|
Post by mira on Aug 9, 2021 11:28:10 GMT
Wieść turecka niesie, że DEK to pierwszy turecki serial, który pojawi się w HBO - sieć przygotowuje się do wejścia na rynek turecki w przyszłym roku. Przy tej okazji znów mi się przypomniało, że jeszcze nie dokończyłam tego serialu
|
|
|
Post by Matthias on Aug 9, 2021 19:01:11 GMT
Naprawdę? To mnie zaskoczyłaś mira. Prędzej spodziewałbym się innego serialu, aniżeli DEK.
|
|
|
Post by lucy on Sept 12, 2021 19:27:41 GMT
DEK trafił do oferty HBO MAX. 💥 Dyrektor generalny HBO MAX, Luis Duran, ogłosił, że w niedalekiej przyszłości katalog platformy zostanie poszerzony o seriale tureckie. (W 2022 roku rozpocznie się masowa ekspansja amerykańskiej platformy na cały świat).
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 4, 2021 7:15:10 GMT
„Miłość i przeznaczenie” („Dogdugun Ev Kaderindir”) - od 3 grudnia, od poniedziałku do piątku o 17.15 w TVP2.
|
|
|
Post by mira on Nov 4, 2021 7:30:09 GMT
„Miłość i przeznaczenie” („Dogdugun Ev Kaderindir”) - od 3 grudnia, od poniedziałku do piątku o 17.15 w TVP2. No proszę, ta wiadomość zaskoczyła mnie znacznie bardziej niż ta o emisji SCK. Godzina emisji też w miarę normalna. Może kilka odcinków obejrzę, jak będzie w tle leciało, bo akurat w tym czasie wracam z pracy i ogarniam nieco chatę. Ale na systematycznie oglądanie absolutnie się nie nastawiam. I znowu sopbie przypomniałam, że nie obejrzałam dwóch ostatnich odcinków Muszę się w końcu zmotywować.
|
|
|
Post by lucy on Nov 4, 2021 9:37:00 GMT
„Miłość i przeznaczenie” („Dogdugun Ev Kaderindir”) - od 3 grudnia, od poniedziałku do piątku o 17.15 w TVP2. Ciekawe po ilu odcinkach serial przeniosą na TVP3. Wg mnie to bardzo odważne posunięcie ze strony TVP wrzucić taką fabułę na popołudnie (chyba dość nieświadome), ale zobaczymy. Co do tytułu, to jest on kalką tytułu PL telenoweli "La fuerza del destino". Podoba mi się, lubię wszelkie mixy z "miłością" w tytułach, niestety ten tutaj kompletnie nie pasuje do fabuły.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 4, 2021 14:55:56 GMT
Co się stało że tvp dek zakupili a nie kolejnego tasiemca.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 4, 2021 19:18:06 GMT
DEK? Myślałem, że Yasaczek
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Nov 4, 2021 19:52:48 GMT
„Miłość i przeznaczenie” („Dogdugun Ev Kaderindir”) - od 3 grudnia, od poniedziałku do piątku o 17.15 w TVP2. Ciekawe po ilu odcinkach serial przeniosą na TVP3. Wg mnie to bardzo odważne posunięcie ze strony TVP wrzucić taką fabułę na popołudnie (chyba dość nieświadome), ale zobaczymy. Co do tytułu, to jest on kalką tytułu PL telenoweli "La fuerza del destino". Podoba mi się, lubię wszelkie mixy z "miłością" w tytułach, niestety ten tutaj kompletnie nie pasuje do fabuły. lucy, nie „La fuerza del destino”, a „Sin ti”.
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2021 13:54:59 GMT
lucy, nie „La fuerza del destino”, a „Sin ti”. Telka LFDD też miała taki tytuł.
|
|
|
Post by Atahan on Nov 6, 2021 13:30:15 GMT
Co się stało że tvp dek zakupili a nie kolejnego tasiemca. Pewnie kupowali wszystko w Eccho Rights, czyli IV sezon "Przysięgi", nowy tasiemiec za "Elif" i może to dostali za pół ceny. Nie wierzę, że w TVP wrócą na stałe do kupowania normalnych seriali.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 6, 2021 17:19:15 GMT
Ciekawe po ilu odcinkach serial przeniosą na TVP3. Wg mnie to bardzo odważne posunięcie ze strony TVP wrzucić taką fabułę na popołudnie (chyba dość nieświadome), ale zobaczymy. Mówisz? Nie oglądałem serialu, ale czytałem, że jest podobno dołujący. Prot to jakiś psychopata czy coś? Bo widziałem kilka scenek z Ibrahimem i były jakieś dziwne. Rzucał się na wszystko i chyba nawet protka się go bała. Jeśli serial okaże się porażką to moim zdaniem TVP nie będzie miało skrupułów by pasmo turkiszy o 17.15 zastąpić np. rosyjskimi tasiemcami.
|
|
|
Post by lucy on Nov 6, 2021 17:28:15 GMT
Mówisz? Nie oglądałem serialu, ale czytałem, że jest podobno dołujący. Liam, wg mnie pierwszy sezon był bardzo dobry (z wyj. ostatniego odcinka, który zrobili w komediowej konwencji, bo się pandemia zaczęła). I nie nazwałabym serialu (cały czas mówię o sezonie 1, bo drugi to była porażka na całej linii, pełna głupot i naciąganych sytuacji ) dołującym. Fabuła była tak dobrze poprowadzona, że widz wpadał w hipnozę. Ale, czy nasz polski wpadnie? Wątpię? Niemniej nie jest to typowa drama jaka się u nas nie sprawdza.
|
|
|
Post by mira on Nov 8, 2021 7:48:23 GMT
Czy serial jest dołujący? To zależy. Jest nierówny. Zdarzają się odcinki bardzo ciężkie, wręcz szokujące, zwłaszcza pierwsze dwa, ale są i takie, w których jest dużo humoru. Nierówny jest też pod względem jakości, bo pierwszy sezon rzeczywiście był bardzo dobry (zgadzam się z lucy, że z wyjątkiem ostatniego odcinka), drugi też nieźle się zaczął, ale potem scenarzyści wypłynęli na tak szerokie wody, że trudno było zawrócić. Do tego jakoś się to wszystko kupy nie trzymało. I bardzo długo nie mogłam pogodzić się z tym, co zrobiono z rolą Ibrahima, ale oglądałam dalej, bo serial mimo wszystko był bardzo wciągający. Finalnie przekonałam się do nowego partnera Zeynep i ogólnie mogę powiedzieć, że serial podobał mi się i go polecam, choć jak już pisałam - jest bardzo nierówny.
|
|
|
Post by lucy on Nov 8, 2021 13:17:01 GMT
A ja znów pamiętam, że byłam od samego początku DEK zachwycona i żadnego depresjogennego, dołującego klimatu nie czułam. Żeby nie pisać drugi raz tego samego, odszukałam mój komentarz po 3 odcinkach tureckich i go kopiuję: Tutaj fabuła jest psychologiczna, głęboko wdzierająca się w szare komórki widza, wirująca w umyśle, rezonująca w duszy. Ten serial to studium nad całym wnętrzem człowieka, także nad jego duszą. Bardzo dojrzały i piękny. Kiedyś przeczytałam, ze dobrze zrobione filmy psychologiczne mają jeden wspólny mianownik. Taki mianowicie, że w problemach bohaterów widz zaczyna widzieć swoje własne, a sposób w jaki bohaterowie sobie z nimi radzą daje mu mocno do myślenia. Fabuł psychologicznych jest kilka kategorii i tutaj mamy do czynienia z poszukiwaniem własnej tożsamości, z człowiekiem na zakręcie. Mnie DEK ogląda się cudownie, odcinek 3 mam już za sobą i się zaczynam zakochiwać w tym serialu, w jego bardzo namacalnej głębi, bo oglądając ten serial czuje się każdą jego minutę. I jestem zachwycona poziomem dialogów, ich treścią, bo prawie każde zdanie jest tu ważne i coś nam mówi o człowieku. To serial, który się przeżywa, ale w zupełnie inny sposób niż seriale dramatyczno - obyczajowe, mafijne, kryminalne, ... ect. To taki serial, którego fabuła w duszy gra. Mnie przypasował od początku, nawet rzekomo ciężka narracja nie była dla mnie trudna ... no, ale każdy może mieć inne odczucia. Przy okazji dorzucam pierwsze plakaty. Wg mnie, najlepsze.
|
|
|
Post by lucy on Nov 24, 2021 14:54:34 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 30, 2021 22:58:44 GMT
Zwiastun serialu w Dwójce.
|
|
|
Post by mira on Dec 1, 2021 7:39:12 GMT
Myślę, że ten serial może się całkiem nieźle u nas przyjąć.
|
|
|
Post by lucy on Dec 1, 2021 10:44:03 GMT
Zupełnie nie o tym jest ten serial, ale zwiastun jest naprawdę zachęcający.
|
|
|
Post by mira on Dec 2, 2021 13:59:55 GMT
Z ciekawości przeczytałam opis pierwszego odcinka:
"Zejnep po latach znajduje się w swojej starej dzielnicy. Tu z uszkodzoną oponą auta trafia do pewnego warsztatu. Poznaje przystojnego właściciela Mehdiego, któremu wpada w oko. Tymczasem matka Mehdiego szuka dla syna odpowiedniej kandydatki na żonę. Swatka prezentuje różne kobiety, lecz uwagę matki zwraca właśnie Zejnep, która przed laty była ich sąsiadką i siostrą kolegi Mehdiego.
Zeynep (Demet Ozdemir) to młoda i piękna dziewczyna, która pochodzi z biednej rodziny, ale została wychowana przez bogatych ludzi. Kiedy miała 7 lat, jej ojciec oddał ją na wychowanie. Biologiczna matka Zeynep, Sakine (Zuhal Gencer), przyjęła tę ofertę, aby jej ukochana córka miała możliwość pójścia do szkoły i godnego życia. Sakine pracuje jako sprzątaczka w domu przybranych rodziców Zeynep a jej przybrani rodzice Nermin (Senan Kara) i Ekrem (Nail Kirmizigul) są dobrze wykształceni i należą do wyższych sfer.
Nikt w wyższych sferach nie wie o biologicznych rodzicach Zeynep i wszyscy zakładają, że Nermin i Ekrem są jej rodzicami. Zeynep spotyka się z Farukiem (Engin Hepileri), który pochodzi z zamożnej rodziny, i który pewnego dnie się jej oświadcza i zostaje przyjęty. Ale wtedy wkracza Sakine. Kiedy dowiaduje się, że Mehdi (Ibrahim Celikkol), przystojny facet z sąsiedztwa, szuka dziewczyny, namawia córkę na randkę w ciemno..."
I jakoś tak mi dziwnie, bo w tym opisie wszystko wydaje się takie lekkie, naturalne. Jakby zaczynała się romantyczna, niemal bajkowa historia miłosna. A odcinek wcale taki nie był. Było mnóstwo przemocy ze strony ojca Zeynep, były łzy matki, były te nieszczęsne urodziny i oświadczyny. Jestem bardzo ciekawa, jak to będzie wyglądało w telewizji. Jeśli nie zapomnę, to włączę jutro.
|
|
|
Post by lucy on Dec 3, 2021 11:41:02 GMT
Rodzinne tajemnice? I wielkie namiętności? Nie przypominam sobie takich rzeczy.
|
|
|
Post by lucy on Dec 3, 2021 19:39:03 GMT
Przejrzałam odcinek i wg mnie powinien się spodobać. Nie tylko chwyta za serce, ale i rozczula, co więcej emanuje niesamowitą prawdą, że mimowolnie chce się za nią podążać. Ma w tym swój udział także lektor, bo czyta serial z dużym wyczuciem, jakby opowiadał "własną" historię. Tłumaczenie też jest bardzo dobre i bardzo przystępne, co myślę, że pomoże w odbiorze tej trudnej fabuły. Że też ten serial nie mógł się toczyć do końca w takim tonie w jakim się zaczął. Ehh, szkoda.
|
|
|
Post by Alex on Dec 5, 2021 17:58:16 GMT
Obejrzałam pierwszy odcinek. Co do lektora się zgadzam, uważam, że jest to jeden z lepszych. Nie wiem na razie, czy będę oglądała dalej, jakoś za Demet nie przepadam. Chociaż chciałabym w końcu gdzieś zobaczyć Engina... 🤔 O samej fabule za dużo nie wiem tak naprawdę, tylko jakieś najważniejsze wiadomości z drugiego sezonu. I tak, wiem, że po pierwszym odcinku jeszcze powinnam się wstrzymać z ocenami, ale szczerze to biorąc pod uwagę tytuł i historię Zeynep, jej rodzinę, zachowanie ojca to... Dla mnie nie miałoby to sensu, gdyby Zeynep skończyła z Mehdim. "Dom w którym się urodziłeś twoim przeznaczeniem", a w jakim domu urodziła się Zeynep? Z ojcem znęcającym się nad rodziną i matką żyjącą w ciągłym strachu... Patrząc na to dla mnie logiczne wydaje się to, jak taka historia się skończy. I jest to niestety bardzo prawdziwe. Bo ile dzieciaków wychowujących się w patologicznych rodzinach później samo takie tworzy? Dziewczynek, które wychowywane są przez ojców alkoholików czy damskich bokserów potem kończy z takimi samymi "mężczyznami" i przez to tym trudniej im odejść... Wcześniej nie wiedziałam o dzieciństwie Zeynep, z komentarzy wiedziałam tylko o niej i Mehdim a później postaci Engina (nie pamiętam imienia) i widziałam, że sporo osób było rozczarowanych takim poprowadzeniem tego wątku, ale dla mnie ta historia jak najbardziej ma sens. Wydaje mi się, że w tym serialu akurat największym problemem było obsadzenie Ibrahima w głównej roli. Gdyby był to mniej popularny aktor to myślę, że widzowie nie mieliby aż tak dużego problemu z kupieniem/zaakceptowaniem tej historii.
|
|
|
Post by lucy on Dec 5, 2021 20:15:17 GMT
Wydaje mi się, że w tym serialu akurat największym problemem było obsadzenie Ibrahima w głównej roli. Gdyby był to mniej popularny aktor to myślę, że widzowie nie mieliby aż tak dużego problemu z kupieniem/zaakceptowaniem tej historii. Już kiedyś o tym pisałam, że wg mnie fakt obsadzenia Ibrahima w roli Mehiego przejechał postać czarodziejską różdżką. Bo w prawdziwej historii to była postać bardzo negatywna (pijak, awanturnik, kłamca, damski bokser, babiarz i egoista), a Ibo na bank takiej by nie zagrał, bo by go widzowie zlinczowali. I tym samym nie miałaby najmniejszych szans na jakąkolwiek obronę postaci, a każdy aktor (szczególnie w roli głównej) walczy o zwolenników, czy wręcz fanów, chce błyszczeć. Tym samym uciekł twórcom autentyzm, że aż po tym jak wpadli w kozi róg to się znaleźli jeszcze z ręką w nocniku. I potem już tonęli w morzu absurdów. Już abstrahując od komentarzy na fb, gdzie większość ludzi ogląda tylko dla aktorów, nie było problemem, że Zeynep nie została z Mehdim, tylko, że fabuła przestała się rozwijać w sposób przyczynowo skutkowy i nagle przeskoczyła w inny serial, z innymi bohaterami i inną problematyką. Większość (lub połowa) kluczowych postaci dała nogę po pierwszym sezonie (ok. 10 odcinków, bo sezon został skrócony przez pandemię), a reszta która została się nagle obudziła w innej skórze z innymi problemami i celami. Zupełnie nie kupiłam tych bzdur, które zaczęto wymyślać i rzuciłam DEK w diabły. Inaczej musiałabym oglądać bezrefleksyjnie, jednak to przecież nie tego typu serial. Tak to sobie można oglądać np. SCK. A wystarczyło się tylko trzymać książki i prawdziwej historii, bo w realu małżeństwo Zeynep doprowadziło ją do psychiatryka, gdzie się leczyła przez kilka miesięcy.
|
|
|
Post by Alex on Dec 5, 2021 20:23:00 GMT
lucy, no nie wiem o fabule aż tyle, żeby coś sensownego powiedzieć. Wiem, że Mehdi stał się agresywny i chyba zaczął Zeynep bardzo kontrolować. W jaki sposób zostało to przedstawione nie mam pojęcia, więc się nie wypowiem. Jeżeli będę oglądała dalej to pewnie wrócę z komentarzem. Niemniej jednak uważam, że to była bardzo dobra historia i szkoda (z tego co piszesz), że nie udało się jej z sensem przedstawić.
|
|
|
Post by lucy on Dec 5, 2021 20:39:11 GMT
Wiem, że Mehdi stał się agresywny i chyba zaczął Zeynep bardzo kontrolować. Nie chce spoilerować, dlatego się nie odniosę. Ale zachęcam wszystkim zainteresowanych emisją serialu na TVP do oglądania, bo początek jest naprawdę dobry. Nawet jeśli trzeba będzie się w pewnym momencie ewakuować.
|
|
|
Post by mira on Dec 6, 2021 9:05:48 GMT
Ja oczywiście zapomniałam w piątek i nie włączyłam, chociaż byłam w domu i mogłam to zrobić. Zupełnie odzwyczaiłam się od oglądania telewizji. Odcinki są na VOD?
|
|
|
Post by lucy on Dec 7, 2021 14:24:26 GMT
To foto jest z 2 sezonu, więc trochę na nie za wcześnie.
|
|
|
Post by Alex on Dec 7, 2021 19:15:42 GMT
Wydaję mi się, że powinny być. Przynajmniej kiedyś dodawali, ale to było jeszcze przed Promykiem i Więźniem. Ja oczywiście zapomniałam i wczoraj i dzisiaj. Jutro się postaram pamiętać, żeby włączyć.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Dec 7, 2021 19:19:36 GMT
Są już 3. odcinki na vod. DEK
|
|