pierwszego sezonu. Z tą różnicą, że tym razem Zeynep nie mówi tylko o sobie, a o kobietach, dla których otwiera fundację. Ale to nie przemawia tylko serialowa Zeynep, ale twórcy serialu, którzy po raz kolejny wyrażają sprzeciw przeciwko temu, co spotyka kobiety w Turcji. Zeynep miała dużo szczęścia, że spotkała na swojej drodze kogoś takiego jak Baris. Niewątpliwie pasuje do niej znacznie lepiej niż Mehdi. Rozumie, kocha, wspiera, daje poczucie bezpieczeństwa. Mehdiemu kibicowałam bardzo długo i bardzo długo nie mogłam pogodzić się z tym, że drogi Zeynep i Mehdiego się rozeszły i nie czeka ich szczęśliwy finał. Ale ostatecznie stwierdzam, że tak być musiało i dobrze dla Zeynep, że zakończyła tamtą relację. W finale najbardziej rozśmieszył mnie widok małej Mujgan Minęły miesiące, a ta nadal jest kilkumiesięcznym bobasem w nosidełku dla niemowląt Najpierw Benal chodziła w ciąży ponad rok, a teraz to...
|
|
|
Post by Matthias on Jan 21, 2022 18:25:17 GMT
❥ beIN Medya nabyła prawa do seriali OGM Pictures "#Dogdugun ev Kaderindir" i "#Kirmizi Oda" do emisji na Bliskim Wschodzie i w RPA!
|
|
|
Post by lucy on Jan 21, 2022 19:14:16 GMT
Ja będę czatować na odcinek, w którym podczas rozdania dyplomów Zeynep wygłosi swoje przemówienie. Przypadkowo trafiłam na filmik i przypomniało mi się w jakim byłam szoku kiedy to oglądałam. Muszę to obejrzeć w wersji z lektorem.
|
|
|
Post by Alex on Jan 21, 2022 20:37:45 GMT
Dobrze, że sobie jednak ten serial odpuściłam.
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jan 22, 2022 8:26:28 GMT
Dlaczego?
|
|
|
Post by Matthias on Jan 23, 2022 13:09:01 GMT
❥ HBO, jeden z czołowych amerykańskich kanałów płatnej telewizji, ogłosił niedawno, że będzie emitować Dogdugun ev Kaderindir. Zaraz po nim, w marcu, nowym tureckim serialem, który będzie emitowany na amerykańskim kanale, będzie serial "Zapukaj do moich drzwi".
|
|
sonsoles
Nowicjusz
|
Post by sonsoles on Feb 4, 2022 15:46:37 GMT
W finale najbardziej rozśmieszył mnie widok małej Mujgan Minęły miesiące, a ta nadal jest kilkumiesięcznym bobasem w nosidełku dla niemowląt Najpierw Benal chodziła w ciąży ponad rok, a teraz to... To prawda hahaha. To była ta rzecz, która wkurzała mnie najbardziej. Totalnie nieprawdopodobne.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 4, 2022 16:05:59 GMT
W finale najbardziej rozśmieszył mnie widok małej Mujgan Minęły miesiące, a ta nadal jest kilkumiesięcznym bobasem w nosidełku dla niemowląt Najpierw Benal chodziła w ciąży ponad rok, a teraz to... To prawda hahaha. To była ta rzecz, która wkurzała mnie najbardziej. Totalnie nieprawdopodobne. sonsoles - a powiedz mi, oprócz Domu, to jeszcze jakąś produkcję oglądasz/oglądałaś? .
|
|
|
Post by Matthias on Feb 4, 2022 19:39:12 GMT
❥ Tour.Media, które nie są szczególnie zbyt oryginalne w zadawaniu pytań, postanowiły zapytać Engina Ozturka, czy chorowali na koronawirusa, kiedy kręcili serial "Dogdugun ev Kaderindir". 📍 Nie, nie zachorowałem. O ile wiem, Demet też nie była chora, ani teraz, ani kiedy kręciliśmy serial.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2022 19:50:15 GMT
Tour.Media, które nie są szczególnie zbyt oryginalne w zadawaniu pytań, postanowiły zapytać Engina Ozturka, czy chorowali na koronawirusa, kiedy kręcili serial "Dogdugun ev Kaderindir". Podziwiam engina że mu się chciał na tak durne pytania odpowiadać.
|
|